Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYRORNA REGNADE FRÅN TAKET

2015-06-14

Lördagen tillbringade familjen vid torpet i Vettershaga vid kusten. En gammal by där man livnärde sig på fiske och jordbruk tidigare. Med närhet till skärgård och ännu märkligt oupptäckt. Båda de fikaställen som fanns längs kustvägen när stugan blev Lapskfamiljens, har nu bommat igen. Mathildas trädgård var ett måbraställe med blommor, lösgående höns och gott fika. Men ännu igenbommat trots att skylten anger att det är öppet från april. Så ledsamt.

Husse och Matte hade jobb att göra. Med en regnig och kylslagen maj har arbetena hemmavid fått gå i första hand. Ett födelsedagsfirande som brukar fungera som "torpöppnare" med urstädning och igångsättning av vattnet firades på annat håll. Nu var det sannerligen dags att öppna för sommaren! Besökt torpet har familjen gjort många gånger utan städning och utan att ha något vatten annat än medfört.

När familjen nu anlände i sommarvärme och sol, välkomnade stugan med ett hav av blommande Lupiner i backen och mängder med utslagna Syréner i häcken framför huset. Smultronen blommade och Pionen stod i knopp. Fåglarna höll konsert i den omgivande skogen. Från havet blåste en mild bris. Hundarna släpptes lösa på den inhägnade tomten och Husse och Matte satte igång med sina jobb.

Husse började med start av vattenpumpen och fick sällskap av kontrollanten Aili! Även den lilla varmvattenberedaren under diskbänken startades. Han körde sedan trimmern så att vägen från grinden blev fri från långt gräs och även planen mellan de båda stugorna. Násti vägrade flytta på sig från sin plats i skuggan framför stugan. Matte ingrep och visade Násti en lämpligare skuggig plats för vila. Sorkjagandet fick skjutas upp till Husse var klar längs infarten. Som endast används att gå på. Bilen lämnas utanför grinden. Allt regnande har satt fart på växtligheten!

Matte rensade ur kökslådorna där mössen och en och annan råtta härjat under vintern. Musskitar och piss måste bort. Äckelgöra. För att spara jobb plockar Matte ur alla bestick och liknande på hösten, för att slippa diska allt på våren. Sedan var det dammsugarens tur att få jobba lite. Vid besöken under vintern har lite av naturen dragits in och nu var det döda insekter i fönster och på golv. Rätt snart visade det sig att mängder med mycket stora svärmande myror tagit sig in och nu fanns ovanpå rullgardinen i vardagsrummet. Matte öppnade korsdrag i stugan och hoppades på att de skulle flyga ut, samtidigt som hon påbörjade ett massmord. Då och då kom någon hund in och kollade vad Matte gjorde. In genom köksdörren och ut genom yterdörren. Kvarlämnande strån av nyslaget gräs och annat löst. Matte dammsög vidare. Noga. Ut med mattor och filtar för vädring.

I halvtid vilade familjen med en medförd sallad. Njöt av blomsterprakten och den lilla idyllen, som ett litet reservat när fastigheterna runt om förvandlats till villor. Just denna lilla stuga ligger avskilt som en av tre fastigheter, där bara en blivit en villa för permanentboende. Lugnt och skönt och inte mycket för hundarna att skälla på. Mer än eventuella djur i skogen utanför staketet. 

Innan hemfärd satte Matte på radion för att kolla om den fungerade och just då sändes det direkt från Slottskyrkan där Carl-Philip just inträdde. Matte som trodde att detta var avklarat långt tidigare under dagen blev sittande i fåtöljen för att vila ryggen en stund. Råkade rikta blicken upp i taket. Där kom den ena gigantiska svarta myran efter den andra krypande ut ur en spricka mellan två skivor i taket.....   En mardröm. Ackompanjerad av Enyamusik från Slottskyrkan. Matte hämtade flugsmällan. Klättrade upp på en trappstol och började jaga monstermyror. Nu utan vingar. Då och då fallande ner över Mattes hår och ansikte. Från radion kunde Matte höra Prins och Prinsessa säga ja och även Matte och myrorna fick ta del av Guds ord. Medan brudparet glädjepromenerade ut ur kyrkan till gospelmusik och handklappning, balanserade Matte fortfarande på trappstegen och jagade framkrypande och nerfallande myror. Husse hade fullt sjå att krypa på golvet och fullborda myrmorden och förpassa liken utomhus.

Det finns olika sätt att roa sig en solig lördageftermiddag.

Hade inte Carl-Philip och Sophia gift sig just som Matte slog på radion, så hade Matte inte upptäckt alla myror i taket. Så stort tack för det!  På hemvägen inköptes bekämpningsmedel och på söndagen återvänder familjen till torpet. Nu i ösregn. För en myrmassaker. Förhoppningsvis.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)