Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MORS DAG

2020-06-01

Matte börjar med att skriva av sig nyheten från Ekot nu på morgonen, att en granskning kommer att göras av Inspektionen för Vård och Omsorg under de närmaste veckorna rörande hur det gått till på särskilda boenden, vad gäller omhändertagandet av de dementa intagna på boenden i Stockholmsregionen. Man har "följt de allmänna rekommendationer som givits och inte läkarundersökt insjuknade patienter över huvud taget, utan gett morfin rakt av till alla sjuka" !!!

Anmälan efter anmälan har nu gjorts och mängden anmälningar är redan så stor att man inte längre kan hålla undan dessa fakta. "Palliativ vård har ordinerats utan att läkare gjort individuella bedömningar, enligt hur rekommendationerna sett ut."

Vilket är aktiv dödshjälp och avlivning av dementa enligt hur Matte och uppenbarligen andra ser på dessa rekommendationer. Nu slår anhöriga larm om att de själva ingripit och räddat livet på sina gamla, genom att kräva läkarundersökning och behandling. Alla har inte haft anhöriga som kunnat strida för sina gamla. Dödstalen är skyhöga jämförelsevis.

Söndag och Mors Dag!

Matte, Modji och Aili är alla mammor och firades av Mattes söner och en blivande sonhustru med picknick vid Ekebysjön i Djursholm. En fantastisk miljö som bara var en sjö och en skog och några beteshagar när Matte växte upp, en del av vardagen, men som nu är ett välbesökt och uppskattat naturreservat mitt i samhället. Här lekte även Mattes mamma i sin barndom och det är en ynnest att nu kunna sitta och ha picknick i samma enbackar där släkten gjorde detsamma för hundra år sedan. En trygghet och kontinuitet i tider med snabba förändringar. Ett lugn finns här och här har tiden nästan stått helt stilla kring de gamla gravfälten där korna betar.

Denna förssommardag bjöd på solsken och lite svalkande vindar och sällskapet traskade iväg längs sjön från parkeringen. Modji och Aili hade svårt att hålla styrfart längs gångvägen, där doftfläckarna fick dem att stanna upp stup i kvarten!  Många var ute och sprang och med två hundar i långa koppel orsakde även detta ett antal stopp, där koppel måste kortas in och hundar hållas undan. Dagen var till även för hundarna och deras absolut största behållning var naturligtvis att få nosa längs en väg de inte gått på  de senaste åren. Sakta men säkert närmade sig gruppen målet för promenaden. Enbackarna mellan sjön och Danderyds kyrka, intill det gamla torpet som ännu står som det alltid stått och är någons fina bostad bland villorna. Ett stycke landsbyggd mitt i "stan".

Modji och Aili bands upp i en enstam och fick skugga där vinden kom åt att fläkta fritt. De fick sina morsdagspresenter i form av varsina tuggben och lät sig väl smaka. I solen strax intill dukades skinkpaj, bröd, ost och äppelpaj upp och till detta dracks must från gårdsbutik och kaffe. Lantlig spis i lantlig och historisk miljö. Var och en hade sin egen filt att sitta på, med gott om utrymme emellan. Det går att umgås även nu, om man håller säkerhetsavstånd och vistas utomhus.

Klicka för större bild.

 

Timmarna rann iväg, maten var uppäten och promenaden tillbaka till bilarna gick inte fortare än därifrån. Nya fläckar hade tillkommit för hundarna att nosa på och alla hanns inte med tidigare. Den lilla gruppen skiljdes åt och Matte och hundarna for hem till Husse som varit och golfat.

Kvällen var mild och tillbringades ute på tomten. Modji och Aili hade varit hemifrån i många timmar och hade nu ett behov av att ha koll på läget kring reviret. Koltrasten sjöng, ringduvorna kuttrade och råbocken skällde i skogen. Temperaturen sjönk med solen och flocken gjorde kväll och drog sig in i stugan efter en fin dag med social samvaro. En mycket välbehövlig laddning av batterier kände Matte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)