Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI FICK HÄNGA MED PÅ SKOGSPROMENADEN

2022-05-10

Måndag.

Efter stugpyssel med lite av varje på förmiddagen, medan hundarna valde att vistas i uterummet, väntade trädgården på lite omsorger. Matte sådde blomfrön och hade sällskap av kontrollanten Modji. Den nyköpta trädgårdsjorden har Modji uppskattat och smakat på lite då och då, men nu fick det vara slut med det. Ganska lerhaltig jord köpt i lösvikt, som Matte fyllt tre odlingssäckar med och efter sådden satte Matte en fiberdukmössa över de tre runda och upphöjda bäddarna. Modji såg inte särskilt imponerad ut. Slutsmakat helt klart.

Samtidigt som Matte ägnade sig åt trädgårdsarbete, var rätt många ute och promenerade med hundar förbi Lapskreviret. Skvallerträningen visade sig för dagen fungera perfekt! Godisautomaten Matte hade minigodis att belöna allt skvallrande med. Sommarvattnet är påslaget och många flyttar nu ut "på landet". Lapskreviret var för dagen ovanligt och påtagligt TYST! Till skillnad mot häromdagen! Inte ett enda flygplan passerade i närheten! Bara en ambulanshelikopter. Ingen körde varv efter varv med crosscykel runt kvarteret och förbi reviret. Tyst som under pandemin. Ljuvligt tyst och lugnt! På Arlanda användes en annan bana tydligen. Matte njöt av lugnet.

Husse hade varit på Friskis och Svettis och sedan hade han kluvit ved. Gratis ved och mycket björk från en tomt som nu är bebyggd. En fastighetsägare hade avverkat och kapat i lämpliga braskaminlängder och Husse hann först! Avverkningen har skett under två vintrar och fastigheten passeras på väg till Lapskreviret. Nu fylls carporten med kluven ved som sedan skall in i vedboden inför nästa vinter. Den gångna vintern har stugan värmts upp enbart med gratis ved och även nästkommande vinter bör gratisveden räcka. Carporten är perfekt för vedklyvning och torkning! Bilarna ryms utanför.

Husse hade stått stilla vid klyven länge och ville ta en hundpromenad i skogen. För första gången sedan början av april fick Modji följa med Husse och Aili. Upp på berget och sedan på tvärs längs en ås och nerför berget i en dalsänka med gamla granar. Just den biten, ner till dalsänkan med granarna, är kort och brant och Modji fick ta det vädligt lugnt och försiktigt för att känna att alla fötterna fick bra fäste. Den första skogspromenaden på länge var väl anpassad för Modji, längs en väl upptrampad viltstig precis bakom de fyra fastigheterna tvärs över vägen.

Långpromenader är det inte tal om ännu, men varierad fysisk träning på olika underlag för att Modjis muskler skall tränas upp är viktig. Anpassad seniorgympa! Som Husse på gymmet. Modjis muskelmassa har tyvärr minskat, som en biverkan av kortisonet. Dessutom har hon rört sig betydligt mindre än tidigare under en hel månad. Även om det är en seniordam så måste viss muskelstyrka till för att man skall skunna hålla balansen och inte ramla. Precis som för Matte. Det är kanske lättare att förstå en seniorhunds behov när man själv är senior? Man känner igen sig själv i mångt och mycket.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)