FRIVILLIG VERKSAMHET
Missing People i ny polishandbok
Manualen publiceras i början av nästa år.
- Vi är odelat positiva till att allmänheten engagerar sig på det här sättet, säger Per Engström, sektionschef vid Rikspolisstyrelsen, till TV 4 Nyheterna Göteborg.
Peder Schillerström i Missing People säger att detta blir avgörande för möjligheterna att komma in i ett tidigt skede och kanske rädda fler liv.
Detta kan man läsa i dagens (fredag) upplaga av Dagens Nyheter.
Idéell verksamhat och frivilligarbete ligger i tiden. Oavsett orsakerna så är det mycket positivt att så stor del av befolkningen känner ett behov av att göra en insats för andra. "I dag du - i morgon jag". Vi vet aldrig när vi kan behöva våra medmänniskors hjälp.
Men alla känner inte att de vill ställa upp när de tillfrågas. Vilket svar som helst är i princip bättre att ge än "jag vill inte".
Vill inte. Så definitivt och oengagerat ett sådant svar upplevs av den som frågat. Av den som behövt vederbörandes assistans. Alla har vi våra "ryggsäckar" med olika tunga stenar från livet som gått. Bördor vi bär, men tyngder vi hanterar olika beroende på individen. "Jag kan inte" utan motivering känns bättre. Men ett "varför" hänger i luften.
Självklart kan inte alla alltid! Av olika skäl. Man måste göra propriteringar i livet. Skall jag ge mig ut i snöstorm för att leta efter en person som troligtvis är avliden? Skall jag ge mig ut i snöstorm för att leta efter ett barn som nyss försvunnit? Skall jag ge mig ut och leta efter en person som saknats i veckor när jag lovat att baka pepparkakor med mina barn? Skall jag ge mig ut och leta efter en sedan länge saknad person när jag egentligen planerat att ha en lugn och skön hemmahelg? Kan / skall jag ta ledigt från jobbet för att söka en person som saknats en tid? Var och en gör sina egna prioriteringar. Var och en har ett livspussel att lägga. Den som anger skälet till varför man inte kan, uppfattas seriösare än den som endast svarar att den inte vill. Man kan ta till en nödlögn om man inte vill ange ett skäl. Mår man dåligt skall man ALDRIG ge sig ut på skarpa uppdrag. Då berättar man varför man anser sig förhindrad att ställa upp. Det uppfattas som seriöst. Husse och Matte kan inte heller alltid ge sig iväg på uppdrag med kort varsel. Av olika skäl. Vilka då anges. Alla kan inte alltid. Även om viljan finns. Men alla vill inte. Förhoppningsvis kommer de ovilliga aldrig att behöva sina medmänniskors hjälp. Några skulle bara ställa upp om de fick betalt....
Sent på torsdagen fick Matte domarens beslut angående skrivarens misstag, där Modji påstods ha skällt för mycket på rallytävlingen och straffades med fem minuspoäng. Domaren sade sig själv inte ha hört några skall och yttrade efter tävlingen: "Jag vet inte varför min skrivare skrev så".
Beslut: "Domaren ändrar aldrig några domslut".
Men det var ju inte domaren som ansåg att Modji skällt. Det var skrivaren som på eget bevåg skrivit detta. Varpå Modji missade ett godkänt resultat med en poängs marginal.
Skall det vara skrivaren som avgör resultatet i en rallytävling? Enligt en annan domare var detta en arrangörsmiss.
Domarens resonemang faller ju då. Beslutet var inte domarens och borde då gå att ändra. Vill man så kan man.
På torsdagkvällen höll hundgruppen i Missing People Stockholm möte och lade upp riktlinjer för träning och insatser framöver. Gruppen är för närvarande fulltalig med sex medlemmar. Endast certifierade tjänstehundekipage. Räddningshundar och patrullhundar. En kvalitetssäkring kontra polis och andra myndigheter. Det borgar för att även förarna har en utbildning. Sponsorer börjar bli intresserade, vilket gruppen tackar för.
Ditt meddelande har skickats!
Det måste godkännas av hemsidans ägare innan det publiceras.
Copyright © 2008 --and forward. Marianne Neidhardt. All rights reserved.marianneneidhardt@hotmail.com