Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKRYT...

2020-02-21

Att berätta hur duktig Husse och Matte upplevde Sumo på onsdagens träning måhända kan uppfattas som skryt. Det var bara ett konstaterande av faktum. Ett mycket glädjande och positivt kvitto på att han innehåller de egenskaper hans uppfödare och ägare förväntat sig. Han lever tillsammans med sin pappa som är en certifierad räddningshund och Sumo är tagen tillvara och tränad på ett positivt och lekfullt sätt från första dagen i sitt nya hem. Han har fått alla chanser att växa upp på ett gynnsamt sätt, där hans energi uppskattats. 

Hur mycket man än tänker igenom och planerar en parning och sedan ser till att valparna får en så bra och gynsam första tid, präglingsperiod, som möjligt, är det hur materialet sedan blir tillvarataget som är minst lika viktigt i slutändan. Det hänger ihop så klart. Sorgligt är när en valp med stor potential och mycket energi hamnar fel och missuppfattas som en problematisk hund, av en som saknar kunskapen att uppskatta en bra arbetshund. Eller aldrig får chansen att visa hur bra den verkligen är! På annat än att gå i skogen och vara snäll mot barnen. Sorgligt är när bra och arbetsdugliga Lapska Vallhundar inte kommer till sin rätt och får visa vad de innehåller, i form av arbetsegenskaper och arbetskapacitet för tillförande bra arbetsegenskaper i en till numerären liten ras. Som bör få chansen att fortsätta vara en bra arbetshundras och inte urvattnas till en robust sällskapshund. Där energi och motor inte uppskattas.

När Matte skriver att hon tycker att det vore bra om rasen räknas som en bruksras, som den arbetande hundras den är, är det inte en annan grupptillhörighet som avses i första hand. Utan ett annat synsätt, för att förhindra att rasen går samma öde tillmötes som många andra bra arbetande hundraser. Eller att den delas i olika varianter! Alla Lapska Vallhundar borde bli betraktade som arbetshundar! Inte bara de som kommer från vissa linjer. Fler hundar i rasen skulle behöva få chansen att visa vad de går för i någon form av hundaktivitet, för tillvaratagende av goda arbetsegenskaper/gener. Någon form av bruksprov kanske inte är helt fel? Ett vallningstest kanske. Kanske är det en utopi att få rasen klassad som brukshund, med annan grupptillhörighet, men kunde Vit Herdehund bli en brukshund så vet man ju aldrig. Undrens tid är inte förbi. 

Det skulle kanske förhindra avel på lugna "soffpotatisar" som saknar den energi och motor som krävs hos en bra arbetshund. Men är lättsålda som robusta familjehundar som nöjer sig med skogspromenader i helgen. Man behöver inte riskera att få tillbaka valpar eller omplacera dem. Renskötare skall inte behöva föda upp en egen variant av Lapsk Vallhund i framtiden, för att få bra hundar att jobba med!

Funderade Matte när hon traskade runt i Åkersberga i väntan på bilen som var på service.

Sumo är inte unik i sin syskonskara. Hans tre systrar har fått samma chans att visa vad de går för hos kunniga, ambitiösa och engagerade ägare. Till Mattes och Husses mycket stora glädje!

Ett stort TACK till alla valpköpare under åren som tagit så väl vara på det material de åtagit sig att förvalta! Utan er är man ingenting som uppfödare.

Trevlig helg alla kända och okända!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)