Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE & HUSSE MISSIONERADE

2016-04-22

Torsdag.

Matte tog med hundarna på en rask powerwalk med naturlig intervallträning för nosande och "toalettbesök". Vägen är inte behaglig att gå på numera, då den är fasad på kanterna där allt grus samlats och stenarna på hårt underlag känns genom skosulorna. Vad värre är - man tvingas att gå låghalt! Hela tiden vänster ben lägre än högre ben! Hela kroppen med ryggen i centrum snedbelastas av ett regelbundet promenerande på en sned vägbana. Varför flertalet som traskar runt i området numera går mitt i vägen. På den enda plana yta som existerar mellan två hårt tillplattade hjulspår bland en massa löst rullande och grovt grus därpå. Grus som aldrig trycktes ner i det från början mjuka underlaget. Så som det var tänkt. En väg för bilar att köra fort på och det i kombination med fotgängare som tvingas gå mitt i vägen är en dålig kombo. 30-skyltarna bryr sig ingen om och inga farthinder finns. Anarki råder på vägarna och Matte blev ömsom omkörd med hänsyn och hann dra hundarna och sig själv åt sidan och mer ömsom omkörd totalt utan hänsyn, genom nersaktande eller åtsidanhållande. Full fart förbi bara! Matte och hundarna balanserade på den branta och grusbemängda dikeskanten. Varför det blir helt naturligt att älga på när man traskar, för att snabbt komma vidare på de mindre och ännu sedan fordom grusade och plana vägarna mellan stugorna. Hem kom Matte och hundarna välbehållna med puls och flåset uppe. Nyttigt för alla! Inget ont som inte har något gott.....

På kvällen lämnades Násti och Aili hemma, när Modji fick följa med Matte och Husse till Vallentuna BK.

Hit var familjen inbjuden för att föreläsa/missionera om räddningshundar. För att kunna utbilda en räddningshund krävs ett bra hundmaterial. Uppenbarligen har den egna uppfödningen varit lyckad, då tre hemgjorda hundar blivit certade räddningshundar. Utöver Urmodern Gázzi, som sattes i utbildning så snart hon kom över tröskeln till familjen, vid nio månaders ålder.

Så denna välbesökta kväll på klubben talade Matte först om vikten av att söka ett bra material om man vill utbilda en räddningshund. Vilka egenskaper som krävs hos hunden och att många av dessa egenskaper även krävs av en renvallande hund. Eller om man har ett annat tydligt mål med sitt valpköp. Båda föräldradjuren måste ha de egenskaper man söker hos sin hund! Välj först ras, sedan linjer, därefter uppfödare. Se till att uppfödaren tar vara på sina åtta veckor av valparnas totalt tolv veckor långa präglingsperiod på bästa sätt, för utvecklande av förhoppningsvis nedärvda goda egenskaper. Genom att stimulera både knoppen och kroppen på knytten. Medelst en stimulerande uppväxtmiljö, kombinerad med aktiviteter som förbereder valpen för livet hemifrån. Mycket bilåkaträning, socialträning, miljöträning och koppelträning. Viktigt är sedan att som valpköpare fortsätta denna träning för ett gott resultat. För att nå målet - ett godkänt inträdesprov till en början och i slutändan en godkänd räddningshund. Eller patrullhund eller något annat som erbjuder ett aktivt och rolit liv tillsammans med hunden.

Husse tog sedan över och berättade om utbildningen till räddningshund. Med krav på föraren:  medicinfri, tål all mat, god fysik motsvarande en deltidsbrandman, samt lite om hur länge en kurs pågår och vad en kurs innebär. Två år med kurstillfällen varje vecka, samt utbildning i både human- och hundsjukvård, HLR, och orientering. Hälsokrav på hunden, inga C-höfter, inga mediciner, inget specialfoder. Husse visade även den film om räddningshundutbildning som SBK gjort och den film som visar när Husse och Modji under hundförarutbildningen, som avslutade kursen, firades ner från en trevåningsbyggnad i Skövde.

Både Matte och Husse poängterade att räddningsträning är ett mycket givande sätt att träna hund på! Där man lägger ribban högt och ställer höga krav på både sin hund och sig själv. Man kan mycket väl träna räddning som en hundaktivitet bland andra. Utan att sikta mot att gå kurs och få ett tjänstehundcert och för att åka utomlands. Det är trots allt förfärligt många år sedan Sverige skickade räddningshundekipage utomlands! Att träna räddningssök som omväxling för ett skogssökekipage kan var mycket stimulerande. Räddningssök kan man även tävla i, utan att ha en certad räddningshund. Man kan också sikta mot att utbilda sin hund till sjöräddningshund. En utbildning som börjar som en vanlig räddningshundkurs, men går över i en specialiserad utbildning för sjöräddning.

En "provapådag/räddning" erbjöds klubben framöver som avslutning.

Familjen avtackades bl.a. med den fantastiskt fina boken: "Din hund - hundraser i Sverige. Hundens liv." Skriven av Agneta Geneborg och Kerstin Malm. Den signerade boken överlämnades av Agneta Geneborg personligen. Instruktören som fick Matte in på hunderiet på allvar  och som initierat denna föreläsning.

Det är alltid roligt att få dela med sig och sprida kunskap om det man själv brinner för!

Antal kommentarer: 2

2016-04-23 18:52:39 - Anneli m flock


(flower)(flower)(star)Tänk om det funnits fler missionärer som er! Är så glad att ni vurmar särskilt för LVH!
Vi skulle då säkerligen ha BETYDLIGT färre LVH i landet men mindre kastreringar, omplaceringar och galna parningar, fler ägare som "gjorde" något med sina jyckar, fler som var mentalbeskrivna och höll sig till rekommendationerna som faktiskt finns till av en viss anledning... Ytterligare en fjäder i hatten till er!

2016-04-24 07:57:59 - Marianne och Larry

Tack! :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)