Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ SKANSKA

2015-04-23

onsdagen njöt Matte och hundarna av en sovmorgon ända till strax före sju. Ingen grävare var att vänta denna dag. Frånvaron av lediga snickare är total och framsidan av huset kommer förmodligen vara en byggarbetsplats i vila under sommaren eller längre. Det ser mörkt ut. Semestern är planerad för att vara snickaren behjälplig. Alla planer sprack. Hälsan rår ingen över.

Matte hade beställt en privatlektion för en skogstur på en Islandshäst. Nu var det dags. Inte långt hemifrån, i Åkersberga, finns ett stall som både ordnar turridningar och har ridskola på Lappdals gård. Matte tilldelades en rutinerad vallack som tidigare tävlat med framgång. Solen sken och i skogen blommade både vitsippor och blåsippor och det var helt underbart att vara i sadeln igen, efter nära tio års uppehåll. Ridläraren hade valt att själv promenera. Hon upptäckte att Matte klarade sig rätt bra på hästryggen, varför Matte och hästen fick dra iväg före, för att  invänta ridläraren vartefter. Matte både galopperade och töltade genom skogen. Med nästan trettio år som hästägare hade Matte nu fått tillbaka en saknad del av sitt liv. Livet på hästryggen. Matte valde att börja med Islandshäst på grund av storleken. Inte så mycket höjden som bredden över ryggen, med en höft som begränsat rörelserna under så lång tid. Visst kändes det att det där fanns muskler och senor som inte tänjts ut så här på länge, men Matte stretchade noga efter ridturen. En ridgrupp finns dagtid, där Matte kunde få komma med. Varför inte?

På kvällen tränade sex Lapska Vallhundar på SKANSKA. Tyvärr var hela staketet mot järnvägen  borttaget och här fanns tidigare dubbla nät. Tågen från Stockholm och norrut passerar här i mycket hög fart rakt genom samhället och trafiken är tät. Inom en minut hade tre tåg passerat i rasande fart! På området finns ofta harar och skulle en hund dra iväg och jaga hare finns inget som stoppar mot järnvägen. Obehagligt.

Detta upptäcktes inte omgående och Aili fick göra ett sök alldeles i närheten av spåren, då Matte trodde att det var säkert som vanligt. Det var då Matte upptäckte att staketet saknades på denna sida av järnvägen in mot industritomten. Som i sig är inhägnad åt alla andra håll. Aili hade ett stort frisök med olika personer utplacerade i sökområdet, men hon skulle bara ta kontakt med den som tappat sin mössa. Hon satt öppet i ett hörn av en fordonshall på slutet. Aili blev så glad när hon hittade sin figge att hon tog ett jätteskutt från golvet och upp till figgen, som satt lite högt på en gallerramp. Duktig Aili!

Násti fick ett stort frisök även hon och Násti jobbade bra i hög fart. I sitt sökande på gömställe passerade Matte en rad med uppställda toaletter. Bra gömställen! På en av dörrarna stod en skylt: "KÄRLEKSBOD" ! Dörren var låst. Vad gör de månne på denna arbetsplats?!

Eftersom Husse och Modji snart skall göra en funktionskontroll, var det bra med en utomhusträning tillsammans efter vinterns alla inomhusträningar. Husse och Modji skall bilda team igen. Annars är det Matte som tränar Modji i veckorna. Att hundarna tränar mycket inomhur är en fördel då vittringsförhållandena i byggnader är väsentligt mycket svårare än utomhus. Ventilationssystem bland annat förändrar vittringsvägarna. Utomhus kan hundarna få andra typer av svårigheter. Bland annat bjuds de ofta större sökområden och de kan hålla högre fart, med risk att rusa ur vittringsfälten lika fort som de kommer in i dem. Utomhus kan hundarna få höga figgar. Alltså figuranter som är placerade mycket högt uppe, där vittringen kan spridas över ett stort område. Matte hittade en mycket hög kran och lyckades klättra upp på den stora "foten" till denna. Det var högt nog för att hundarna skulle komma att få jobba lite på vittringen.

Nástisönerna skötte sig utmärkt som vanligt och även ungkillen som nyligen gjorde ett bra BPH, där det stod att han var trygg i de olika situationerna. Varför hetsa upp sig i onödan?!

Tack alla för en lika rolig träning som vanligt! Som avslutades med lite mat och snack tillsammans. Som vanligt.

Nyheten har nått Matte att Nástidottern Signe blivit mormor till sju valpar! Násti har fått  barbarns barn och Gázzi barnbarns barnbarn.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)