Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED MATSTÖRNING, foto

2021-04-22

Onsdag.

En tidig morgonpromenad ledde Matte och hundarna upp till den lilla skogsjön där vägen tar slut. Bara femhundra meter hemifrån ligger den omgiven av skog. Inga vägar och inga hus syns när man går längs stranden. Det var åtta grader och solen värmde påtagligt och skönt, där Matte strosade över bergknallar och klippor med de båda Lapskdamerna lösa och följsamma. Ännu hade vinden inte fått fart och sjön låg ställvis spegelblank. Två måsar störtdök några gånger och landade sedan tillsammans på vattnet. Matte njöt i fulla drag och höll sig kvar kring sjön i en timme med hundarna. Ren njutning och inte motion. Inte bråttom. Här och nu. Där och då. Carpe diem. Kontemplation. Välgörande.

På morgonnyheterna hörde Matte om det kraftigt ökade behovet av att komma ut i naturen och naturreservaten kring Stockholm slits ut av cyklande i terrängen och trängsel och anarki råder på parkeringsplatserna. Ett nytt uttryck är att "skogsbada". Att "bara vara" när man är i skogen. Välgörande för själen och en ny upptäckt för många, detta år utan resande, samt jobbande hemifrån.

Lapskflocken är gynnad med sitt boende i skogen. Man skogsbadar så snart man går till baksidan på tomten, eller tvärs över vägen.

På kvällen tränade träningsgruppen på industritomten igen. Området är mycket stort och består av olika delar, varför träningen går att variera varje vecka. Den här kvällen vräkte regnet ner i flera häftiga skurar och av omtanke om sina figuranter försökte man hitta legor/gömställen som var regnskyddade. Aili fick ett frisök med tre figuranter, där en låg gömd i ett förrådstält och två var gömda i varsitt rum i en stor förrådsbyggnad. En av figuranterna i byggnaden var öppet placerad i en stol, vänd med ryggen ut mot rummet. Den figuranten var försedd med ett paket Ballerinakex att smaska på och vid fötterna låg en drygt decimeterlång smal tuggpinne för hundar fritt på golvet. Inget av detta fick Aili röra! "Giftigt!" Hennes uppgift var att hitta figuranten och skallmarkera och efter en bra skallmarkering få godisbelöning av figuranten när Matte bad figuranten belöna.

Aili fyndade figgarna i tältet och i det inre rummet i förrådsbyggnaden och därefter den kakätande figuranten. Aili kom till markeringsskall direkt när hon kom fram och när Matte bad figuranten belöna Aili bjöds Aili på mjukost ur tub av figuranten, som höll en kaka i den andra handen. Aili tvekade inte om vilken hand som hade belöningsgodis avsett för henne och tuggpinnen på golvet ignorerade hon helt. Som avslut och tack för väl utfört arbete fick Aili ett "varsågod" från Matte som visade tuggpinnen som tillåten att äta.

Klicka för större bild.

Att träna på detta är viktigt för en räddningshund. Vid skarpa lägen kan sökmiljön var fylld med saker attraktiva för hundar att äta. Det kan förekomma farliga och giftiga saker som en hund kan stoppa i sig och lukten av "mat" får inte störa ut hunden, så att den inte fokuserar på sökarbetet efter försvunna människor! I en rasmiljö kan det förekomma hela måltider från bostäder och mat från raserade matbutiker och i hetta kan farliga förruttnelsebakterier bildas. Tillsammans med mycket annat som hundar gärna stoppar i sig.

Rent generellt är det väldigt viktigt att variera träningen för alla hundar, för att bevara nyfikenheten och glädjen i träningen tillsammans! Enahanda och stereotyp träning gör ingen glad och en positiv förväntan på nästa träningspass uteblir, när varje träningspass är förutsägbart. Det gäller för alla oavsett antal ben.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)