Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVERSVÄMNING

2013-04-19

Torsdagen var en riktigt BLÖT dag! Nej, Matte söp sig inte redlös - "festade" okontrollerat. Även om det varit lite mycket sorger och bedrövelser den sista tiden. Senaste veckan definitivt inte undantagen.

Regnet hällde ner hela dagen. Vattnet i bäcken och diket, på vardera sidan om gräsmattan, bara steg och steg. I takt med att snön smälte uppströms och isen på sjön gick upp. På morgonen försökte Matte få hundarna att gå ut en sväng på tomten frivilligt. De var mycket svårmotiverade! Modji stack ut nosen, ruskade på sig och gick in igen. Men på toa måste de gå, så Matte gav sig inte förrän båda gjort ett kort besök runt knuten.

Förmiddagen tillbringades inne med hjärngympa och tvätt och hundarna hade inget emot en sovmorgon.

Eftermiddagen blev desto aktivare. Nu måste Matte göra ett försök att stoppa vattenflödet från diket och in på tomten. En kort promenad med hundarna i ösregnet, gav vid handen att tomterna både uppströms och nedströms stod helt under vatten. Bäck och dike hade förenats i stora insjöar täckande ett par tomter i rad. Det egna diket har Matte med handkraft hållit rent från nerrast grus, stenar och tilltagande förslyning. Det har inte alla fastighetsägare orkat med och vägföreningen har inte använd grävare och dikat ur de sammantaget längre sträckorna som är allmänning med maskin. Stora buskage i diken och bäckfåra visade nu vilka effektiva stoppklossar de är! Att rensa dikena finns med på besluten varje årsmöte och har så varit i många år. Inget har hänt.....     Kvistar förs dessutom med vattnet in i för trånga vägtrummor i infarterna. De trummor som lagts visar sig nu vara ett nummer för små.

Matte hittade en gammal igensatt cementtrumma mitt för den närmaste tomten nedströms. Där föreningen är ansvarig för att den sköts, inte fastighetsägaren. Nu var hela denna gräsmatta totalt förvandlad till vattenyta. Situationen spred sig in på Lapsktomten.

Hundarna lämnades på den egna tomten, varpå de snabbt intog en torrare positon på glasverandan. Matte tog med sig ett spett och skulle försöka rensa nerrasad sten och cementbitar.  Så snart Matte klev ut på gräset över trumman uppstod ett stort hål! Matte är normalviktig, men det blev för mycket för den underminerade marken. Matte ramlade lyckligtvis inte ner i det flödande vattnet. Efter en hel del spettande syntes vattenflödet hejda sig ut över den egna gräsmattan. Matte kände sig nöjd och jobbade på i ösregnet. Då dök Cockermatte upp med fem dyngsura hundar, där en av dem hade badat i diket! En stunds trevligt hundprat hund och husägare emellan blev det där i det hällande regnet. Matte fick vila ryggen. Cockermatte drog ut på jobbet som väntade, med de blöta och genomskitiga pälsarna.....

Matte återvände så småningom hem och välkomnades av hundarna som föreföll ha det skönt där de befann sig. Torrt och skyddat för både regnet och de mycket kraftiga vindarna.

Lagom till när Husse kom hem kom även solen fram! Nu hade Mattes tidigare insats ingen som helst effekt längre. De närmaste granntomternas låglänta delar var helt vattentäckta. Delar av den egna gräsmattan likaså. Hundarna njöt av lite utevistelse i solskenet, Husse skiftade till sommardäck och Matte fotade tomten med sjöutsikt från trappen. Träden speglade sig så fint och kvällssolens varma strålar gav ett fantastiskt ljus. Modji satt på bryggan och tittade intresserat på allt som flöt förbi kring tassarna. Vattnet var nu uppe i bryggkanten.

Säljläge? Sjötomt. Sjöutsikt och möjlighet att förtöja en kanot vid bryggan för vidare färd över granntomterna. Här är gammal sjöbotten i sänkan mellan bergknallarna och det syns!

På kvällen kom ett larm om eftersök/skallgång i helgen, i annat län. Husse och Matte är tyvärr förhindrade att vara med.

 

Antal kommentarer: 2

2013-04-20 19:29:54 - Anette och Signe, www.nogg.se/raevrackans

Lite uppiggande läsning då kanske :) Signe blev idag uppflyttad till högre klass spår efter en supertävling :) Jag är så himla nöjd med hennes glada pigga attityd och många på brukshundklubben blev imponerade av henne :) Läs gärna mer på min blogg !

2013-04-21 19:00:45 - Anneli

Meen ååå nu måste det vända för er !!! Har tyvärr ingen kajak att låna ut ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)