Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INOMHUSTRÄNING

2013-02-21

Onsdagen var kylslagen, med isande vind från norr. Minusgraderna  var väl inte så många, men kylefekten påtaglig. En promenad blev det icke desto mindre. På hemvägen stötte de två grannuppfödarna ihop och dryftade nojor. Skönt att inte vara ensam! Känslan var ömsesidig!

Kvällen ägnades åt träning under Näsbydalskolan. Matte började med att valla av hela området åt Modji, medan herrklubben diskuterade livets väsentligheter. Eftersom Modji nu inte får köra vilda frisök längre, ville Matte bjuda Modji på hjärngympa och toppning av nosförmågan inför mammaledigheten. Normalt vallas inte områdena av, men här nere rör sig inte människor dagligen och därför ville Matte sprida vittring överallt i området. För att inga tydliga flyktspår skulle finnas någonstans och underlätta för Modji. Likaså smittade/contaminerade Matte alla dörrhandtag, skåhandtag och diverse andra föremål, genom att beröra dem.

I kulverområdet skulle Modji få en figge bakom en dörr och där skulle hon söka i koppel. Däremot kunde hon få söka fritt i källarutrymmet, som består av "inredda" rum utan skaderisker. Matte placerade en liten mängd hår under en lastpall, ovanpå vilken det stod stora pappersrullar förpackade i plast. I det första rummet. Håret hade endast hanterats med metalltång och så gjordes även nu. Pappersrullarna berördes inte av Mattes händer. Längs inne i källaren, i fläktrummet, placerade Matte en använd kam under en stol, lite vid sidan av. Mellan dess två rum skulle två figuranter placeras ut i varsitt klädskåp, intill varandra.

Modji fyndade figgen bakom dörren i kulverten och skallmarkerade bra, hon sökte vidare med stor intensitet i resten av kulverten. Oberörd av att hon var kopplad. När hon kom till det första källarrummet släpptes hon lös. Hon var omedelbart klar över närvaron av mänsklig vittring och koncentrerade sig på det ena hörnet. Där jobbade hon sig allt närmare och fyndade platsen för håret. Modji stack ner nosen och fastställde vittringskällan, varpå hon skallmarkerade snyggt! Mycket beröm och godis från Matte!

Matte gjorde ett avslut och Modji gick direkt till dörren som ledde vidare i källaren. Där skällde hon uppfordrande och blev insläppt. Hon tog genast vittringen och stack direkt till klädskåpen och markerade mot ett av skåpen. Säkert och noggrant jobbat. När den figgen kommit ut och belönat, vände sig Modji om och skallmarkerade mot skåpet bredvid, där nästa figge befann sig. Belöning och avslut. Modji fick jobba vidare och drog raka vägen in i fläktrummet,  där hon direkt fokuserade på området där kammen låg. Ganska snart hade hon lokaliserat kammen under stolen och duttade med nosen på kammen, innan hon skallmarkerade. Så himla bra!!! Hon får inte apportera föremålet i denna situation, eftersom det kan vara bevismaterial. Detta är inget regelrätt uppletande. Då är det ett annat kommando. Detta är ett sök. Modji är noggrann och säker i sitt sökarbete. Hon samarbetar mycket bra med Matte. Som är väldigt nöjd med hur Modji utvecklats!

Násti fick ett frisök genom kulvertarna och källarutrymmet och hade tre figgar att fynda. Matte satt på en "nedlagd", vattenlös och genomskitig toa och hittades sist. Där skallmarkerade hon mycket bra och länge! Två figgar hade hon då redan hittat i klädskåpen. Husse var mycket nöjd med Nástis sök. 

Nástisonen Lime gjorde ett fantastiskt sök! Även han hittade Matte sist, på toaletten, så Matte såg inte ungherrens sök. Men Husse var lyrisk! Mattes gömställe var knepigt, eftersom vittringen for iväg ut och nerför korridoren, för att lägga sig bland en massa uppstaplade möbler. Ventilationssystem kan ställa till det ordentligt! Lime jobbade som tokig på vittringen och letade överallt bland möblerna, för att gång efter gång söka sig tillbaka mot vittringskällan. Där tappade han vittringen och fick börja om. Igen och igen! Men inte sjutton gav han upp! Varmt var det och god fart höll han. Under stark koncentration. Till slut lyckades han hitta Matte genom dörrspringan som lämnats öppen. Men då var killen väldigt trött! Han fick lite starthjälp till skallmarkering, men sedan skällde han fint för sin belöning.

Det är i de här lägena man märker tydligt vilka hundar som har en stark motor, drivkraft, ett stort intresse och stor uthållighet i arbete. Samt ett stort figurantintresse. Skall hitta! Till varje pris! Tyvärr är det inte så enkelt som att köper man en Lapsk så finns det där per automatique. Det hänger på individen, då rasen är synnerligen heterogen. Individerna kan skilja  sig åt väldigt mycket. Trots att det är en arbetande ras. Lapska köps av många som rena sällskapshundar. Utseendet och en "ursprunglig ras" lockar.  

Alla frågar inte efter arbetsegenskaper när de vill köpa en Lapsk. Så synd. Många Lapska kan. Men får inte. Blir arbetslösa. Andra Lapkska vill/kan inte jobba. En ojämn ras. Måtte utvecklingen inte gå mot rena sällskapshundar, utan det driv som ännu finns hos många i rasen. Som många tyvärr upplever som jobbigt. De fick en mycket bra arbetshund men ville ha en lugn sällskapshund. Andra vill ha en arbetshund och får en ren sällskapshund. Som helst håller sig hemma när ägarna sticker ut på motionsrundan. Soffpotatisar. Lapska soffpotatisar känns väl så där......

En mycket bra träningskväll avslutades behagligt tidigt. Nödvändigt, eftersom Husse måste upp mycket tidigare än vanligt. Det tar en stund att varva ner efter en träningskväll och en hamburgare på MAX fick bli en försenad middag.

TACK FÖR BRA TRÄNING!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)