Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RUNNE HD -  A/B!                          och LUCIATRÄNING, foto

2017-12-14

Klicka för större bild!

Onsdag - Lucia.

Lapskflocken startade för ovanlighetens skull med TV-tittande! Händer aldrig annars. Men nu fixade Husse kaffe och Matte tände ljus i hela vardagsrummet. Medan elden sprakade i kaminen och Lucia på TV 2 från Kungsholms kyrka spred stämning och ljuvlig musik, åt Husse och Matte lussekatt och pepparkaka. Hundarna väntade bara otåligt på sin försenade frukost. Men kompenserades med lite matrester i torrfodret.

På kvällen tränade ett gäng Lapska som vanligt tillsammans, men den här kvällen blev lite annorlunda. Gruppen var lite reducerad så här inför jul, men de fyra Lapska som närvarade fick fint stjärnbestrött glitter runt halsen. De är vana vid sina ägares olika påhitt och tog det med stoiskt lugn. Under tiden dukades lusseglöggen upp på en hittad kartong, med medhavd duk och övriga attiraljer. Så kom någon på den brilljanta idén att rada upp hundarna vid fikabordet och ta en bild! Som sagt, dessa hundar är vana vid mycket och så småningom var det rättning i ledet och fina foton kunde tas. Modji var den enda som allra som hastigast först, bara på avstånd, kollade in vittringen från godsakerna. Att de skulle få ta del av detta som dukats upp föresvävade nog ingen av dem egentligen. Ett kollektivt "inte röra" var nog för att markera. Duktiga hundar!

Som sedan kompenserades ordentligt. Husse och Matte hade tidigare gått upp på övervåningen och gömt fyra små papperspåsar med hundgodis för ett enskilt uppletande efter fikat. Julgransplundring före jul eller "goodiebag" på Lucia. En och en fick hundarna gå en trappa upp med sin förare för att på ett frisök söka igenom alla rum. Vid första hittade påse avbröts söket och nästa fick ta vid. Ingen påse var öppet placerad, lite sökande måste till. Aili var sist ut och därför fick Aili en lånehusse som förare, så att inte Matte omedvetet skulle styra henne mot rätt rum. Aili kollade de tre gamla och nu tomma gömställena och fyndade till slut sin egen påse längst bort i ett hörn. Alla hundar visade tydligt att de uppskattade godisletandet!

Sedan var det slut på festandet och lite människosök bjöds de fyra Lapska. För Modjis del blev det ett ensamt tomsök i övervåningen, medan Husse stod kvar i trappen och väntade på avrapportering. Modji kom så småningom tillbaka och meddelade att området var avsökt och ingen var fyndad. Varpå Modji fick söka av nedervåningen, där hon hittade en person gömd i en skrubb bakom köket, liggande på ett skåp.

För Aili arrangerade Matte en svårighet där tre figuranter fick gömma sig på en yta av kanske tio kvadratmeter totalt i skrubben bakom köket. En person uppe på ett skåp, en inne i ett annat skåp och en bakom den stängda dörren till toan. I köket utanför låg Husse på diskbänken alldeles vid ingången.

Aili fick söka igenom nedervåningen och fyndade Husse med fin skallmarkering. Hon jobbade vidare och fyndade snabbt och säkert de övriga tre personerna tätt intill varandra, men osynliga för Aili. Snygga akallmarkeringar och mycket nöjd Matte!

Husse hade funderat där han låg på diskbänken och det resulterade i ännu en övning för hundarna den här Luciakvällen. Husse och extrahussen gav sig iväg och så småningom kom Husse tillbaka ensam och tog med ett ekipage i taget för att åter söka av övervåningen. Han varnade innan att det var svårt! Aili fångade vittringen helt snabbt, men Matte hann läsa budskapet och lät Aili hållas. När Aili sökte upp mot skåpen på innerväggen i det mycket stora rummet med många fönster och en balkongdörr, kände Matte ett drag i ryggen, vände sig om och såg att en hasp på ett fönster var avlyft! Varför Matte rörde sig mot ytterväggen och bad Aili jobba nära utmed den väggen. Aili visade intresse mot fönstren och hon ställde sig på bakbenen mot fönsterbrädan vid det "misstänkta" fönstret, Matte lyfte upp Aili och fick upp en springa mellan båge och karm, varvid Aili fick vittring och markerade neråt! Där på balkongen, liggande tätt intill väggen, fanns den saknade personen! Snyggt jobbat Aili! 

När träningsgänget precis packat ihop för att lämna den stora och fina gamla K-märkta villan, dök oroliga grannar upp. De visste att huset stod tomt, men såg nu att det var fullt upplyst! Vad hände i deras närhet? Man gjorde slag i saken och gick över för att kolla. Grannsamverkan! En ambassad ligger helt nära och här har det "hänt saker" tidigare. Lättnaden måste ha varit stor när de bjöds in för information och mötte fyra söta små hundar med glitter runt sina halsar!

Mötet resulterade i en aldrig sinande ström av frågor kring räddningshundar och Lapska Vallhundar! Träningsgruppen var VARMT välkomna tillbaka och det var SÅÅ roligt att träffas. 

Härligt!

Avslutning som vanligt blev det på MAX med hälften så mycket personal som hade varit lämpligt för att kunna utföra arbetet på ett för kunderna smidigt sätt.

Tack alla för en fantastiskt rolig kväll tillsammans, med mycket bra träning! Att regnet öste ner på tvärs ute spelade liksom ingen roll alls. Alla mungipor var vinklade uppåt och hundarna stupade i säng!

Beskedet om att Ailis kullbror Runnes höftresultat äntligen offentliggjorts, efter lång väntan, kom sent på dagen och även han har fina höfter! A/B  läses på norska Dogweb som "diagnos B". Alla hans tre systrar har A. Skönt är det att veta att alla har bra höfter i kullen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)