Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INOMHUSTRÄNING EN REGNIG DAG - bilder!

2017-10-26

Onsdag.

Regnet öste ner hela dagen och det blåste kraftigt. Hösten visade sitt rätta ansikte och hundarna var inte nämvärt roade av att vara ute. Husse tog med dem ut på promenad till brevlådan och Matte lät dem vara ute medan hon kollade vattentunorna och att inget blåste bort, samt gav fåglarna mat i busvädret.

För att hålla både sig och hundarna igång fixade Matte lite luktletande i de olika rummen i stugan. Ett sök för varje rum och en lukt i varje rum. På olika höjd och med olika svårighetsgrad. Allt från under ett hörn av mattan längst bort i den smala hallen, till under Husses täta axelremsväska som låg på hans säng. Locken till mjölkkartongerna fungerar fint som hållare för kontaminerade möbeltassar. Lätt flyttbara och gratis, en ny kan användas för varje träningstillfälle. Ibland är klistret på tassarna väldigt effektivt.

På kvällen tränade gruppen på ett helt nytt och okänt ställe. Sådant är alltid väldigt spännande och intressant, då vare sig hundarna eller förarna kan ha några förutfattade meningar om vittringsvägar! Platsen den här kvällen var en lång kulvert under en skola, med intilliggande utrymmen och rum. Matte och två träningskompisar bjöds på en övning där två personer skulle hittas i området, som inte fick beträdas innan söket. När taktiken bestämdes av de tre ekipagen, som skulle samarbeta, fanns alltså ingen som helst kännedom om hur området de skulle söka igenom såg ut. Inte lätt! Mycket realistiskt.

Taktiken blev att de tre ekipagen gick på rad med rätt kort mellanrum och sökte med kopplade hundar längs den smala kulverten. Med jämna mellanrum bytte ekipagen plats, så att sist kom först. Mot slutet av sökområdet råkade det bli Aili som gick i täten och rätt som det var fick hon vittring och drog kraftigt i kopplet, samtidigt som hon gav enstaka skall. Aili visste att långt där framme någonstans fanns det en människa!

När Aili nådde fram till en brant gallertrapp tvekade hon ine en sekund! Här skulle hon upp! Här fanns en människa att hitta! I sträckt koppel klättrade Aili i täten uppför den mycket branta trappen med "steglutning" och började skallmarkera in mot ett fläktutrymme. Men resten av styrkan måste upp och de två Lapskkillarna kom efter utan problem. Därefter ombads Matte släppa lös Aili, som snabbt tog sig vidare in genom en lucka, genom fläktrummet och vidare in i ett mörkt utrymme längre in. Där skallmarkerade hon en funnen figurant och först då fick Matte komma efter för att belöna och hämta in sin hund. Mycket snyggt jobbat av Aili! Hennes killkompisar fick sedan göra samma sök var för sig.

Men ännu en person saknades och utrymmena måste sökas av mer noga där gruppen befann sig. Matte hittade en plåtlucka som hon öppnade och Aili visade intresse, men vare sig hund eller förare fick gå in här. Det var mörkt och Matte såg ingenting, men så skällde Aili lite tveksamt där hon hängde i Mattes famn och så kom en aningen tveksam skallmarkering in mot sidan av det mörka utrymmet. För att säkerställa fyndet fick nästa hund komma fram och när även kompisen markerade kunde en funnen figurant rapporteras. Duktiga hundar!

Uppgiften var slutförd och nu skulle hundarna ner för den stegliknande gallertrappen. Vilket inte var lika enkelt som upp. Aili skulle ner först och överraskade genom att bara börja klättra neråt, efter Matte som gick baklänges nerför trappstegen. Men ett stycke ner blev det stopp. Aili bara stod där och kunde inte fortsätta. Något verkade ha fastnat. Jodå, båda Ailis bakfötter hade trampat igenom gallret i trappsteget och där stod hon och väntade lugnt på bättre tider. Som snart kom när hon fått hjälp från ovan av uppmärksam träningskompis, som lyfte upp Ailsi fötter igen. Därefter ändrade Matte taktik och placerade Ailis framben över axeln, tog ett grabbatag i Ailis sökskynke och lyfte ner henne den resterande vägen. En kolugn hund van att hanteras är en förutsättning för att en sådan lyftmanöver skall fungera. Hanarna lyftes ner över axlarna på sina förare. Alla kom ner utan problem.

Två hundar med förare skulle nu själva få en sökövning i området. Tre figuranter skulle de få och Matte gömde sig i det mörka lilla utrymmet bakom gallertrappen längst bort. Väl på plats kunde Matte konstatera att hela ansiktet och håret var fullt av gammalt spindelnät. Så i väntan på att bli hittad ägnade sig Matte åt att försöka frigöra ögonen från kladdigt spindelnät. Väntan går alltid fortare när man har något att göra!

Uppenbarligen var Matte väldigt osynlig, för när Modji kröp in bakom trappen och skallmarkerade, blev Husse rätt överraskad. Att Modji hade vittring var tydliigt , men inte varifrån. Övriga två figuranter fyndades även de. Den ene djupt nere i ett shakt vid sidan av gången och den andra långt in bakom en betongvägg i ett separat utrymme, där vittringen endast kom ut via rörgenomföringar uppe vid taket. Både hundarna och förarna fick tänka till ordentligt!  Dessa övningar passar de Lapska alldeles förträffligt! Här får de visa vilka smarta och tåliga hundar de är! Det finns många Lapska med krut i, som aldrig får visa att de duger till mer än att gå i koppel tyvärr. Möjligtvis "i skog och mark."  Räddningssök kan man träna bara för att det är så roligt och för att ge hundarna utmaningar.

Tack alla för en härlig, om än rätt dammig och hostig, träningskväll!

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)