Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI I KOMMUNALHUSET

2014-04-02

måndagen tog Matte med sig hundarna och promenerade i skogen i det fina vädret. Mopperundan blev det som vanligt. Som vanligt också med Aili lös och de två vuxna hundarna i koppel. Största delen av promenaden. Aili har god koll på sin flock, men blir allt mer självständig och "skall bara" allt oftare. Kolla vittringar till höger och vänster. Vid myren pep hon med stor självklarhet rakt ut med näsan högt! På andra sidan har Matte för några år sedan sett en älko med helt nyfödd kalv och här finns ofta älgspår. Ett skarpt NEJ från Matte fick Aili att snabbt hejda sig. Denna gång. Men nog börjar dövheten slå till allt oftare.....  En naturlig utveckling och viktigt att inte se det som ett problem i sig.

Aili är ett halvår gammal och kommer att förändras en del den närmaste tiden, när könsmognaden närmar sig. Mer vuxen i vissa situationer, mer självständig och mindre hörsam i andra. Tonåren är ingen lätt tid oavsett antal ben! Här någonstans börjar alltför många unga hundar uppfattas som problemhundar av sina okunniga ägare. Har man dessutom en ras som i sig måste kunna arbeta självständigt och man saknar hunderfarenhet, riskerar hundarna att få nya hem. Men arbete för hunden med uttröttning mentalt, brukar kunna lösa många "problem". Då menar Husse och Matte hundaktiviteter tillsammans med ägaren, där samarbete är ledordet. Inte att ge hunden en "aktiveringsleksak" när familjen är bänkad framför teven. Det är också bra. Som komplement. Men inte som enda mentala stimulans.

Tisdag.

Det hade ännu inte blivit av, men på tisdagen skulle Aili äntligen få göra ett studiebesök på Husses jobb. Så färden gick till Täby Kommunalhus där Husse basar för tryckeriet. En plats där hundarna är välkomna och där Násti fick vistas under den första veckan efter det att Modji fått valpar. För alla inblandades skull.

Alla hundarna var med i bilen, men bara Aili fick följa med in. Redan på parkeringen visade Aili att hon uppskattade situationen med alla människor som var på väg hit och dit. Men ingen ville hälsa på Aili! Hon hölls kort och tränades i att inte kasta sig över varenda människa i hennes väg. Inte lätt. I entréhallen blev det ännu roligare tyckte Aili. Här stod ju en massa människor och bara väntade på att just hon skulle komma! Men de såg henne inte. En besviken Aili försökte kasta sig över en krökt gammal dam framför en anslagstavla och Matte som var upptagen med att ta sig in på tryckeriet missade så när. Damen backade förskräckt undan. Vilket sociala och lekfulla Aili tog som en lekinvit. Matte halade in halvårsvalpen och släppte lös henne i tryckeriet. Där stod fyra "gubbs" inklusive Husse och välkomnade henne med stora famnen och Aili var lycklig! Så lycklig att det blev en pöl på golvet. Sedan for hon omkring och undersökte noga varenda skrymsle och vrå.

När det var gjort stängde Husse in Aili i det stora pappersförrådet. Aili gav ifrån sig några små pip, men tystnade på tillsägelse. Nu var det dags för hela gänget inklusive Matte att få sig en bit mat i serveringen. En av killarna dröjde sig kvar en stund med en uppgift och kunde senare rapportera att Aili var helt tyskt inne i förrådet.

Vid återkomsten var det fortfarande helt tyst från förrådet och Aili släpptes ut. Hon hade inte tuggat på något och föreföll ha legat innanför dörren och kopplat av i väntan. Lika duktig som syrran Adji på patrullhundkursen. Kanonträning för en ung hund! En fika blev det innan Matte bröt upp och då fick Aili åter disponera hela tryckeriet. Men var nöjd med vad hon sett och knöt sig under en av stolarna. Ville gärna bli kvar under den stolen när fikat avslutades. Trött Aili. Mentalt trött.

Matte for sedan hem med alla sina hundar och släppte ut dem i trädgården. Modji och Aili satte igång en våldsam lek! Med mycket hårda tacklingar och brottningar och en vansinnesfart kors och tvärs. Mycket uppdämd energi fanns det där! Násti satt på trappen och tittade på. Matte försökte hålla sig på en plats för att inte utgöra ett hinder för de två duracellkaninerna. Det var isigt i luften med bara två plusgrader, men jobbet med rabattkanten kring den runda rabatten på gräsmattan höll Matte varm.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)