Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FORTSÄTTNING...

2015-12-18

Torsdag.

Elektriker med praktikant anlände tidigt och satte igång ett dagslångt arbete med att dra el i det tillbyggda rummet. Mattes medverkan var nödvändig för att få allt som det skulle, med placering av ytterbelysning och vad som skulle tändas var. Matte står som byggherre och ansvarig för projektet. Många missförstånd kan undvikas genom att som ansvarig finnas på plats. Inte minst uppmärksammat i TV-serien "Husdrömmar"!

Alltså passade Matte på och tog en promenad med hundarna när elkillarna var borta och fick i sig lite mat. Särskilt lång blev inte promenaden, men Matte och hundarna tillbringade en hel del tid utomhus på tomten. De valde själva att dra sig undan regnet i skydd på glasverandan och satt där på rad och tittade när Matte städade bland allt spillvirke. Det är en himla tur att det inte är snö på gång! Funkar det att fira jul i Australien utan snö, så bör det fungera även här.

Så ringde telefonen.

Som av en händelse dök samma frågeställning åter upp som på Mässan och så många gånger förr.

Intresserad av att skaffa Lapsk. Orsak: alla runtom hade hund och en Husky var drömhunden, men kanske lite för mycket. Så en Lapsk som renodlad sällskapshund kändes rätt. Baserat på vad som kunde läsas på SKK:s hemsida och olika andra hemsidor. ?

Därifrån inhämtad kunskap om rasen:

"De vallade renar för mycket länge sedan".

Ja, vad skall man säga.

Schäfer betyder "fårvallare" och de vallade får för mycket länge sedan. Bra Schäfrar för arbete är svårfunna och de ersätts allt mer avv Mallar och Holländare.

Vad skall man ersätta Lapsk Vallhund med? Huntaway finns ju så klart som alternativ för en renskötare. Men de är stora.

Lapsk förefaller vara på väg åt samma håll som alla andra arbetande hundraser. Det bekräftas allt oftare att de både säljs som och köps som renodlade sällskapshundar för att folk gillar utseendet och kanske ibland att det är en sund och ovanlig ras. Man vill ha hundar som ser ut som små vargar och är lite ovanliga.

På 1970-talet körde Matte och Exet drag med Husky. Då toppades statistiken av "avlivade friska hundar under två års ålder" av Siberian Husky. Då var nästan alla svart-vita och många hade blå ögon. Det som efterfrågades mest och ägarna till dessa unga friska avlivade hundar var ofta unga män. När de fått först lägenheten söndertuggad och grannarna vansinniga med sitt ylande och när bilen var söndertuggad av en instängd och frustrerad hund fick den plikta med livet. Den var köpt  och såld enkom för att vara sällskapshund. 

Låt inte Lapsk Vallhund vandra samma väg. 

Vi skall värna om och vara stolta över att renskötare från tre länder ännu väljer att åka många dyra mil söderöver, för att köpa registrerade och dyra hundar till renskötseln.

Låt inte ännu en arbetande hundras vattnas ur till timida soffpotatisar som inte lämpar sig att utföra något som helst arbete av lite tuffare karaktär. Låt oss ha kvar arbetskapaciteten, självständigheten och vallningsegenskaperna hos rasen även söderöver! Låt inte rasen bli en oregistrerad arbetshund i norr och en sällskapsvariant lämplig att ställa ut söderöver.

Det hänger på oss som kränger knytt att sälja dessa knytt så att de inte kommer att upplevas som problemhundar. Det gäller för oss att sprida rasen bland dem som vill ha en träningskompis som blir en bra familjehund när den fått jobba sig trött i skallen. 

Det hänger på oss att inte sprida en vanföreställning att en Lapsk hör till sällskapshundraserna.

Bilden av rasen får inte hamna där att den framställs som en bra förstagångshund lämplig som sällskapshund generellt.

Vilka kända arbetsegenskaper skall man då bygga rasens framtid på. Frågan är retorisk.

En ledsen Matte gjorde sitt bästa för att få åtminstone en person att inte gå på den beskrivningen. För att inte köpa sig ett problem genom att göra ett Lapskknytt arbetslöst. Inköpt för sitt utseende, utan kunskap om och intresse för innehållet. Igen.

Antal kommentarer: 2

2015-12-18 09:43:44 - Anneli med LVH

SUCK! Återigen .....Började ifrågasätta saker o ting redan när jag skaffade LVH 2002. Tyckte redan då att mycket var lite "märkligt" inom rasen. Vi hade t ex en obligatorisk mätning då vi "hade" en max för t ex tikar på 46 + - 3 cm (som fortfarande står i rasstandarden). På , jag tror det är 12 år !!! har det inte ändrats så till slut togs den bort då de som avlar ju i alla fall föga brytt sig... De flesta tikar ligger ju fortfarande på övre gränsen o mer därtill... Inte mycket händer förutom fler som tydligen ser det lukrativa i att föda upp den exotiska "urhunden" LVH. Varför? Vad gör vi som vurmar för vår ras för fel? TYVÄRR har ju LVH aldrig haft några DRIVANDE människor som "styr" över rasen och som skulle kunna se till att kanske inte alls alla som vill skulle börja föda upp LVH. TÄNK OM vi hade haft någon j-a form av provmerit/arbetsmerit som t ex BC för att få avla... Tänk om LVH haft folk som kanske inte är så jäkla konflikträdda, som inte .... Listan kan göras lång ..
De sk Rasträffarna jag varit på (som tyvärr sällan ger något) är det grymt få uppfödare som deltagit och man borde ju fråga sig varför ....eller ? Rekordet var nog i Furuvik 2009 som var det bästa jag varit på men sedan har det fallerat ännu mer .. Så tråkigt och det skulle faktiskt inte behöva vara så här! ;(

2015-12-18 09:46:40 - Anneli

Tilläggas bör att det är HISKELIGT att de som vet de fött fram HÖG inavels % inte avelsspärrar sina kullar -och det har ju blivit några stycken under årens lopp i vår lilla ras-! Fy 17 alltså! Att bara sånt får förekomma och är tillåtet! Hur tänker man då? Hur seriöst är det ???:@
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)