Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARDAGSLYX

2016-02-27

Fredag.

Efter torsdagens "skräckupplevelse" med den storvuxna Goldenhanen i skogen, behövde den gamla tanten vila sig och lugna nerverna. Man måste tänka på hjärtat.

Sade hon sig till själv och försökte tro på det....

Skämt åsido! Matte passade på en mulen dag, att göra annat än gå med sina hundar. Skäms! De måste gå en långpromenad varje dag. Vilket Matte faktiskt struntade i och släppte ut dem på tomten i sällskap med sig själv på förmiddagen.

Däremellan tog Matte med sig hundarna och ett femtio år gammalt nytryck av en karta från 1710 över hembygden i Djursholm, för att äntligen få det inramat, nu när en lämplig väggplats dykt upp i det nya sovrummet. Men det var lättare sagt än gjort, då den lokala glasmästaren upphört med inramningar och fokuserade på bilglas, vilket är mer lukrativt. I Enebyberg hittade Matte vad hon sökte och med god vägledning valdes en lämplig ram. Kalaset skulle ta två veckor och kosta närmare tusenlappen. Äntligen var det läge att få detta gjort! Det kändes lyxigt!

Matte och hundarna for sedan vidare till Arninge, där Matte shoppade loss på Jysk! Ett påslakan som kostat 300 för halva priset och två badhanddukar på rea. Nyligen har nya gardiner inhandlats efter tolv år med samma och ärvda. Lyx! Ny morgonrock har ersatt den som köptes på rea för 75 spänn för femton år sedan. Nya påslakan har ersatt dylika som gjort tjänst i femton år eller mer även de.

Vardagslyx! För en som vuxit upp under efterkrigstiden då man lärde sig SPARA! Alla presentpapper och snören, plastpåsar och gummisnoddar. Då man ännu hade ransoneringskort för mjölk när Matte var nyfödd! En tid då man sydde sina kläder själv av ekonomiska skäl, lappade och lagade och ärvde kläder. Mattes generationskamrater känner säkert igen sig.

Så när Matte nu förnyat hemmet med nyköpta textilier, känns det väldigt lyxigt. Nästan lite för lyxigt....  de var ju inte trasiga! Vilket den som vuxit upp under slitochslängeran kanske har svårt att förstå. Braatthatänkandet är inte snålhet! Det är omsorg om miljön! I dagens tappning. Allt kommer tillbaka. Nu återanvänder man av helt andra skäl, men sparsamheten sitter i den som fötts med det.

Så för att få Matte att känna sig vardagslyxig, behövs inte mer än ett sprillans nytt och inte urtvättat badlakan och påslakan. Vilket hennes generationskamrater troligtvis finner viss igenkänning i ?!

Men inte sjutton glömdes hundarna bort alldeles denna vardagslyxdag, med egentid för Matte! De har ju en Husse, som anlände hem samtidigt som den egotrippade Matte och hennes hundar. Varför han tog en skogspromenad och fick röra lite på sig för egen del, tillsammans med Lapsktrion.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)