Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STRESS

2014-09-02

Måndag.

Mattes senaste tid har kännts stressig. Väldigt stressig. Matte är inte bekväm med att från att vara rörlig, om än med smärta, behöva förlika sig med att gå med två kryckor och inte få köra bil, inte böja sig ner till golvet och inte en hel del annat. Opraktiskt är vad det är. Därför måste Matte försöka tänka till och i skallen ha strategier för hur fulla hundmatskålar skall ner på golvet och annat som inte fixas med griptång eller strumppåtagare eller en hög kudde att sitta på. Problemlösning skall Matte lägga ner lite energi på den närmaste tiden.

Tillsvidare har Matte sett till att tvättkorgen är tom, tvätten tvättad och torkad, trädgården ompysslad och given mängder med kärlek, sniglar mördats, rosor bundits / stagats upp, äppelträdets grenar stöttats under en fantastisk äppelskörd, några plantor grävts ner och andra rensats bort. Inne har det också röjts. Prisrosetter från både vår och sensommarutställningar har fått sin plats bland de andra. Upphängda i starkt varpgarn bredvid tvättmaskinen. En färglad klick i en vit omgivning. Men det mesta som skulle ha plockats undan inomhus efter en sommar som tillbringats utomhus ligger dessvärre kvar och skräpar här och där. Eftersom Matte mycket hellre tillbringar sin tid utomhus än inomhus. Men nog är det så att strunta i att göra vad som behöver göras är något helt annat än att inte kunna göra vad som behöver göras. Det fria valet finns där. Att kunna välja bort. Men att inte ha något val? Men å andra sidan kan Matte under hösten låta hemmet gro igen, skyllande på sina kryckor som inte ger fria händer.....  Hundarna före allt! De måste i alla lägen få vad de behöver. De behöver få vara ute!

När Matte haltat runt i sin fina trädgård med sax och vattenkanna hela måndagen, var det dags för hundarna att få sitt. Efter det att Husse kommit hem och familjen ätit en tidig middag i sensommarsolen, styrdes kosan mot Hakungekrossen!

Här fick nu hundarna röra sig fritt i en timme. Som inkluderade lite "skojträning" kring en samling korta cementrör, arrangerade som en klätterställning för ungar eller hundar. Rätt smala rör i lite olika storlekar och bara en eller högst två meter långa. Att Násti och Modji inte har några problem med att klättra och krypa och ta för sig i sådana sammanhang var ingen nyhet. Men att minstingen Aili omedelbart såg möjligheterna och uttnyttjade dem, tyckte både Husse och Matte var väldigt roligt att få se! Aili hade buskul! Kröp in i ett rör och kom ut ur ett annat. Hoppade upp och ner och emellan och var lika lekglad som vore hon ett barn på en äventyrslekplats. Aili behövde uppmuntras lika lite som hennes mor och mormor! Alla tre roade sig i allra högsta grad med att rassla runt, över och igenom denna cementrörsskulptur! Några betongfundament stod intill, breda i basen och spetsiga upptill. De införlivades också i leken och Násti visade att hon uppnått stor säkerhet med var hon sätter tassarna, trots avsaknaden av ett öga. Husse fick förhoppningsvis några fina miljöbilder med Lapskfamiljen i den härliga kvällssolen!

När det var färdiglekt här stack Modji och Aili iväg till den vattenfyllda gropen för att få bada lite och svalka av sig. Násti åt harpluttar lite här och där med god aptit. Modji gav sig ner i vattnet och simmade runt ett tag, alltunder det att hennes mor och dotter upphetsat rusade runt de branta stränderna och i vattenkanten och hejade på. Modji ville simma mer, men nu var det dags att vända hem igen.

Angående Mánnu så har han det bra nu. Han har funnit sig väl tillrätta med sin nya familj och de med honom. Han har fått lugn och ro och har inte visat några problem med andra hundar oavsett kön. Grannens tikar löper nu och inte heller det är problematiskt för Mánnu. Han älskar barn och han är följsam med sin nya matte. Mánnu cykelmotioneras regelbundet och börjar bygga upp konditionen. Han bor lantligt och vistas lös en hel del med familjen på gården. Mánnu skall inom kort börja en lydnadskurs med sin matte. 

Tisdag morgon.

Husse har tagit ledigt i två veckor för att ta hand om hundarna när Matte är på sjukhuset och den första veckan hemma.

Han och hundarna skjutsar iväg Matte för inläggning mitt på dagen och åker hem direkt för en skogspromenad. Innan Husse tar tag i lite hemmajobb som sparats för dessa veckor. I morgon opereras Matte och rehabiliteringen startar redan samma kväll. Matte ser den som ett jobb som skall göras för att så snabbt som möjligt vara igång igen. Lyxsemester med egen PT är vad som väntar enligt dem som gått igenom detsamma på denna klinik. Mycket personal, kompetent personal, mycket gympa, god mat upplagd på tallrik och lagom lång tid hemifrån. 

Om allt går som beräknat så kommer Matte hem igen på lördag.

Till dess blir det inga nya inlägg i dagboken.

Ha det så bra så länge och tack för positiv respons på skriverierna CM! Tack för alla lyckönskningar inför operationen!

Marianne

Antal kommentarer: 4

2014-09-02 11:04:41 - Saivi med flock

Lycka till orginalmatte! Hoppas allt går bra! (flower)(flower)(inlove)

2014-09-02 12:55:52 - Anne Marit, hundehagen@gmail.com

Lykke til med operasjonen Marianne!
Leste for ikke lenge siden om en dame som hadde vært på alle de høyeste toppene i alle kommunene i Norge, dvs mellom 400-500 stk. Hun hadde skiftet hofte underveis, men ble så sprek etter operasjonen at hun kunne fortsette å bestige de kommunetoppene hun ikke hadde klart å bestige før operasjonen:-). Regner med du snart er like sprek:-)!!!

2014-09-03 07:08:43 - Annica

Krya på dig och försök vila upp dig ordentligt

2014-09-04 20:40:52 - Anna, www.raika.se

härliga Aili <3 Hon är ju bara för go :D

Skönt att Mannu trivs i sitt nya hem :)

Lycka till med operationen, håller tummarna för att allt blir lyckat <3
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)