Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÄTT HUND PÅ RÄTT PLATS, foton

2019-12-09

"Stora Stockholm" närmar sig med stormsteg! Nästa helg är det dags! Modji och Aili kommer även i år att få vara representanter för rasen under några timmar. I fjol genererade det en hel del kontakter efteråt och några besök, för att man skulle få se vad två Lapska Vallhundar kan prestera i räddningssökträning. Är man intresserad av en arbetande hundras känns det lämpligt att se så många som möjligt "i arbete"! Inte bara komma hem och klappa hundar i stugan. Hundar som är nöjda efter en dag med aktiviteter eller "bara ute" och sedan är avslappnade framför brasan. Det säger inte mycket om vad man eventuellt själv får hem så småningom! En lugn och lite småtrött hund som kopplar av inomhus den korta stund man umgås.

Överraskningen verkar bli stor för en del när valpen visar sig ha både självständighet och problemlösningsförmåga. Mycket egen vilja och önskan om aktiviteter. Får den inget att göra mer än att röra på sig, skaffar den sig någon sysselsättning och skäller gör den när den har åsikter. Smarta Lapska klickar rätt lätt in sina ägare och styr dem dit de vill ha dem. Även som mycket unga. Det måste finnas en orsak till att samma text dyker upp i princip alla de annonser som läggs ut på Blocket och FB gällande omplacering av Lapska Vallhundar vid låg ålder. Man söker nya "aktiva hem med mycket tid, som kan ge hunden det den behöver". Det räckte tydligen inte att vara "en aktiv familj som tillbringar mycket tid i skog och mark med promenader och man vandrar långa sträckor och man går i fjällen".

Alla hundar behöver meningsfull mental stimulans och alla raser avlade för någon form av arbete behöver det extra mycket. Lapsk Vallhund är en ras som bör ha vad som krävs för renvallning och därmed jämförbara "hundjobb" eller sysselsättningar för att må bra och komma till sin rätt på rätt sätt. För att inte bli kallade problemhundar. För att deras ägare köpt hund med ögonen. Inte har kalkylerat med vad en renvallande hund kan innehålla i form av arbetslust, mycket motor och energi, självständighet och problemlösningsförmåga.

Kan Husse och Matte förhindra ett enda felköp är de nöjda. Kan Husse och Matte få så många Lapska som möjligt att komma till "rätt" och varaktiga hem, där en Lapsk uppskattas för exakt det den är, är de mer än nöjda. En underbar ras för den som har kunskapen att ta den till vara och använda den på rätt sätt. Till många olika typer av hundaktiviteter som kräver en självständig hund som kan samarbeta med sin förare. Men för mycket hund för den som blott och bart söker en promenadhund. Oavsett underlag och omgivning. Att bara gå räcker inte för inte duglig Lapsk Vallhund i det långa loppet. Lever länge gör de flesta och är till stor glädje för många i många år - om de hamnar rätt från början.

Modji blev certifierad räddningshund 2012.

Gázzi har fått vittring av en gömd människa inne i tunneln och är på väg att ta sig in till figuranten.

Násti blev certifierad räddningshund 2007.

Gázzi med Matte under utbildningen till certifierat räddningshundekipage. Den första i rasen i Sverige. Godkänd 2001.

Gázzis dotter Násti, son Ailu (Nástis kullbror) och dotterdotter Modji har således alla godkänts som certifierade räddningshundar. Modjis dotter Aili har inte kunnat gå kurs på grund av för gamla ägare/förare som inte får gå räddningskurs.

Antal kommentarer: 1

2019-12-10 22:50:39 - Anneli med LVH

Men såå bra att NI får stå där i år igen:)! Kanon:):)!
Synd bara att ni inte får stå lördagen när rasen går, då lär det ju vara mest folk
där intresserade. Bara hoppas de inte "skönmålas " då .
Ja ni har så rätt så rätt.
Man ska vara ärlig när man står och promotar en ras som LVH. Vem hjälper man annars?

Skulle vara roligt att få veta hur valpköpare av LVH egentligen tänker när de letar valp. Ser de på avelsrekommendationerna , tittar de på föräldradjurens HD/ED, mentalstatus etc etc ? Ser de på vad för uppfödaren gör
och vad uppfödaren har för krav / eller inte?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)