Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMVÄXLANDE DAG FÖR AILI

2022-10-30

Lördag.

Mitt på dagen begav sig den nu rätt lilla flocken iväg till den närbelägna golfklubben, för att äta den näst sista måltiden där. Inte bara för säsongen tyvärr. Golfkrogen skall stängas då ägaren Golf Star skall införa ett nytt koncept utan restauranger på sina anläggningar. Allt skall effektiviseras och digitaliseras och smarta telefoner och appar krävs om man vill ta del av utbudet. Inklusive automatätande på något vis. "Bättre service" kallar man detta. Inte medräknande antalet klubbmedlemmar av äldre årgångar utan smarta mobiler och appar. Var femte svensk är över sextiofem år gammal och denna åldersgrupp har inte alltid tillgång till alla mobilmoderniteter. De stängs alltså ute från att komma åt denna så kallade bättre service för Golf Stars medlemmar. Den bättre servicen skall bestå i åtkomst när som helst på dygnet. Om man kan låsa upp allt med sin mobil. Om man vill golfa klockan fem på morgonen för att hinna innan jobbet. Ett koncept anpassat för åldersgruppen sextiofem minus och för stressade yrkesarbetande. Ord som ålderism och åldersdiskriminering känns aktuella.

Matte är sannerligen inte ensam om att reagera och alla mail till Golf Star i frågan besvaras med samma standardsvar. Exakt samma formulering till alla. Eller så svarar man inte alls. En journalist med möjlighet att förmedla åsikter intresserar sig för utvecklingen och Matte är som sagt inte ensam om att se total digitalisering av ett flertal golfklubbar som åldersdiskriminering. Alla har som bekant inte ett Bank-Id, men är fullt kapabla att både ta sig till en golfbana och att spela golf. Många blir golfare först när de går i pension. Golf Star tycks fokusera på medlemmar i yrkesverksam ålder, där golfrundan skall ta så lite tid som möjligt och kunna pressas in på tider då en golfklubb normalt inte är öppen. Självscanning rakt av och personal är inte nödvändig. Man köper en plastförpackad macka och tar med sig i ena handen när man går ut på banan. 

Förbannade blir Matte med flera över utvecklingen som stänger ute många äldre. Helt allmänt. I början av pandemin skulle sjuttioplussarna hålla sig hemma och inne. Nu får de inte vara med överallt. Fel telefon. Krumma artroshänder och fingrar klarar inte alltid smått pillande på små skärmar - men en ratt och en golfklubba kan de greppa! Vill inte benen hänga med runt stora banan kan man hyra en golfbil i receptionen. Även detta planeras bli automatiserat, digitaliserat och komplicerat.

Efter lunchen på golfkrogen for flocken vidare, med bilen lastad med lite av varje från krogens kök. Stamgäster får dela på vad som måste bort därifrån nu. Världens godaste banankaka, pizzaplattor, kulpotatis och hundmat bland annat låg i baksätet.

Torpet var nästa stopp och här gick Aili en inspektionsrunda längs med staketet tillsammans med Matte. Inga grenar hade blåst ner och lagt sig över fårnätet i de kraftiga vindbyarna. Tallarna är många och höga på tomten. Matte plockade upp tallkvistar lite här och där och njöt helt allmänt av naturen och lugnet här i Ailis andra revir. Inga bilar passerar tätt inpå som hemma. Ingen väg passerar tätt inpå över huvud taget här. Ingen insyn. Det som hemmavid i grunden är ett fritidshusområde går allt mer mot att vara ett villaområde. Trettioskyltarna plockas bort och ingen vågar cykla i området längre på de smala vägarna med många bilar i hög fart. Aili placerade sig mitt på gårdstunet mellan liten stuga, gäststuga och vedbod/torrdass. Här låg hon i centrum av sitt andra revir och hade full koll. Över reviret gränsande mot skog, berg och hygge och över Lillbyn nedanför. Ja, den heter Lillbyn på riktigt. Vägen till Ailis Torp är en grusväg som slutar vid en vändplan intill grannhuset. Aili och hennes människor njöt av tillvaron och lugnet här.

Vid hemkomsten fick Matte lite bråttom att ta med Aili på en promenad, då skymningen föll raskt. Varseljacka med eflexer för Matte och reflexsele för Aili kändes säkrast. En kort promenad med god fart blev det. Trots det hann Aili nosa en hel del längs sträckan, där många passerat under dagen. En dag med milda vindar och vid golfbanan gick några klädda i kortbyxor och t-tröja. Men nu sjönk temperaturen raskt och Husse hade tänt i kaminen när Matte och Aili kom hem. Pumpalyktan lyste  fint i det tilltagande mörkret. Höstmys.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)