Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KLYSCHOR o JARGONGER

2016-05-30

söndagen tog Husse och Matte med Aili på en sväng upp till Roslagsstoppet på bakluckeloppisen som finns här varje söndag hela sommaren. Det är ett veritabelt blåshål när vinden ligger på längs E18 från norr och ända från Ishavet kändes det som denna söndag! Trots den sjuttongradiga "värmen". Hembakta vaniljbullar inhandlades för firande av Mors dag. Vilket fungerade bra sönernas frånvaro till trots. Laga förfall för båda! Matte firade med Husse och smaskade bullar flera gånger denna dag! Lyx! I övrigt var det trädgårdsarbeten av olika slag som dominerade denna dag. Hundarna tuggade frysta märgben och såg ut att trivas. En hemmadag efter en hel dag borta.

Tankarna far när man står och planterar sommarblommor i lådor och urnor. 

Den sista tiden har varit turbulent. En bergochdalbanetillvaro med negativa och positiva besked inom loppet av några timmar. Tankar på livets vara och icke vara. Hur lite man vet om vad som komma skall och hur viktigt nuet är. Carpe diem - en klyscha förvisso, men ack så sann. Gläds åt stunden, grip dagen, tag vara på nuet. Sedan kanske aldrig kommer.

Att Sverige är bäst i allt är en sanning för många. En klyscha för andra. Beroende på egna erfarenheter, olika perspektiv och allt är ju relativt. I jämförelse med ett land nere på kontinenten har ett sjukhus i Sverige den allra sista tiden visat på stora brister för en allvarligt sjuk person! Katastrofala brister där en ordination inte verkställts, där avsaknaden av läkarkontakt varit näst intill total. Där bristen på information varit skriande. Bedrövligt och den drabbade har sagt sig inte känna sig trygg! På ett svenskt sjukhus!

När tankarna vandrade, vandrade de fritt. Matte är trött på att runt om få höra ett ständigt skuldbeläggande av människor i vårt land med rötter i andra länder. Ordet "utlänningar" spottades nyligen fram vid ett fikabord, då en person blivit arbetslös för att ett utlands-baserat företag köpt upp ett litet företag inom en liten sektor med få anstälda. Den nye frisören visade sig vara av utländsk härkomst och därför blev klippningen inte bra. En dag bad Matte att få slippa höra mer om hur landet förstörs av den stora invandringen. Orkade inte höra mer om alla som kommer hit för att sko sig och därför finns inga bostäder för svenskar och därför finns inga jobb för svenskar. Pinsam tystnad uppstod följt av:"Jo men det blir som en jargong, det är väl kanske inte varenda en som kommer hit för att få del av vår välfärd på vår bekostnad, en del flyr ju faktiskt från krig, alla är ju inte kriminella. Det finns ju dåliga svenskar också. Men grabbarna från Marocko! DE bara stjäl och rånar! Det har man ju läst!"

En jargong.

Det skrämmer. Denna avoghet mot främlingar. Denna brist på inlevelse när människor är beredda att sätta sig i rangliga båtar, betalande skyhöga summor och lämnande PRECIS ALLT bakom sig, medvetna om att de riskerar sina liv. För att alternativet att stanna i sitt hemland är ett ännu sämre val.

DN i dag: "I veckan som gick ökade flyktingströmmen till Italien kraftigt. Totalt kom 13 000 personer i båtar över Medelhavet, minst 700 befaras ha drunknat och av dem är 40 barn enligt UNHCR. Resorna från Libyen är extremt farliga!"

Nej, Matte har ingen patentlösning på problemet med de stora flyktingströmmarna. Men räds den ökade främlingsfientligheten, där var och en värnar om sitt och där avsaknaden av empati  helt allmänt i samhället skrämmer.

Man kan inte skylla alla upplevda problem i Sverige på den stora invandringen. På "UTLÄNNINGAR".

Utan människor som inte fötts i Sverige skulle sjukvården fungera ännu sämre. Mycket skulle inte funka alls.

Så här tänker Matte och så här tänker många andra. Men många tänker i helt andra banor. Vilket blir allt tydligare. 

Invandringspolitik är en sak. Främlingsfientlighet en annan.

Ofta blandas dessa ihop.

Laddade samtalsämnen....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)