Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULTEMA...

2019-11-24

Lördag.

Nu må det vara försvarbart även för Matte att börja "tänka jul", för att få ihop det rent praktiskt. En vecka före första advent. Inte många, men några julklappar finns på listan och för att få tag i önkemålen begav sig Matte och Husse tillbaka till Norrtälje. Matte hade häromdagen sett något genom fönstret till en stängd butik och ville nu återvända för att inte missa chansen att göra några glada. Återbruk och påfyllning av samlingar av ärvt porslin gör det lätt att ge bort. En kopp saknad i väldigt många år kunde nu kanske införlivas med övriga, för ett komplettare intryck. Även benporslin kan gå sönder under olyckliga omständigheter. Stig Lindberg har varit populär länge och vissa föemål är svårare att få tag på än andra.

Norrtälje mötte med julstämning, längs gågatan mellan de gamla låga trähusen nära hamnen. Julskyltat var det i de lågt sittande fönstren och fina dekorationer över den smala gatan hade nu kommit upp. På gatan promenerade många och stämningen som rådde var långt ifrån den i ett stort köpcentrum under tak. Tvärs igenom stan går den forsande ån och små gångbroar leder över den på många ställen. Vid ett besök har man anledning att korsa ån många gånger, för att nå önskade butiker. Hit kommer väldigt många bara på sommaren då kommunens befolkning ökar markant, genom alla som har fritidshus här. Många missar tyvärr detta med julskyltningen längs smala gator i den ursprungliga bebyggelsen med låga trähus. Stämningen!

Familjens två Lapska fick stanna hemma för ökad rörelsefrihet för Matte och Husse. Vilket nog var rätt onödigt trots allt, då det visade sig att hundar var välkomna i många butiker. Två Finska Lapphundar mötte i entrén till inredningsbutiken AKEBA. Mormors Prylar hade öppet på eftermiddagen och Matte hade tur! Allt som stod på önskelistorna gick att få tag i märkligt nog.

Många hundar var ute och tittade på julskyltningen den här lördagen. In på Tösses bageri fick de dock inte följa med. Här slog sig Matte och Husse ner en stund för att fika, liksom många andra. Utanför dörren, intill uteserveringen, forsade vattnet fram när ån förenade sig med vattnet i hamnen. Att sitta utomhus och fika kändes inte som ett alternativ nu. Sommartid är det idealiskt när hundarna är med. På hemvägen skulle ett stopp göras på Jula och husse hittade den mätare till tryckluften han behövde och Matte fick tag i ännu en önskad pryl. Nu föll skymningen redan vid tretiden i gråvädret och hem gick färden. 

Hundarna sträckte lojt på sig när flocken återförenades. Husse hann ut i skogen med dem på en promenad innan mörkret fallit och Matte hängde tvätt framför kaminen och förberedde middagen. En rent vegetarisk måltid som blev en stundens skapelse och riktigt god! Förkokta rödbetor i skivor täckta av i olivolja ihopfräst gul lök, vitlök och strimlad sötpotatis. Toppad med smetana och serverad till skivad, stekt haloumi. Lite krossad svartpeppar borde nog ha fått vara med för lite mer sting.

Antal kommentarer: 3

2019-11-26 05:05:47 - Evs

Du skriver så fint att jag kan se framför mej hur det ser ut. Det låter så fint i Norrtälje att man vill åka dit. Tack för dina berättelser.
Middagen låter jättegod.

2019-11-26 06:45:27 - Marianne

Tack snälla! Du får stanna lite längre nästa gång och hinna med en tur till Norrtälje!

2019-11-26 17:22:32 - Eva

Tack det gör jag gärna(star)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)