Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OUPPHÖRLIGT SNÖFALL

2015-02-02

Det började snöa i fredags. Det har snöat hela helgen utan uppehåll. Det snöar fortfarande nu på måndagmorgonen. Konstant snöande. Inga snöbyar. Fram till söndagkvällen föll snön som vitt, tjockt vatten. Som låg kvar som kompakt tung snö omöjlig för snöslungan. Som mycket tung snö som måste skottas undan. På söndagkvällen frös det på och moddiga vägar blev glashala med en mängd olyckor, ett trettiotal, skedde i trakten. Det skall fortsätta snöa hela måndagen med moddiga vägar och trafikproblem väntas. Det är oerhört vackert ute i skogen! Men både Husse och Matte känner i kroppen att de flyttat stora mängder tung snö de senaste dagarna.

Efter morgonens skottande ville Husse göra något annat och då han behövde nya gummimattor i bilen var ett besök på Biltema i Norrtälje en relativt god idé. Väglaget var ju inte det bästa. Matte och hundarna hängde med. Matte hade en tanke att kunna promenera med hundarna i Norrtälje. Så blev det inte, då det var än blötare lite närmare kusten. Snön dröp av vatten och vägarna var superslaskiga. Dyngsura och skitiga hundar kändes inte som något eftersträvansvärt vare sig för dem eller deras omhändertagare.

Familjen begav sig hem igen och väglaget var bedrövligt! Moddigt och slirigt på E18 Norrtäljevägen och inte blev det bättre den sista biten hem genom skogen. På den backiga, smala  och kurviga gamla vägen var nu många på väg tillbaka till stan efter att ha besökt sina fritidshus. Rätt som det var kom en bil i alldeles för hög fart i en backe med högerkurva. Det gick riktitgt fort, som för många på denna väg. Föraren kom ut i modden och plogvallen och fick ett kast rakt emot Husses bil. Hjärtat nästan stannade och det var svårt att fatta vad som höll på att hända. Av någon outgrundlig anledning hann Husses bil precis slinka förbi innan den mötande bilen kastades tillbaka upp på vägen. I backspegeln kunde Husse och Matte konstatera att föraren inte krockat med någon annan och att bilen stannat mitt på vägen. Husse körde som vanligt försiktigt och tur skall man ha ibland. Värst av allt hade varit om bilen smällt in i bakpartiet där hundarna satt. Bur hade varit säkrare än grindar i detta läge. Men för trångt för tre hundar. Hur man gör så blir det fel på något sätt. Det gick bra denna gången.

Mer snöskottning blev det vid hemkomsten och den tog Matte hand om till en början. Husse tog med hundarna på en skogspromenad. Därefter anslöt sig Husse till snösvängen och medan snön föll i stora flingor skottade Husse och Matte vidare. 

När det fick räcka för tillfället bjöd Matte in Aili till lek med en nyköpt hundfrisbee för samarbete. Efter en stund hade Aili fattat vitsen med denna lek och när hon nästan lyckades fånga den i luften och sedan greppade den i snön och direkt bar den till Matte avslutade Matte leken. Enligt principen: Det sista man gör på en träning blir det första man gör på nästa. Násti och Modji hade följt med Husse in för att göra eftermiddagsfika.

Efter middagen blev det ännu mer skottande och nu hade det frusit på. Is under nyfallen snö. Med hem från Biltema hade tagits både tösalt och hundvänligt halkskydd.

Matte vill inte gnälla över all vacker snö. Gillar vinter och snö. Men när den är blöt och skall flyttas i mängd, känns det onekligen i kroppen på olika sätt. Det blir lite mindre ork och tid för hundarna.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)