Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING OCH VILA, foton från träningen

2020-01-09

Onsdag.

Träningsgruppen samlades på kvällen för att träna i en stor förrådsbyggnad, uppdelad i två olika utrymmen, åtskiljda av ett stort ställage från golv til tak och från kortsida till kortsida. Med ett minimalt och bråtigt utrymme för att passera mellan de båda, längs den bortre kortväggen. Två olika ytterdörrar förenklade träningen så att man kunde ta sig an sökområdet på lite olika sätt. Beroende av hur figuranterna gömt sig i de olika delarna. Tränade den här kvällen gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar och en Jaktlabbekille.

Ailisonen Sumo med pappa Nemo hade fått gå viltspår tidigare och i avsaknad av körkort fick de stanna hemma den här kvällen, när deras Matte var förhindrad att komma. Sumo hade glatt sin matte storligen genom att debutera som viltspårare med sin mattes bedömning "med beröm godkänd"! Han blev upphöjd till stjärna för att vara "noga, fokuserad och uppskattande aktiviteten". Ailis och Nemos avkommor gör bra ifrån sig i sina familjer och uppskattas för vilka de är. Unga Lapska med mycket energi och stor arbetslust, med på vad som föreslås i form av olika aktiviteter. De har alla nu vid sex månaders ålder fått testa olika "hundsporter" och fungerar fint oavsett. Aili och Nemo kan vara stolta över sin son och sina döttrar.

Klicka för större bilder.

Hundarna bands upp inomhus i ett av galler avskiljt hörn i två plan och fanns alltså nära inpå varje sökande hund i byggnaden. Matte har fotat ett av gömställena, där hon var inkrupen bakom olika gallervagnar och plastbackar. Den sökande hunden med förare kunde inte se Matte. Vittringen sipprade ut åt olika håll och de olika vittringvägarna kändes i det tydliga draget längs vägg och golv. Ömsom från höger och ömsom från vänster. Ibland snurrade vinddraget från ventilationen, varför det blev svårt för hundarna som måste komma till en punkt där de nöjdade sig och kom till markering. De kunde inte komma ända fram till figuranten här och måste avståndsmarkera. 

Många olika typer av föremål fanns här att gömma sig bland, som tomma containrar staplade på varandra, avsedda för att samla upp pantburkar. Ett flertal terrängskotrar stod på rad och en båt låg på ett båtsläp. Däremellan allt mellan himmel jord som bildade en omväxlande träningsmiljö med betoning på "miljö".

När det är så här "bråtigt" ser man tydligt hur hundarna jobbar med nosarna och inte söker på syn. Det är inte ovanligt att figuranten kan ses av den som vet var figuranten är gömd, men så länge figuranten ligger helt still och är tyst ser inte hunden. Som jobbar med luftburen vittring, inte syn, och drag från dörrar och fläktar som för vittringen i  stundtals märkliga riktningar. Vittringen från en människa, varmare än omgivningen, stiger rakt upp. I en byggnad med tak högt uppe och väggar, samt rördragningar och balkar som styr om luftflödet. kan en vittring stiga upp längs en vägg eller ett högt föremål för att via taket landa diagonalt i byggnaden. När en figurant är gömd högt uppe mitt i ett rum, inte nära en vägg, stiger vittringen och liksom "regnar" ner runt om över omgivningen. Vilket gör det svårt för hunden att spika vittringskällans exakta plats, samt för föranren att korrekt läsa sin hund.

Den hund som är orädd, smidig och har god balans och koordination, har en fördel när det gäller att ta sig så nära vittringskällan som möjligt. För en säker och tydlig markering av vittringskällans exakta placering. Den hund som redan i valphagen fick träna upp dessa förmågor har nytta av detta i många olika sammanhang. God balans och koordination ger valpen säkerhet och gott självförtroende. Även ute i det vardagliga livet!

Präglingsperioden under de första tolv veckorna i valpens liv är mycket viktiga och en ambitiös hundägare som vill jobba med sin hund vill gärna kunna ta vara på så mycket som möjligt av den tiden. Varför en leveranstidpunkt vid åtta veckor ger både uppfödare och valpköpare optimala möjligheter att forma valpen till en trygg vuxen individ. Att som valpköpare bara få tillgång till två av dessa tolv veckor erbjuder inte samma möjligheter till prägling på valpens nya miljö och förhållanden, som att få tillgång till fyra präglingsveckor. Gäller det raser som ses som arbetshundar med valpköpare som planerar aktiva hundliv, är det naturligt att vilja få hem valpen vid åtta veckors ålder. Säljer man valpar till förstagångshundägare, utan tidigare erfarenhet av eget hundansvar för fostran och träning, kanske man tänker annorlunda och vill ha kvar valpen ännu två veckor "för säkerhets skull". En erfaren hundförare kan här kanske känna sig överkörd och fråntagen två viktiga veckor, för en framtida god relation. Men som alltid tänker man olika här. Så här tänker Matte och Husse.

Tack alla för en bra träningskväll med luriga legor och svåra vittringsförhållanden! Det får inte vara för enkelt! Då tröttnar hundarna. De gillar bråtiga miljöer och att ta chansen att få klättra lite!

Torsdag.

En dag då Matte och Husse hade en del ärenden att uträtta i Norrtälje. Flocken begav sig dit och tanken var att hundarna skulle få en promenad där. Men tiden gick och rätt lampa till köksarmaturen var svårhittad. Det blåste svinkallt och hem for flocken utan promenad. Hundarna fick bilvila några timmar i stället. Innan mörkret föll hann Husse skogspromenera med Modji och Aili, medan Matte fixade ljus i kök och matrum/glasrum.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2020-01-10 18:39:36 - Saivi m flock

Nä nu måste vi ta oss neröver SNART!(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)