Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAG GÁTCHIS FYRA!

2014-10-19

BILDER:

http://www.srhf.dinstudio.se/gallery_63.html

fredagmorgonen åkte Husse och Mattes vikarie A-C till Skara Sommarland med Násti och Modji. De utgjorde halva Lag Gátchis som skulle tävla i SRhF:s (Svensk Räddningshundförarförening) årliga lagtävling för räddningshundar (och räddningstränade hundar) med åtta deltagande lag från hela landet. Ett rent Lapsk Vallhundlag och ett lag med mamma Násti på 11½ år och tre av hennes totalt nio barn! Ett kennellag där Matte fött upp alla de fyra hundarna i laget. Gátchis Gaz-Násti, Gátchis Nástitös-Modji, Gátchis Átjájuoksa Aiko /Lime och Gátchis Átjájuoksa Adja /Epic.  På grund av den nyopererade höften och minstingen Aili hade Matte valt att stanna hemma. Det var Mattes beslut. Inte Ailis! Hon var dämpad och ledsen resten av dagen och tittade långt bortefter vägen när hennes mor och mormor inte återvände inom kort. På kvällen låg hon länge på dörrmattan med nosen tätt mot tröskeln för att kunna snappa upp något utifrån. För att distrahera henne åkte Matte hemifrån ett tag på dagen och uträttade några ärenden och gick sedan lite i skogskanten. Aili var dock inte riktigt på humör.

lördagen drog lagtävlingen igång och Matte fick tillbringa hela dagen med att vara nervös och nyfiken. Ailisysten Adji alias Proppen närvarade med sin familj som bor inte alls så långt från Skara Sommarland. Adjis matte var med och fotade laget under dagen och för det är Matte henne oändligt tacksam! Ett foto kom på mobilen visande Husse och Násti på koppelsök bland en massa färgglada åktunnlar av något slag. Laget hade enhetlig klädsel med kennellogga på reflexvästar och hjälmar.

Matte kunde ju inte bara sitta hemma med Aili och uggla och vara nyfiken och nervös, så då tog hon med Aili och besökte hundkompisen G. där Modjis barndomskompis den Vita Herdehunden Alaska finns. Numera med en mogen gentleman utan kulor, Border/spetsmix som övertagits från släkting. Aili har varit här ett par gånger tidigare, men då bara i sällskap med Násti och Modji och hundarna har mest gått och skrotat på den stora tomten. Ätit hönsskit och nerfallna fågelfrön och annat gott. Aili hade inte tidigare träffat mixkillen.

Matte öppnade grindarna i bilen och lät Aili själv bestämma när hon skulle hoppa ut till de två väntande hundarna. Det dröjde inte länge förrän de alla tre var inbegripna i vilda lekar över hela tomten! Mycket snart kom Aili på att hon var den som var snabbast och kom på så vis att leda och styra lekandet. Det var helt underbart att se ettåringen så självklart bestämma hur leken skulle lekas, genom att vänta in de större och äldre hundarna om de kom för mycket på efterkälken och genom att slinka undan när de blev för hårda i tacklingarna. Matte fick en hel del nya kunskaper om sin hund, som återigen visade att hon är en cool klon av sin mor. En lugn och trygg Aili med god balans och gott självförtroende. Hundarna fick komma med in som vanligt när det dukades fram kaffe och även hundarna fick något gott ur skåpet. Det hade Aili inte glömt och satte sig omedelbart under kylskåpet.....   Men snart var leken igång även i köket. Lugn brottningsmatch intill bordet. Ännu lite spring och jaktlekar hann de med innan mixgrabben tröttnade och valde att stillsamt tugga leksak i stället. Då tyckte Matte att det kunde räcka även för Aili, som lekt oupphörligt med främst Alaska i 2½ timme.

Lite mer utevistelse blev det hemma, när Matte plockade i ordning en del i trädgården inför några regnvädersdagar i vardande. Det är slitigt att vänta på besked och något måste händerna ha att pyssla med. Matte pysslade färdigt och väntade inne. Tittade på TV, svarade andra som väntade nyfiket, att inget besked fanns ännu. En gemensam middag brukar samla ihop alla lagen och därefter först sker prisutdelningen. När Matte inget hört klockan 22.30 kunde hon inte vänta längre, utan ringde upp Husse. Som just var på väg ut efter prisutdelningen.

Lag Gátchis kom på fjärde plats! Sju poäng bara efter bronsmedaljörlaget! Laget hade vunnit en station och kommit tvåa på flera. På snabbsöket (på tid) i mörker hade Modji kommit tvåa!

Ett stort grattis till laget! Ett stort tack till alla förare som så väl tog vara på det fyrbenta materialet! Lapska Vallhundar = arbetshundar.

Antal kommentarer: 3

2014-10-19 12:13:18 - Anne Marit, hundehagen@gmail.com

Gratulerer med en flotte innsatsen(star)(star)(star)!!

2014-10-19 20:37:43 - Saivi m flock

Instämmer i gratulationerna!(star)(star)(star)(star)(flower).
Jättegrattis och snyggt jobbat alla!!!!
Vilken prestation! Bara LVH i ett lag !!!! Jag ryser!
Saivi m flock

2014-10-20 08:17:32 - Marianne

Tack, tack! Ja, laget väckte viss uppmärksamhet och nyfikenhet.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)