Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULMARKNAD I STALLET, foton

2023-12-10

Lördag.

Äntligen var det dags igen! Efter alldeles för många års uppehåll skulle man ordna en julmarknad på Morsta Gård! Många i trakten har minnen från julmarknader under många år, då gården var en mjölkgård och besökare fick se på närmare håll hur kossorna hade det på gården. Sedan dess har gården bytt ägare några gånger och ingen har varit intresserad av någon julmarknad. Nu är det äntligen en entrepenör som driver hästverksamhet och satsar på julmarknad igen. I det stora fina gamla bostadshuset är det tyvärr öde numera. Renoveringar är dyra och förmodligen för dyra.

Hundarna fick stanna hemma, när Matte och Husse gav sig iväg på den moddiga och oplogade vägen genom skogen. Några gånger kom mötande bilar på fel sida av den smala vägen, när man skar kurvor som vore det sommarväglag och bredare väg. Man är lika glad varje gång man kommer dit man planerat så här års.

Klicka för större bilder.

Det kunde inte vara mer julstämning denna julmarknadsdag! Det snöade stundtals ymnigt! Väl framme på gården var den stora parkeringen bakom stallet redan ganska full kort efter öppnandet. Dörren till stallet stod öppen, med en skylt som välkomnade besökare till en avgränsad del; där hade några hästar från lösdriften fått komma in i sina boxar. Matte välkomnade detta och inledde besöket med att klappa hästar! En gång hästtjej - alltid hästtjej och under tjugofyra år hade Matte en egen Fjording hemma på gården där hon bodde. 

Framför stallet hade man ordnat med ponnyridning på hästar av olika storlek och det lockade verkligen måste Matte erkänna! Men det var liksom inte läge att be om att få dra en galopp i snön på egen hand tyvärr. Här var det ordning och reda med duktiga tjejer som ledde hästarna.

Hästintresset är Mattes, inte Husses. Han var mer intresserad av att få sig något i magen och en grillad hamburgare lockade mer än hästumgänge.

Inomhus väntade ett flertal försäljare av olika sorters hantverk. Inklusive hembakt bröd samt nyvärpta ägg i många olika färger. Allt lokalproducerat. En stor servering lockade många att slå sig ner och fika. 

Det var ett klokt beslut att låta hundarna stanna hemma och övriga besökare hade i stort sett tänkt på samma sätt, vid besöket på en hästgård. Två tjejer kom gående med två getter och inomhus var det trångt.

Matte vände i dörren vid hemkomsten och tog med sig Aili och Dima på promenad, allt medan snön föll och fyllde på snötäcket. Temperaturen sjönk under nollan och båda hundarna valde att gå in efter en stunds lek på tomten. Sedan blev det gofika med nyköpta saffransbullar och tända ljus i stugan i skymningen. Hundarna fick tuggpinnar att roa sig med.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)