Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÅR(D)TRÄNING

2012-11-19

söndagmorgonen vandrade familjen iväg upp till sjön för att dra upp den lilla roddbåten. Som borde användas mer. Kanske det nu kommer att visa sig att den kommer väl till pass, när hundarna skall börja träna ihop med dykare ibland. Det är ett sätt att träna på människolukt under vattnet. En drunknad människa luktar inte människa på samma sätt, men lukten sitter kvar i kläderna en tid. Den lilla roddbåten är tung som attan och av gammal militärmodell. Med hjälp av en vinsch kom den upp tillräckligt långt. Familjen promenerade sedan vidare längs sjön en bit och hundarna fick vara lösa längs strandkanten.

Matte tog sedan tag i träningen på hårlukt.

En första kontakt med lukten fick hundarna häromdagen. Matte lade en tuss hår under en uppochnervänd lerblomkruka, omgiven av två  tomma krukor. En hund i taget och klick när de nosade på rätt kruka. Krukan med hår fick byta plats hela tiden. Längst till vänster, i mitten, längst till höger. Både Násti och Modji fattade direkt och duttade på krukan med hår under. Detta klickertränades.

Lökarna i kylen blev av med sin nätpåse. Den behövde Matte som hårnät. En grabbnäve hår stoppades i påsen, som noga snoddes ihop med en gummisnodd. Handskar på! Av hygienska skäl och för att inte håret skulle lukta Matte. Hundarna fick nosa på hårpåsen och Matte klickade och godisbelönade när de satte nosen mot nätpåsen med hår. Det upprepades några gånger.

Därefter placerade Matte ut hårpåsen innanför kanten på verandan till lekstugan. Vinden blåste ut från tomten. Modji fick börja och hon fick sitt tjänstetecken på sig och sökstartades som vanligt. Men från motsatt håll mot var Matte hade gått. Modji skickades i medvind. Efter att ha suttit och vittrat en liten stund, med nosen i luften, travade hon lugnt raka vägen bort till lekstugan och stoppade in nosen mot hårpåsen.....   Matte klickade från sin position någon stans i närheten av startpunkten. Modji löste uppgiften på några sekunder. Matte blev glatt överraskad!

Násti fick göra samma sak. På samma sätt löste hon uppgiften. Med en skillnad. Násti grabbade blixtsnabbt tag i hårpåsen och bar den till Matte. Snyggt och prydligt. Men så skall det inte vara. Matte tackade så mycket och lade tillbaka hårpåsen. Därefter gjordes direktskick från en meters håll och Matte klickade när Násti nosade på håret. Där skall hon avbryta. Men Násti var het och det fick tränas några gånger.

Sedan höjde Matte ribban omgående, då detta inte föreföll vara så problematiskt för hundarna att förstå. Att få hunden att förstå vad föraren vill, är liksom kärnan i starten av inlärningen av ett nytt moment. Inte alltid helt lätt.

Nu stoppade Matte in hårpåsen genom det lilla katthålet i vedbodväggen. Håret placerades vid sidan av den lilla öppningen, men mot den glesa vedbodväggen ut mot tomten. Väggen är gles med springor mellan brädorna. Nu skulle inte hundarna kunna komma åt nätpåsen med hår, men de skulle kunna trycka nosen mot springan och stoppa in nosen i katthålet för att kunna säkerställa vittringskällan. Vinden blåste rakt in och skulle förmodligen föra ut vittringen på olika ställen från den glesbyggda vedboden. Vars bakvägg ligger utom räckhåll för hundarna, utanför staketet.

Modji fick komma ut först igen. Hon skickades på sök redan från verandatrappen. Modji tog vind och jobbade sig ut på tomten. Kollade lekstugeverandan. Hon tog sedan mycket snabbt vittring vid snickarbodknuten. Inte så väldigt långt från lekstugan. Snickarboden och vedboden är ihopbyggda. Modji jobbade sig in bakom snickarboden för att få vind. Där stoppade staketet henne. Då vände Modji och jobbade längs väggen tillbaka, fortsatte framför vedboden och började gå upp med nosen efter väggen. Vartefter hon kom närmare sänkte hon nosen och klistrade den mot vedbodväggen. Så fyndade hon och försökte få in skallen genom katthålet. Klick och godis! Det gick inte att få in huvudet och nosa direkt på hårpåsen. Med stor självklarhet satte sig Modji då och skallmarkerade sitt fynd, stint tittande mot katthålet, men med koll mot Matte då och då. Klickbelöning på första tecknet på att hon ville komma in genom katthålet.

In med Modji och ut med Násti. Som fick exakt samma upplägg som Modji. Násti löste uppgiften på nästan exakt samma sätt som sin dotter. Runt snickarboden för att fånga upp vittringen i vind, tillbaka mot framsidan och vidare längs vedbodväggen. Násti har rutin och kollade inte lekstugeverandan. Násti gick också upp med nosen, sänkte den när hon närmade sig vittringskällan. In med nosen i katthålet, klick och godis. Direkt kom så en mycket bra och ihållande skallmarkering på nätpåsen med hår.

Matte kunde inte vara mer belåten med hundarnas sätt att lösa det problem de presenterats. På mycket kort tid fyndade de en påse med hår. En vittring de inte tidigare fått i uppgift att söka.

Lite rallyträning med Modji hann det också bli. Hon gick kanonbra! Sitt - stå - gå runt hunden gick perfekt! Även "åttans frestelser" gick suveränt! Hon tittade inte ens åt godiset på blomfaten. Modji är på topp! Nästan lite synd att bryta trenden med mammaledighet....   Men vi vill ju så gärna ha en Modjidotter också. Om det gick att klona Modji så skulle Matte mer än gärna göra det! Men Matte unnar även andra en Modji som jobbarkompis.

Den andra halvan av Missing People Stockholms hundgrupp gjorde nytta i Mariefred. En kvinna har varit försvunnen där en längre tid. Hundarna fick indikationer ner i vattnet och ett flertal dykare gick ner. Men sikten var endast 1 meter och de kunde inte hitta någon kropp.

Husse och Matte deltog inte, då de firade Husses dotters födelsedag på eftermiddagen. Sådant måste också få plats i livet.

Antal kommentarer: 2

2012-11-19 18:25:45 - Anette och 2 lapska

Bara att pallra er iväg till frisören och sopa ihop material :)

2012-11-20 07:23:03 - Marianne

Fick en hel påse! :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)