Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFTERLÄNGTAT REGN, INOMHUSTRÄNING, foton

2023-05-18

Tisdag.

Äntligen kom regnet. Så välbehövligt för att få igång växtligheten så här  års! Regnet innebar att flocken tog en vilodag efter två mer intensiva dagar för hundarnas del, med mingel på loppis och i Norrtälje. Välbehövlig vila för smältande av alla intryck; framför allt för Dima.

Onsdag.

Regnet öste ner hela dagen med miniavbrott några gånger, då Matte hann slinka utanför dörren med hundarna för en stunds utomhusvistelse då och då. Det vill säga, med Dima i första hand, då Aili valde att bli kvar i uterummet när det var vått ute.

Kvällens träning skedde inomhus; i den stora hangarliknande fordonshallen där de flesta träningar skett under vinterhalvåret. Träningsgruppen var decimerad, då många var upptagna av annat så här inför en långhelg. Dock blev det en mycket bra och effektiv träning, med bara tre hundar som skulle få stora frisök. Dima fick en figurant som gömde sig på ett för Matte okänt ställe och träningskompisen fick vara facit, för att kunna styra upp om Matte skulle fastna på något ställe där det var meningslöst att dröja kvar och ge fel signaler till Dima.

Föraren läser sin hund - men hunden läser ocskå sin förare. Skulle föraren bli stående när hunden fastnar på en gammal vittring, luras hunden att tro att den skall söka vidare just där. Får föraren veta att ingen är gömd i närheten, går föraren vidare och får hunden att söka ut bättre. Framför allt när det rör sig om en ung hund under utbildning är det viktigt att som förare stötta hunden i ett korrekt beteende och inte göra den osäker på grund av egna tveksamheter. Därför är en facit viktig för föraren när föraren själv är okunnig om var en figurant är gömd. Att träna på ett sådant sätt att föraren själv inte vet var figuranter är gömda, tränar föraren i att läsa sin hund korrekt; samt hindrar föraren från att omedvetet styra sin hund.

Avslutningsvis fick Dima ett frisök där han fick söka efter två figuranter som gömt sig tillsammans och Matte visste på ett ungefär var de befann sig. Dima jobbade sig systematiskt och noga igenom hela lokalen mellan stora grävmaskiner uppställda på rad längs ena långsidan. Han fick vittring längs väggen och jobbade sig vidare bland diverse säckar, slangar och annat ihopsamlat i ett hörn. Där sökte han vittringskällan längs väggen och lät sig inte hindras av alla föremål som han måste ta sig över och emellan. Dima är en duktig sökhund, opåverkad av miljön och med stor motor och snart var båda figuranterna hittade! Dima fick sin godisbelöning men den sociala belöningen hos figuranterna var nog viktigast! Dima, som var reserverad mot främmande människor när han flyttade in för ett halvår sedan har kommit att bli mycket förtjust i sina figuranter och även helt främmande människor som han möter på promenaderna. Han är ett fynd tycker Matte!

Klicka för större bild.

Aili fick ett frisök där två personer gömt sig i varsin ände av lokalen och Matte hade ingen aning om var. Aili var taggad efter två regndagars inomhuspassivitet och satsade allt! Hon tokskällde/glappade under sökarbetet till en början och fick en tillsägelse av Matte till slut. Aili var ju totalt omöjlig att läsa! Att det fanns folk i lokalen visade Aili med all önskvärd tydlighet! När Aili fått order om att vara tyst blev det bra. Hon sänkte tempot och koncentrerade nosen på jobbet. Snart hade hon hittat Husse, men sedan blev det svårt. Aili insåg att här gällde det att sakta ner ytterligare och att vara mer noga och till slut hittade hon även sin andra figurant i en fordonshytt. Efter en fin skallmarkering belönades Aili av figuranten.

En givande och effektiv träningskväll avslutades med hundsnack över en bit mat tillsammans. Regnet hade dragit bort och himlen klarnade inför långhelgen! Trädgården hade fått sig en behövlig rotblöta.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)