Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI PÅ ÄLDREBOENDE

2014-04-20

LÅNGFREDAGEN

Husse skulle besöka sin mamma, tillsammans med delar av familjen i olika generationer. Husses mamma har alltid älskat hundar och när minnet sviktar allt kraftigare ger en hund en stor igenkänningsfaktor. Andra familjemedlemmars hundar har tidigare kommit med på besöken och nu var det Ailis tur.

I entrén var det fullt med folk och Aili blev glad. Hon som, precis som mor sin, tror att alla är närvarande blott och bart för att hälsa henne välkommen. Men Aili har tränats en hel del i att inte kasta sig över alla mötande i kopplets fulla längd. Som litet knytt är det positivt med den attityden, tycker Husse och Matte och gör inte så mycket för att hindra Aili. Så som med familjens övriga hundar när de varit gulliga små koppeltränande knytt i olika miljöer. Men nu har Aili en vuxens hunds storlek och förväntas vid ett halvårs ålder ha lärt sig lite om vett och etikett. Aili uppförde sig balanserat med en positiv inställning till alla hon mötte. Många ville hälsa på Aili, som då naturligtvis släpptes fram och blev överlycklig.

I Husses mammas rum samlades fem av hennes familjemedlemmar och firade påsk tillsammans. Många knän fanns det för den utpräglade knähunden Aili att välja mellan. Hon är även tydligt vänsterhänt och vänsterbent och har en rörande teknik när hon visar att hon vill upp. Aili lägger upp höger framben, lutar sig allt tyngre mot den utvalda personens knän. Trycker huvudet allt hårdare mot mot den utvaldas mage. Sedan kommer vänster framtass och försöker få grepp någonstans och vänsterbakfoten vevar i allt större rörelser för att få fäste. Vi det laget brukar hon få en stödjande hand under rumpan och så är hon uppe. Här fanns det idel nya bekantskaper och Aili ville lära känna dem alla.

Husses mamma gjorde som hon ville och Aili uppskattade väldigt mycket att bli matad med den ena kakan efter den andra! Ett bra sätt att få kontakt helt klart. 

Klicka för större bild!

 När Husse och Aili lämnade äldreboendet råkade Aili plötsligt få se en jämnstor hund bredvid sig på endast ett par decimeters avstånd. Väldigt plötsligt. Aili fick ståpäls och kom snabbt till skall. Skrämd. Varpå hon i sin tur skrämde Husses vuxna dotter, som hoppade högt! Hunden försvann lika snabbt som den dykt upp. En stor spegel! Aili avreagerade så fort spegelhunden försvunnit. Människovärlden har mycket konstigt som kan te sig skrämmande för en hund. Aili har aldrig upplevt en spegel annat än sittande i Mattes famn. Aldrig en som funnits i golvnivå. Matte har haft andra hundar  som reagerat som Aili, när de första gången oväntat haft en spegelhund på nära håll och plötsligt uppdykande. Inga förvarnande dofter.

PÅSKAFTON

Familjen tillbringade dagen vid torpet. Utan tungt arbete, njutande i solen på lillstugeverandan. Hundarna hade ett sjå att hitta bra viloplatser. De ville gärna vara i solen, men så blev det för varmt. I skuggan blev det snabbt kyligt. De varvade viloplatser med småviltjakt. Modji klippte en kopparödla på mitten och Aili skällde upphetsat när bakdelen låg och krälade på plats, svängande hit och dit. Matte försökte "avliva" bakdelen för att minska Ailis upphetsning över de ormlika rörelserna, men halva ödlan levde vidare på nåot vis. Till slut fick Aili kommenderas bort från platsen. Snart kommer snokarna i bäcken och Aili måste låta dem vara ifred. En gammal och medfaren älghornsskovel att gnaga på, tyckte Matte var en bättre sysselsättning för Aili än att intressera sig för kräldjur-

Mattes söner dök upp på sena eftermiddagen för en gemensam middag. Nu hade solen försvunnit från framsidan. Matte hade eldat hela dagen och på glasverandan/matplatsen var det hela 20 grader och solen sken in. Maten dukades upp som buffé i köket och kvällen blev sen. Stugan blev en helt annan med en brasa sprakande i kaminen och lamporna tända överallt. Den första kvällen som familjen tillbringade på detta sätt i den lilla torpstugan. Stark trivselkänsla spred sig i de små rummen och hundarna spred ut sig framför kaminen.

Elden brann ut, lamporna släcktes och stugan lämnades ensam under en fantastisk stjärnhimmel. Ute var det bara några få plusgrader och till natten blev det frost. Med skärgården nära var himlen stor och ovanligt ljus trots den sena timman. Inte konstgjort gult ljus. Ljus av stora öppna ytor, havet och stjärnorna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)