Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA BANGADE UR...

2017-12-03

Första Advent

Matte sitter här och skriver i gryningen den första advent. En mugg nybryggt kaffe står inom räckhåll och i fönstret lyser adventstaken och julstjärnan. Husse sover, hundarna och Matte har smugit upp. Modji gick ut för att hålla koll på omgivningen från sin upphöjda plats i korgstolen i uterummet. Regnet öser ner och bäcken forsar fram utanför ytterdörren! I kaminen sprakar elden och Aili håller Matte sällskap liggande på sälskinnet framför kaminen. Inte så tokigt helt enkelt! Matte hoppas att alla ni andra får en fin inledning på julen denna första Advent, oavsett väder.

Gårdagen, lördagen, tillbringade Husse och Matte utomhus några timmar hemma på tomten. Här ute i skogen, utan gatubelysning och där det är glest mellan de hus som bebos vintertid, är det väldigt tacksamt att julpynta med belysning så här till Advent! Varenda liten ledlampa gör skillnad. In i trädgården (eller huset) kommer inga colorerade lampor, inga blinkande lampor, inga starkt eller kallt lysande lampor. Bara varmvita eller gula lampor med fast sken. Inga tomtar eller blåvita starklysande djur heller. Älgarna på Sergels torg och Nybroplan gör sig fint där, men här i skogen räcker det med de djur som bor i skogen.

Så nu trasslade både Husse och Matte in sig och trasslade ut de slingor som skulle sättas upp för upplysande av vintermörkret. Inte helt enkelt alla gånger. Med nya förutsättningar skedde en rockad i jämförelse med tidigare år. En carport har tillkommit sedan i fjol, liksom en punschveranda. Nya möjligheter till stämningsfull belysning har således uppstått! Sådant gillar både Husse och Matte. Men vädret för dagen var sannerligen inte optimalt! Två plusgrader och en isande och bitande frisk vind! Att trassla ut trassel iklädd fingervantar är inte helt enkelt. Så är det det där med längden på sladden och nåbarheten till väggurtag! Samt själva anslutningen. Husse och Matte letade grenurtag lite här och där och några nyinköp visade sig lösa akuta problem.  Så skulle det fungera med befintlig timer, som ställdes om för tidigare tändning. 

Mitt i trasslandet gick både Husse och Matte in för att stående vid kaminen värma händerna mot skorstenen. Här signalerade hundarna med all önskvärd tydlighet att de fått fullständigt nog av ishavsvinden utomhus! De slog sig ner framför kaminen och här tänkte de förbli!

Men mer fanns att göra utomhus och ett besök på en lokal julmarknad skulle hinnas med. Hundarna nöjde sig med att vistas i uterummet till dess Husse och Matte kollat att alla anslutningar fungerade för fin belysning inför Advent. Här var det flera grader varmare och framför allt - INGEN ISKALL VIND!

Familjen for sedan iväg ner på byn och följde skyltningen, i tron att en julmarknad på en skulle återupptagits. Där har julstämningen varit kompakt i den gamla timrade byggnaden, på den forna höskullen. Det visade sig vara något helt annat. Trädgårdsmästaren hade en egen minijulmarknad och där stod han ensam i snålblåsten och sålde hemtillverkade produkter, varav Matte redan sistlidna helg hade försett sig...

Hem for Lapskflocken igen och nu hade de nyligen uppsatta ljusdekorationerna tänts. Skymningen föll snabbt och den röda stugan i skogen såg väldigt inbjudande ut! Snart brann elden i kaminen och Husse, Matte och hundarna värmde sig och intog eftermiddagsfika. Inte så tokigt alls! Att kunna njuta av det lilla, stanna upp och bara vara kanske blir lättare med åren. Att vara glad åt vad man har och inte ledsen över vad man saknar. Det här var en sådan stund.

Matte avslutade inlägget häromdagen med orden "Gaudeamus igitur", låt oss således glädja oss. 

Här får ni hela texten:

"Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus! Post iucundam iuventutem, post molestam senectutem, nos habebit humus."

En sång som väcker glada minnen och som påpekar att man skall ta livet tillvara medan man har det.

En cliffhanger! Översättning följer i morgon för den som är intresserad.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)