Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

APRILVÄDER

2014-03-18

Måndagen bjöd på riktigt aprilväder! Trots att det är i mitten av mars. Snön vräkte ner hela förmiddagen och snöandet fortsatte i byar länge till. Tung och blöt snö och hundarna ville inte vara ute. Blåste gjorde det också. Matte gick den vanliga rastningsrundan, men sedan ville hundarna in. En förmiddag framför brasan uppskattade de mer och Matte ägnade sig åt en del bildarbete i datorn. Underbara bilder har trillat in från föregående helg, när Aili var utlånad till en tidigare obekant liten kille som ville tävla i "Barn med Hund" tillsammans med sin bror, som redan hade en hund att tävla med. Tack snälla A. för alla bilder! Båda småttingarna skötte sig med den äran med sina lånade hundar. En championtik som för övrigt blev BIR och vann prestationsklassen - Arvåsens Balva och så Aili som blev BIR-valp. Aili ställde upp sig så fint och ekipaget såg riktigt rutinerat ut!  Så här såg det ut:

Klicka för större bild.

Mitt på eftermiddagen någon gång, hade det snöat färdigt. Ungefär en decimeter mycket tung och blöt snö täckte marken och den måste bort på vissa ställen. Framför infarten hade en stor och kompakt plogvall lagts upp, med stora tunga snöblock  dessutom. Om Husse skulle kunna komma in med bilen måste all denna snö bort först. 

Matte släppte ut hundarna och  tog sig an uppgiften. Fort gick det inte. Matte kämpade på med vetskap om att temperaturen skulle sjunka från en plusgrad till åtskilliga minusgrader under kvällen. Den tjockblöta plogvallen skulle frysa till och bli som betong. Det var bara att jobba på. Husse skulle komma hem lite senare än vanligt. I halvtid gjorde Matte paus och släppte in hundarna en stund. De satt på verandatrappen och väntade. Matte fikade och matade elden i kaminen och satte sedan fart igen. De stackars hundarna tvingades följa med ut i blötsnön. Nu var de lite mer motiverade att vara ute, eftersom Cockermatte snett över vägen fick hundbesök som väckte stort intresse. Lapskfamiljen satt på första parkett och höll koll .

Matte fick bort all snö från alla gåytor och Husse kom hem och tog med alla hundarna på en promenad upp till sjön. Dagarna är påtagligt mycket längre redan och med ett snötäcke och fullmåne var det ljust nog länge för att hundpromenera, utan att behöva använda pannlampa.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)