Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARGMÖTESTRÄNING

2013-05-23

Rubriken avser inte träning i att möta vargar. Däremot träning på ett bra och brötigt område på Vargmötesvägen i Vallentuna. Det ägnade sig familjen åt på onsdagkvällen.

Dessförinnan tog Matte en skogspromenad med hundarna. Mycket mygg var det i skogen efter regnet och något mycket intressant djur rörde sig ett stycke in från stigen, bland träden. Hundarna var väldigt intresserade och stannade titt som tätt för att vädra med långa nosar. Matte såg inget. Inga spår i den våta jorden annat än från en ensam vandrare med hund, som passerat dagen innan. Av skostorleken att döma troligtvis Wachtelhusse.

På kvällen tränade Lapskfamiljen, inklusive Nástisonen Lime och Springern L., både i den stora fordonshallen och utanför bland mängder av "byggbråte" för hundarna att klättra och klänga bland. De älskar detta och ser nog träningen som lek på en äventyrslekplats. Familjen anlände i god tid och hundarna fick vara lösa på en liten promenad i området. Utan sök och vittring, helt ok för sjukskrivna Násti, som då mest går och nosar på allt möjligt på marken.

Inledningsvis fick Modji söka tomt inomhus där vittring låg kvar från det att att andra hundar sökt där tidigare. Modji jobbade tyst och bra och sökte själv igenom hela hallen. Matte väntade vid ingången och Modji återvände och avrapporterade att hon inte hittat någon där. Modji fick sedan ett frisök utomhus, där Matte inte visste var figuranterna var gömda. Här gjorde Matte bort sig lite, genom att bli orolig och ropa på Modji när hon varit utom synhåll en längre tid. Modji hade just letat sig fram till Husse i en container och skulle skallmarkera, när Matte kallade in med visselpipa. Senast Matte hade sett sin hund var många meter över marken, gående på ett plaströr.....  Lite ängsligare Matte än tidigare. Men Modji hade full koll och hade tagit sig ner på baksidan, där hon uppifrån stapeln av plaströr fått hussevittring. Modji var lydig och lämnade figuranten när Matte visslade. Lite för lydig. Modji var som tur var en rutinerad hund som senare återvände och skallmarkerade både Husse och den figge som låg i en intillstående container.  Avslutningsvis lokaliserade och markerade Modji sin tredje figge i slutet av området. Den enda del som inte tidigare var genomsökt.

Násti fick inte söka fritt. Åter är hon sjukskriven och fick därmed söka i koppel. Farten när hon söker blir för hög och hon far iväg bland all bråte. Självklart skulle hon få vara med och jobba/leka! Att gå på plan mark och söka är inte mer ansträngande än en promenad, rent fysiskt. Násti var taggad till tusen! Förra veckan hann hon ju bara börja så var det över med  förskräckelse. Under veckan har hon bara fått rastningspromenader. Ingen motion. Matte låg gömd och såg inte söket, men Husse lät Násti söka av ett rätt stort område tomt, innan han närmade sig baksidan av en byggnad, där tre figgar fanns att hitta, ganska nära varandra. Násti skötte sig utmärkt och öronproppar hade kanske inte varit så fel.

L. hade börjat löpa och därför fick Lime göra två sök. Ett frisök inne och ute innan löptiken kört sitt sök och ett efter. Lime fick börja kvällen och tog sig an fordonshallen där han jobbade mycket bra och och hittade de klurigt gömda figuranterna. Här fick han tänka till lite. Nyttigt! Dessförinnan hade han hittat en figurant utomhus. När alla hundar kört sina sök fick Lime åter komma in i den stora hallen, som nu var full av vittring från människor och hundar. En figge fanns gömd i den bortre delen. En inte helt enkel situation. Vittringen blir kvar inomhus och virvlar runt överallt. Lime förvandlades till en uppskruvad duracellkanin och betedde sig precis som hans mormor och mamma gjort före honom i liknande situationer i sin ungdom. Han for runt och skällde non stopp! "Här finns det folk farsan! Överallt!  Yes!"

Så småningom stagade han upp sig och när han väl fått vittring i näsan blev han helt tyst. Nu måste han koncentrera sig ordentligt och då löste han uppgiften galant. Med en bra skallmarkering. Att träna bort detta okynnesskällande är inte så svårt, men tar lite tid. Hunden får lära sig skillnaden på gammal och färsk vittring inomhus, genom att man kör tomt både där det varit människor innan och där inga har varit. Går hunden i gång så korrigerar man. Säger åt hunden att vara tyst. Man måste själv veta att det är garanterat tomt!  När området är avsökt tar man bort hunden och placerar ut en figurant och hunden får sedan söka igen. Finns flera utrymmen inomhus, så skiftar man och placerar en figurant i ett annat utrymme efter tomsöket.

Just som Husse och Matte skulle iväg till träningen kom ett larm om ett mindre sök. Eftersom andra var på väg redan, långväga ifrån och Lapskfamiljen ansvarar för träningsområdet med egen nyckel måste träningen gå före. Med elva ekipage i hundgruppen finns det många som kan hjälpa till.

En mycket bra träningskväll avslutades på Sibylla. Tack för bra träning!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)