Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TJAT OM VÄGEN

2024-02-13

Matte har full förståelse för om ni tycker att det är ett himla tjat om vägarna. Tyvärr är det likadant i lokala FB-grupper. Vägarna sköts inte som tidigare och folk kommer inte dit de skall. Som till jobb och skolor. Matte gissar att det är ungefär likadant överallt i landet. Det heter att man sparar på stålet i redskapen som slits mot asfalten?

Som nu på tisdagmorgonen, när en tjej desperat undrar vem som plogar neråt byn och hon har försökt ta sig fram genom ett femton centimeter tjockt snötäcke på vägen. Även tätt inpå Stockholm finns landsbygd och glesbygd och vägarna är smala, krokiga och backiga. Innan man når de större vägarna/motorvägarna för vidare färd in till stan. Väghållningen är verkligen inte som när flocken flyttade ut i skogen för precis tjugo år sedan! Nu har vägen lägsta prioritet, så var det inte då! Skolbussen måste fram! Man är beroende av väglaget för att kunna komma någonstans. Inte bara med bilen, utan också för att kunna komma ut och promenera - med eller utan hund. Det påverkar varenda dag i nuläget.

På måndagen gav sig flocken iväg hemifrån, då en hel del ärenden måste uträttas vid Arninge handelsplats strax norr om Stockholm längs E18. Mycket snö skulle det bli på tisdagen och det gällde att passa på innan. Hundmaten började ta slut. Måndagen var grå och fuktig med isande kall vind och stundtals duggregn på väg att bli snö. Det var ännu ett par minusgrader men ingen svår halka.

Efter hemkomsten skyndade sig Matte ut med hundarna, i den snabbt fallande skymningen. Promenaden gick upp till sjön och där hade Aili och Dima mängder med dofter att studera! Någon hade varit vänlig nog att kapa den lilla tall som legat över stigen en längre tid, så det var lättare att komma fram nu. Is var det överallt och Matte måste gå väldigt försiktigt. När skogen tätnade blev det för mörkt för att fortsätta och Matte vände om. Hundarna hade mer än gärna fortsatt! Men ser man inte var man sätter fötterna på den knöigt tillfrusna snön och isen på stigen, måste man vända om.

Snabbt fick hundarna något annat att tänka på när grannen med sin Dansk Svenska Gårdshund dök upp längre fram på vägen! En hund som Aili är olyckligt kär i och som inte gillar henne. En kastrerad hane som vid inflyttningen flög på Aili när de skulle få hälsa på varandra ....  Grabben vaktade sitt revir nitiskt och där skulle ingen jävel till hund tränga sig in! Även om hans husse gärna ville hälsa på Aili och Matte. Sedan dess gnäller Aili högljutt när han passerar på vägen och nu klev Matte ut i snön i en oplogad infart för att hålal sig undan med sina hundar. Aili ville som vanligt fram till grabben som flög på henne. Dima förhöll sig neutral när ekipaget passerade i rask takt, för att hinna sin runda innan det blev för mörkt.

Matte intog sedan sin plats i köket och fixade en snabbmiddag med sötpotatis, broccoli och morötter rostade i ugnen, toppade med bacon som blev härligt knaprig och detta serverades med färska tomater och smaksatt crème fraiche. Det kändes nyttigt, inget som var processat, det gick fort, det var enkelt och det var jättegott! Det var även en fröjd för ögat!

Aili har lärt Dima att uppskatta både broccoli, morötter och tomater och hundarna fick lite av godsakerna som topping på sin middag.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)