Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMUNDERVISNING

2014-02-14

Torsdagen tillbringades hemma med mycket utevistelse. Några rastningsrundor blev det även utanför tomten. 

Matte ägnade utevistelsen åt hemundervisning med Aili. Regler för vistelse på tomten. Mycket godis i fickan. Två vuxna hundar som hjälpinstruktörer. Aili måste lära sig att inte skälla på folk som passerar på vägen utanför staketet. Ingen enkel träning, då det här ute i skogen är rätt ödsligt för det mesta så här års. Så plötsligt kommer någon hundägare, joggare eller barn från skolbussen. Det sker inte dagligen när hundarna är ute. När det sker får man ta tillfället i akt till träning. Med våren blir det mer aktivitet på vägarna och då dessutom av människor och hundar som inte varit vid sina stugor på ett halvår eller mer. Nytt för hundarna. G.  som kutar förbi dagligen är ju ingen de vuxna hundarna bryr sig om och nu måste även Aili lära sig att ignorera honom.

Aili måste också lära sig att en öppen grind endast får passeras på ett "varsågod". En öppen grind är stängd. Alltid! Om man inte fått tillåtelse att passera mellan grindstolparna. Det finns en grind ut mot vägen och en grind mot baksidan av huset. Baksidan är inte är inhägnad. Det händer att man måste passera genom grindarna med stora föremål och inte kan stänga om sig. Då får ingen hund slinka med ut! Husse och Matte vill kunna gå lite fram och tillbaka med öppen grind och lita på att hundarna blir kvar inne på tomten. Lika viktigt som att de inte hoppar ur bilen så fort man öppnar bakluckan/grinden. Detta tränades Aili på vid ankomsten till valpkursen, då det fanns flera orsaker för henne att hoppa ur bilen på eget initiativ. Ett väl fungerande "stannakommando" är en livförsäkring.

Aili drillades på att inte traska ut genom båda de öppna grindarna, tillsammans med Násti och Modji. Som mycket lätt accepterat detta förbud som unga. Nu deltog de gärna och samtliga hundar belönades med både röst och godis.  Aili gjorde som gruppen och satt snällt kvar. Stannakommandot fick hon lära sig med klicker som mycket ung, tillsammans med syskonen. De fick inte hoppa över skivan i köksöppningen bara för att de kunde.

Dagens lektioner började på en mycket låg nivå. Matte öppnade grinden, gav handtecken och sade "stanna" och tog därefter ett steg ut. Vände sig om och belönade. Ökade succesivt svårighetsgraden och gick längre bort.  För att när dagens lektioner var slut kunna lämna grindarna öppna och försvinna bakom husknuten, utan att någon hund kom efter. Tre uppmärksamma hundar satt på rad och inväntade belöningen. De fick alla högsta betyg. Detta kommer att tränas dagligen med Aili så att det blir ett befäst beteende. Som hos de vuxna hundarna.

När Husse kom från jobbet tog han en lite längre promenad med de vuxna hundarna. När middagen var uppäten och familjen slagit sig till ro, kom ett meddelande om ett akutsök. För att kunna förbereda sig på rätt sätt mentalt och utrustningsmässigt måste Husse begära mer information. Föreberedelserna är mycket viktiga för att kunna göra ett bra jobb. Informationen numera mycket sparsam. Denna gång fick Modji följa med på jobb.

Att det inte bara är viktigt med mycket information, utan även av stor vikt att inte gå ut och söka ensam, blev mycket tydligt under natten. Husse fick med sig två säkrare. En av dem halkade och skadade sitt knä så illa att ambulans måste tillkallas. Han blev liggande i ett kuperat och svåråtkomligt område, där Husse och Modji kunde stanna hos den skadade och den andra säkraren ta sig fram till farbar väg och vägleda ambulanspersonalen. Modji gjorde så gott hon kunde för att trösta och hålla den skadade vid gott mod, genom varsamma slickar. Vänliga och sociala Modji! En Lapsk är i detta sammanhang lagom mycket hund för att ha en terapeutisk effekt. Inte särskilt skrämmande.

Husse och Modji kom hem vid ettiden på natten. Den eftersökte är fortfarande försvunnen. Klockan sex ringde väckarklockan som vanligt.

Antal kommentarer: 1

2014-02-14 10:19:57 - Savi m flock

Snyggt jobbat syrran ! Men nog är
det skoj att skälla på tvåbentingarna utanför vägen va ;) Har himla svårt att låta blir ....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)