Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING o SKOGSLUFFANDE

2015-03-19

Onsdagen var en av de sista soliga vårdagarna för den här högtrycksperioden. "Aprilväder" väntar med kyla och nederbörd, men Matte och hundarna passade på att njuta av den elvagradiga värmen, solen och avsaknaden av vind. En skogspromenad lockade! Matte skrotade omkring i skogen i närmare en timme, med tre lösa och lydiga Lapska.  Matte hade godisbelöning i handen för att överträffa alla viltdofter och bitvis gick både Násti och Modji ett snyggt fritt följ, med nosarna intill Mattes vänsterhand med skinkpastejtub. För att få dem att röra sig lite mer stoppade Matte ner lockelsen, då hundarna var helt klara över att Matte var mycket intressant i konkurensen.

Aili far lite hit och dit i ungdomlig yra och utforskar världen, jagar fjärilar och kollar utsikten från bergknallar och stora stenar, men har hittills visat beundransvärd följsamhet. Så snart Matte kallar kommer hon som ett skott. Nyfiken och ambitiös och godissugen. Många anser att man inte skall behöva locka med godis för att få hundens uppmärksamhet. Matte väljer här den enkla vägen för att kunna låta hundarna få friheten att röra sig fritt i kuperad terräng. Vilket är mycket nyttigt för deras fysiska välbefinnande och utvecklande av samt bevarande av styrka i muskler och benstomme. Matte själv är nog inte tillräckligt intressant i konkurens med rådjur och flera andra djurslag i skogen. Vallningsanlagen och jaktanlagen finns där. Dessutom är varje promenad med lösa hundar en ständigt pågående träning! Avstånden skall hållas, det tränas inkallningar och fjärrdirigeringar. Hundarna tillåts inte springa vind för våg! Matte vill ha full kontroll. Matte vill gärna tro att hundarna njuter lika mycket av dessa skogspromenader som Matte själv gör. Flocken håller ihop.

Eftermiddagen tillbringades ute på tomten. Hundarna fick frysta märgben att tugga på och Matte småpysslade och läste. Lyx!

På kvällen tränade familjen i fordonshallen i Vargmötet. Fem Lapska och en Springertik som löpte. Hon och den ena Lapskkillen fick för kvällen en övning tillsammans, upplagd av Husse. En löpande tik och en tvåårig hanhund skulle tillsammans söka och koncentrera sig på uppgiften. De två hundekipagen skulle medföra utrustning som bland annat bestod av en jeepdunk och en tung lyftsele och uppgiften var att hitta ett dement äkta par som försvunnit. Utomhus och inomhus i den nersläkta fordonshallen. Matte hade klättrat upp på ett fodon och "åkte buss hem från hemmet Solgården" i sin dementa föreställning. Äldre (ofta dementa) och barn är de grupper som försvinner oftast. Att spela dement faller sig liksom naturligare än att spela barn i Mattes ålder....  Mattes make för kvällen skulle komma till "bussen" men dök aldrig upp. Varför den dementa damen inte ville följa med tillbaka till hemmet, utan stretade emot när hon var hittad. När gubben väl var funnen var han inte kontaktbar och måste lyftas ur den gigantiska skopa där han slocknat. För de två förarna blev den en uppgift som krävde en hel del kreativitet och fysisk styrka för att lösa. Den ena ville inte följa med och den andra kunde inte.

De två hundarna hade fyndat och bands upp under omhändertagandet. Löptik och hanhund intill varandra och det enda de hade ögon för var sina förare, som slet med att få upp gubben ur skopan! Så snart övningen avblåsts och ekipagen var på väg tillbaka, var de en ung hane och en löptik som bara hade ögon för varandra. Fullt fokus på uppgiften när de var i arbete! Först när jobbet var avslutat och de var "lediga" kom intresset för varandra tillbaka. Mycket imponerande! De unga hanhundarna tränas tidigt på att kunna jobba trots löptikdoft eller löptikar i närheten. Både hanar och tikar måste kunna jobba i dessa situationer. Snyggt jobbat denna kväll! Husse och Matte var imponerade.

Násti fick ett frisök med fyra figgar i den upplysta, men bitvis halvskumma hallen och visade att hon inte har några som helst problem med synen på sitt enda öga. Full fart var det som gällde! Mellan stora fordon och diverse "järnskrot" utspritt överallt på golvet. Hon kryssade fram fint och fyndade och skallet var det inte heller något fel på.

Modji fick ett frisök med tre figgar odh en facit och gjorde ett kanonjobb. De valda legorna var kända för att sprida vittringarna åt olika håll och på ett ställe låg figgarna gömda på samma fordon och vittringarna slog i varandra. Modji jobbade säkert med mycket bra markeringar. Aili fick en handske att lukta på och sorterade bort de tre figgar som var utspridda öppet och på mindre än en minut hade hon hittat handskägaren gömd inne i ett rör. Matte tyckte inte att det var mycket till jobb för Aili som fick jobba sist denna kväll och bad figgen gömma om sig. Hälften av lyxbelöningen bestående av kattmat sparades och figgen gömde om sig när Aili togs undan. Matte startade från början igen för att Aili inte skulle följa flyktspåret och nu fick hon jobba en god stund för att lokalisera vittringskällan. Till slut hade Aili hittat sin figge igen bland diverse metallskrot, vilket inte hindrade henne från att ta sig ända fram.  Duktig Aili som hade mycket bra driv i sitt sök och imponerade stort på Husse.

Avslutning som vanligt med lite mat i magarna och eftersnack.

Tack alla för en mycket givande kväll med lika bra träning som alltid!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)