Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI BIR VETERAN I ÖSTERBYBRUK

2014-05-25

Fredagen blev en hemmadag i trädgården. Sol hela dagen och 25 grader varmt. Men för en gångs skull var det positivt att det blåste! Hundarna fick en skogspromenad på kvällen. Matte fick en hel del gjort i trädgården i omgångar.

Lördag.

Násti och Aili var anmälda tillsammans med Ailis kullsyster Saivi. Modji fick följa med. Iväg till Österbybruk och den internationella utställningen bar det. Mycket bra miljöträning för de två unga systrarna! Dagen skulle bli rekordvarm och turligt nog var ring 7 belägen längst bort och nere vid vattnet. I skugga av mycket stora och gamla lindar. Här slog familjen läger tillsammans med Saivis båda mattar. Riktigt behagligt var det till skillnad mot uppe vid slottet. Där solen låg på och det var vindstilla. Kyldukarna till hundarna behövdes aldrig och inte ville de dricka vatten heller. En helt idealisk plats att tillbringa dagen på!

Meningen var att Husse skulle ställa båda hundarna och han har ringtränat hemma. Men när det närmade sig entré för Aili hade hon helt andra tankar i huvudet än att ha kontakt med Husse....   Hur det än är så är det Matte och Aili som ägnat sig åt kontaktskapande aktiviteter hittills och framför allt när Aili gått allmänlydnadkurs den senaste månaden. Matte kan inte heller springa längre. Men vad göra? Aili ställde upp sig bättre när Matte provade,  så Matte och Aili körde racet tillsammans. Aili ställde upp sig fint,  sprang fint med Matte som inte kunde springa, men gjorde det ändå. Farten räckte tydligen för att domaren skulle se vad hon behövde för att bedöma rörelserna. Tre valpar var det och Aili kom tvåa, Saivi trea. Vann gjorde Raiddokas Åska. Som sedan gick och blev BIS VALP i finalen! Fantastiskt och ett jättegrattis!

Ailis kritik:

Fina prop. Bra huvud, öron, ögon, nos och bett. Vacker hals. Behöver bli stramare i ryggen. Bra svans, tillr bröst för åldern. Bra ben och tassar. Rör sig m bra steg. Tät päls som kunde vara en aning kraftigare. Mkt bra temperament.

Om syrran Saivi tyckte domaren att hon behövde växa till sig lite, var lite "barnslig" men i övrigt gillade hon hur Saivi såg ut. Även hennes mentalitet. "Rör sig bra ibland" speglade en hund som hade fantastiska rörelser när hon inte hoppade och studsade....    ;-)

Domaren heter Erna Britt Nordin och Matte var mycket nöjd med hennes omdömen om Modjis och Kirous döttrar.

Násti och Husse är ett väl sammansvetsat par och var så fina tillsammans i ringen! Husse kunde ta ut stegen och gav Násti chansen att visa vilket fantastiskt påskjut hon fortfarande har i steget trots åldern.

Nástis kritik:

11 år i fin kondition m bra prop. Utm rörelser. Uttrycket störs lite av ett bortopererat öga. Annars bra huvud. Välkroppad. Bra ben, vinklar. Utm temperament. Bra päls. Bästa veteran.

Så dagen var inte slut här. Husse och Matte blev kvar ett tag på den fina lägerplatsen och kunde gå ifrån och shoppa lite hundgodis i form av torkade hönsfötter. Saivis matte var mer välorganiserad än Matte och hade fika med som hon frikostigt bjöd på! Tack så mycket! Saivis "storasyster" Arvåsens Balva blev BIM, grattis! och Saivis familj kunde påbörja färden hem. Husse och Matte bröt lägret och förflyttade sig till finalringen. Hittade ånyo en skuggig och fin plats under en stor lind. Åter väntan. Som fördrevs med trevligt samtal med Lapskintresserad. Det är alltid lika roligt när någon är intresserad av att skaffa en Lapsk för att jobba med! 

Husse och Násti fick vänta länge i gassande sol i uppsamlingsringen och gjorde sedan en tjusig entré i full fart bland veteranerna. Där flertalet föreföll vara betydligt yngre än Násti, av vad Husse kunde höra. Han fick visa upp en elvaårig Lapsk Vallhund i mycket god kondition. Att de sedan blev bortgallrade är inte så konstigt.

Men tänk att en Lapsk Vallhundvalp vann i finalen och blev BIS VALP! Å så roligt! Hon blev fotad på konstig prasslande plastmatta men uppförde sig fint enligt hennes matte och förhoppningsvis blev det ett kanonfoto som vi får se framöver i tidningen.

En härlig dag var tillända och hem gick färden. Násti slog sig till ro i skuggan när Husse och Matte åt hämtmat till middag. Modji och Aili hade mängder med uppdämd energi och lekte intensivt ett tag på gräsmattan. Försommarkvällen doftade tungt av luktolvon och familjen dröjde sig kvar ute länge. I väntan på att temperaturen inne skulle sänkas från 26 grader, genom intensivt korsdrag genom stugan.

 

Antal kommentarer: 2

2014-05-26 08:15:26 - Jeanette

Grattis till Násti och hennes underbara barnbarn. Syrran hälsar så mycket(star)(star)(Tycker oxå det är roligare att hoppa och studsa än att springa fint);)

2014-05-26 14:04:24 - Anna, www.raika.se

Grattis =)
super kul att lapske valpen vann bis finalen, roligt när rasen får synas lite :D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)