Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RIBBAN HÖJD

2012-11-23

torsdagen tog Matte med hundarna på en promenad upp till sjön på morgonen. De fick vara lösa längs med strandkanten på de kuperade uddarna. Full rulle. Upp och ner. Därefter fick de följa med på turen ner till tandläkaren. Planen var att träna rally med Modji i ridhuset, men där var nyharvat och det kändes inte helt lämpligt göra spår över den spårlösa ytan. Matte behöver inte betala för sina kvartsträningar och nyttjar ridhuset om det är lämpligt. Nu var det inte lämpligt.

I stället stannade Matte vid golfbanan på hemvägen. De har helt nyligen stängt för säsongen. Men Matte var inte klädd för iskall snålblåst och saknade handskar, varför promenaden med lösa hundar inte blev så väldigt lång. Här går även vargarna i sandbunkrarna, men Matte går där det är fri sikt, mitt på. Aldrig i närheten av skogen där Matte för ett par år sedan åkte skidor med hundarna i pinfärska vargspår.

På eftermiddagen plockade Matte ut den hålförsedda plastasken ur frysen och stoppade i en liten hårtuss. Allt hanterades med en grilltång. Asken gömdes sedan i en stor rishög mot staketet. Vinden låg då från granntomten och in på den egna tomten. Gynnsamt för hundarna. Sedan ägnade sig Matte åt annat i 1½ timme och därefter togs Násti ut på hårsök. Men nu hade vinden vänt och låg rakt ut från tomten! Så kan det bli. Násti skickades på sök och sökte först vinden. Hon kom bort mot staketet och fångade där vittringen. Násti gav skall på långt håll först, men sökte vittringskällan och skallmarkerade jättebra med nosen nertryckt i rishögen! Där klickade Matte och godisbelönade. Snyggt jobbat!

Modji gjorde precis likadant, men väntade med skallmarkeringen till dess hon visste exakt var hårasken var gömd. Modji försökte även här gräva fram vittringskällan. En tassmarkering är väldigt tydlig och lättläst. Här finns det något! Matte klickade på första krafset och då kom skallet. Godis och översvallande beröm från Matte!

Därefter togs hundarna in och Matte plockade fram hårasken med grilltången. Asken gömdes sedan under lillstugan, där hundarna skall få leta rätt på den på fredagförmiddagen. När den har legat i nästan ett dygn. Nästa steg blir på botten av bäcken.

Matte upptäckte att lokalpressen vet om att MPS skickat två hundförare på uppdrag norröver i helgen. En vädjan om arbetsro skickades ut. Matte förbereder hundarna så mycket som möjligt. Två Lapska Vallhundar representerar Missing People Sweden.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)