Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

USS KEARSARGE, foto

2022-06-06

Söndag.

Stockholm har haft besök av en massa militärbåtar från olika Nato-länder de senaste dagarna. En av båtarna har det skrivits extra mycket om som "jättebåten från USA, större än en Finlandsfärja"! På söndagen skulle jättebåten passera trakten där Lapskreviret ligger och där Torpet ligger. Mitt emellan de båda platserna ligger Östanå färjeläge, där farleden går i ett smalt sund mellan fastlandet och Ljusterö. Ett lokalt "event" som drog en hel del människor. Händer det något på landet en söndag när solen skiner en sommardag, samlas både människor och hundar!

Här i färjeläget kring pizzerian med butik är det ständigt rörelse. Ibland går färjorna i skytteltrafik, som i rusningstrafik och på helger, men inte alltid. Under väntetiden hänger man i pizzerian. Den här soliga Pingstdagen fylldes bryggorna längs farleden av människor som väntade på att få se den stora militärbåten passera. En båt försedd med egna jaktplan på däck.

Klicka för större bild.

Lapskflocken hade kollat i en app och visste att båten avgick från Stockholm klockan 12.30. Att beräkna tiden till Östanå var ju inte lätt, men så himla lång tid kunde det väl inte ta? Funderingar som delades av många som jämförde med Finlandsbåtarna. Tiden inomskärs genom skärgården är förvisso rätt lång, innan man kommer ut på öppet hav. Men det var väldigt vad det dröjde. Husse åt pizza, Matte åt en räkmacka. Modji och Aili låg i skuggan under bordet och studerade hunden vid bordet till vänster och det lilla ätande bardet vid bordet till höger. Där tändes ett stort hopp hos Modji om att matbitar skulle ramla ner på golvet!

Många timmar fick de som samlats vänta och båtens position kunde ses i realtid i en app. Även följebåtarnas positioner kunde ses. Det närmade sig! Norrifrån anlände en röd Vikingbåt och den stannade upp vid färjeläget. Liksom de båda färjorna. Alla väntade. Ett litet flygplan cirklade över platsen. Så dök då USS Kearsarge upp runt udden en liten bit bort. Matte med flera stod ute på bryggan och tittade. Modji och Aili var med på flytbryggan. Modji älskar vimmel och follksamlingar där det händer något! Den stora båten såg rätt mäktig ut så här mellan ön och fastlandet. På något vis krympte den, ju närmare den högre röda båten den kom. De möttes mitt utanför bryggan i färjeläget och framför alla som samlats. Kearsarge såg minde ut än Finlandsbåten. Men avsevärt större än Ljusteröfärjan intill var den ju! Med Kearsarge mitt emellan Ljusteröfärjan och den röda Vikingfärjan såg båarna ut att ligga i storleksordning. Liten, större, störst!

När vågorna från flera passerande båtar träffade den flytande bryggan hände det saker. Det blev rätt vått om fötterna när vattnet slog in över fötter och ben på de många som stod där ute. Även över Modji och Aili på första parkett vid bryggkanten plaskade vattnet. Matte hade sagt åt båda hundarna att sitta stilla så att hon kunde fota och Modji rörde sig inte ur fläcken! Världens coolaste hund satt där i det plaskande vattnet och tittade ut över vattnet på båtarna som passerade. Aili satt kvar en stund snett bakom Modji, men när hon fick en extra dusch rakt i ansiktet fick det räcka. Aili backade. Matte höll i sig hårt i en lite svajig stolpe, när den långa bryggan gungade som värst och höll ett hårt tag i hundarnas koppel med den andra handen. På stolpen skulle en frälsarkrans ha suttit, men den saknades. Som turvar ramlade ingen i vattnet och när bryggan stillnat traskade alla tillbaka till land. En allmän kommentar hördes lite här och där: "Så himla stor var den väl inte." Inne i Stockholm vid en kaj såg USS Kearsarge nog väldigt mycket större ut.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)