Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SJU LAPSKA VALLHUNDAR!

2016-04-21

Onsdag.

Kvällens träning blev en rekordträning vad beträffar antalet deltagande Lapska Vallhundar! En kennelträff till och med. Lite annorlunda än vad som är vanligt kanske, när platsen för träffen var ett värmeverk på Lidingö. Men å andra sidan är varje veckoträning en kennelträff med Násti och hennes avkommor! Hur många slår det månne. Sex Lapska Vallhundar som tränar regelbundet tillsammans varje vecka. Där fem är närbesläktade och den sjätte inte alls är besläktad men Lapsk och en i gänget.

Nykomligen för kvällen räknar Matte in som kvalificerad för en kennelträff, då hennes mormor heter Násti! Mamma heter Signe (Gátchis Juoksanáste Lahji), även om hon själv är född på Rävrackans Kennel med namnet Prinsessan och nu lyssnar till Stella! Hon var med och miljötränade under Påskhelgen och nu vid fyra månaders ålder var det dags att miljöträna mera!

Stella blev av förklarliga skäl en vandringspokal under kvällen!  Ur famn i famn lät hon sig förflyttas! Många pussar blev det innan kvällen var slut! Hanteringsövningar kan man också kalla det! Hantering av främmande personer! Bra träning. Stella fick också träna på att i koppel gå med när de vuxna hundarna sökte fritt. Snälla vuxna hundar som uppför sig väl mot små knytt. När de skallmarkerade vid funnen figurant hängde Stella på, men tränades på att vara tyst. Man börjar inte sökträningen med att skälla i tid och otid. Hos någon figge fick även Stella godisbelöning. Alla hittade människor är roliga människor!

Stella fick även pausa för bearbetande av intryck i lugn och ro i bilen. Avslutningsvis när skymningen började falla fick Stella gå ett par vindstigar. Miljön var nu inte helt obekant längre. En mycket nyfiken Stella hittade gubben som låg på marken och hon hittade även en mängd andra dofter som måste kollas upp. En pigg och som sagt nyfiken tjej har kommit igång med sin träning.

Så var det sex vuxna Lapska som tränade också! Platsen bestod av stora och väl inhägnade ytor med diverse byggnader och anordningar av olika slag. Utvändiga trappor och stegar som gav möjligheter till högt placerade figuranter, med vittring spridd över stora ytor. På andra sidan staketet fanns nyuppförda bostäder och en gångbana. Ett antal nyfikna blickar kastades in genom staketet av förbipasserande under kvällen. Matte stod uppflugen på en stege intill staketet och helt nära satt en annan figurant på ett utskjutande plåttak. Nog såg det lite egendomligt ut för många, men ingen ställde några frågor och ingen larmade polisen. Folk bryr sig inte speciellt mycket om vad som sker omkring dem.

För familjens egna hundar användes samma upplägg för dem alla tre. Matte ville träna arbetslydnad. Fem figuranter var öppet placreade inom området. Vid sökområdets början låg en person platt på mage på asfalten och detta förbryllade en dam på en balkong en smula, men hon valde att gå in och stänga om sig. Strax intill satt en annan figge rakt upp och ner på marken. Längre bort satt en figge lutad mot staketet ut mot gångvägen, snett emot låg en person tryckt mot en vägg och snett ovanför satt en figge på en gallerbrygga. Samtliga tydligt synliga för alla förbipasserande. Som fick utgöra störning för hundarna. Störning var även alla pissfläckar intill staketet!

Vad Matte var ute efter var att hundarna skulle låta bli att kliva på/ klättra på eller allmänt vidröra de öppna figuranterna, samt med distans skallmarkera till dess Matte nådde fram och först när hunden satt fint intill den funne figuranten skulle hunden få sin belöning. Matte var även ute efter att hundarna avslutade sin markering hos varje figurant, innan de stack iväg till nästa, då alla var synliga mer eller mindre samtidigt. Arbetslydnad således. Modji skötte sig utmärkt! Aili aningen mindre utmärkt, när hon hos den tredje funne figuranten befann sig långt från Matte men inom synhåll och här var Aili splittrad av dofter längs staketet intill figuranten och sedan hade Aili för bråttom! Hon kom fram till figgen, nosade på pissfläckar och fick tillsägelse av Matte Sedan skallmarkerade Aili några gånger och drog vidare till figgen som låg vid husväggen. Innan Matte hunnit fram. Här hade Matte åsikter och kopplade upp Aili för en korrekt markering av figgen intill staketet, innn Aili skickade på nytt sök på de kvarvarande figuranterna. Lite uppstagning krävs ibland och Aili förstod vad som gällde och utförde arbetet väl.

Násti fick samtliga figuranter placerade på marken för undvikande av klättrande på gallerbryggan och hon löste uppgiften rutinerat och säkert med mycket stor arbetsglädje!

En härlig kväll på ett nytt träningsområde, med en ny liten Lapsk i gruppen, avslutades med en gemensam måltid och en genomgång av alla de sju Lapska Vallhundarnas prestationer denna kväll. Tack alla för att vi har så kul tillsammans!

Antal kommentarer: 1

2016-04-21 22:39:04 - Anneli m flock

Blir så avis varje gång jag läser om era träffar! Nu får ni sälja husen o flytta uppöver :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)