Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTERHUNDAR

2020-09-25

Torsdag.

Dagen efter en aktivitetsfylld dag fick Modji och Aili ta det lugnt. Vilket inte innebar slappande dagen lång. Flocken for till Norrtälje på förmiddagen, där Matte skulle få nya hörapparater. Gränsen var nådd för vad en vanlig hörapparat kan göra för att få Mattes "dövöra" att höra när människor talar. En kraftigare och därmed större apparat av annan typ måste till och därmed måste även en apparat i andra örat bytas ut för koordination och hörstöd med stereo. Det är nu nio år sedan hörseln plötsligt försvann till stora delar och inte är det kul att bli idiotförklarad för att man inte hör. Svarar fel eller avbryter och allmänt verkar gaggig. Då man faktiskt inte hör att andra pratar eller vad de säger. Ett klart handikapp.

Men - hör man dåligt skall man skaffa hörapparat. Att en försämring skett har Matte märkt under föregående år, men på grund av Coronasituationen har ett besök på hörcentralen skjutits upp. Audionomen misstänker att ett samband finns mellan hörselskada, tinnitus, lockkänsla och yrsel. Trist så klart men nu är det som det där. Hundarna verkar inte bry sig om att de har en hörselskadad Matte. Tvärtom kanske...  Varje voff hör inte Matte, eller tror att det är någon annan hund som ger skall någon annan stans. Hör man inte varifrån ljuden kommer så är det inte lätt att veta. En hund på vägen och två innanför staketet. Vem som skällde kan inte Matte avgöra alla gånger. De Lapska hutas åt när de oskyldiga eller inte alls när de borde ha en tillsägelse. Nu var det dags att hämta de nya apparaterna, som på grund av leveransproblem kom i fel färg för att komma alls. Mängder med teknik finns inbyggd i nästan ingenting. Matte skall nu försöka komma ihåg alla inställningar på de små knapparna och olika för båda öronen. En lektion i teknik fick Matte.

Under tiden skrotade Husse och hundarna runt i Norrtälje och hängde med "A-lagarna" på de sköna bänkarna i skön miljö nere vid ån. Solen sken och det var somrigt varmt! Modji och Aili hade mycket att titta på här, där många sjöfåglar från skärgården samlas neråt hamnen och där många hundar promeneras. De föreföll nöjda alla tre när Matte återförenades med flocken efter en timme. En lunch var inplanerad uppe på berget i Bergstugan och här fick flocken en fin plats i lä och sol, omgiven av träd och buskar som börjat skifta i olika höstfärger. Modji och Aili hade full koll på alla som kom och gick och från köket kom ljuvliga dofter från köttgryta med svamp och läcker lax. 

Vidare for flocken sedan för att komplettera utrustningen inför lagtävlingen om ett par veckor. Ännu en uppsättning hundskor av något slag skulle troligtvis komma att behövas. Ett tips hade lämnats av arrangören. I något område kommer det att finnas glas på golvet där hundarna skall söka. Fönsterglas/planglas förvisso och inte så lätt att skära sig på, men någon bit kan hamna på kant och säkerheten går först. Matte hittade en uppsättning med fyra gummisulförsedda sockor för 159 kronor, vilket var ett bra pris i jämförelse med uppsättningar med bara två hundskor för mer än det. Nu finns det två uppsättningar hundskor i flocken. En kompletterande reservpannlampa införskaffades även, då sök kommer att ske i mörker och gruvor finns i trakten där tävlingen går. Ingenting är så mörkt som en gruva utan belysning. Lägger pannlampan av måste reserven vara av lika god kvalitet. En bunt batterier inhandlades även, samt nyckelringslampor som reserv att sätta på hundarnas tjänstetecken. Skickar man in en hund ensam i kompakt mörker på ett sök, vill man gärna veta var hunden är och hur den rör sig. Vad som är avsökt och inte. Dessutom reflekteras hundens lilla lampljus och ger lite allmänljus runt om. Hundar ser inte bättre i mörker än människor, men de har morrhår och bättre hörsel och luktsinne för orientering.

Hundarna fick vila i bilen en stund medan Husse och Matte avslutade dagen med en trottoarfika utanför Norrtäljes äldsta bageri med sina 108 år. En småstad som växer i rask takt och hit åker Lapskflocken mycket hellre än in till Stockholm. Lapskreviret ligger exakt mitt emellan de båda städerna. Storstaden Stockholm finns där en halvtimme bort, men det är nu länge sedan det fanns anledning att åka dit. Med ökad smittspridning i Stockholm nu, lär ett besök dröja länge än.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)