Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I OFÖRUTSÄGBART VÄDER, foto

2023-08-09

Onsdag.

När Matte för en vecka sedan skulle planera denna veckas kvällsträning, angav väderprognosen uppehållsväder för onsdagen. Denna prognos har sedan svängt fram och tillbaka ett flertal gånger mellan regn, till sol, till växlande molnighet till regnskurar och till regn. Men på tisdagen kunde man se på flera ställen att under onsdagen skulle det vara uppehållsväder hela onsdagen - inklusive kvällen. 

Redan på onsdagsförmiddagen började det dugga några gånger. Vilket snart övergick i skurar. På väg till träningen regnade det hemomkring, men komna några kilometer söder ut var det snustorrt. Inget regn hade fallit över huvud taget. Det är sannerligen inte lätt att vare sig spå väder eller planera utomhusaktiviteter, när väderläget är så instabilt. Matte hade garderat sig och förlagt kvällens träning till det inhägnade område där man kan träna räddningssök både utomhus och inomhus. Nu fick det bli inomhus i den hangarliknande fordonshallen och denna kväll hade träningsgruppen besök av en hundägare som för länge sedan gått en räddningshundkurs och nu var intesserad av att eventuellt börja på nytt. Det är något visst med utmaningarna som erbjuds när man tränar räddningssök!

En av alla utmaningar är att hitta kluriga gömställen för figuranterna. Dima är en duktig kille som inte ger sig i första taget och nu skulle han få testa en väldigt svår lega! Varför en träningskompis erbjöd sig att krypa ner i en stor låda med ett tungt och tätslutande metallock. Dima släpptes på ett frisök och han tog sig an uppgiften med liv och lust! Att besökaren har ett stall och många hästar kring sig dagligen, upptäckte Dima direkt! Här fanns det oerhört intressanta dofter att utforska på väldigt nära håll! Han hade aningen svårt att lämna denna intressanta person, för att ge sig ut och jobba på en osynlig vittring. En mycket tydlig störning blev det för Dima, med all denna härliga hästdoft! Matte blandade sig i och styrde upp sin hund. Är det jobb så är det jobb och det är lika bra att Dima får lära sig arbetsdisciplin från början. Även om det är mycket positivt att han inte längre är tveksam inför okända människor.

Dima jobbade fint på vittringen som han fick så småningom, men han tappade vittringen och fick inte tillräcklligt mycket för att kunna lokalisera vittringskällan. Varför Matte kopplade honom och begränsade söket och lät Dima sitta stilla och vittra där han visade att han fångade lite vittring från lådan. Så småningom kunde han lösa uppgiften, efter att ha suttit och koncentrerat sökt vittring. Det är bättre att koppla hunden för att styra upp den i söket än att lägga sig i och tjata!

Klicka för större bild.

Aili fick ett frisök med fyra figuranter gömda på för Matte okända platser. Det var länge sedan Aili fick söka rätt på så många i ett och samma sök! Figuranterna var väl utspridda i sökområdet och Aili fick springa en hel del för att hitta alla. Detta är ett träningsområde med svåra vittringsförhållanden och det ger hundarna olika förutsättningar varenda gång; beroende på om fläktar är påslagna eller ej, utomhustemperaturen, vindarna och vädret i största allmänhet olika årstider. Inomhusträning är givande och utvecklande för hundarna.

Dock har träningsgruppen tränat en hel del här under vintern och utomhusträning ger så många möjligheter att använda vinden och möjligheter att ge hundarna stora ytor med vittringstagande på mycket stora avstånd! Under sommarhalvåret tränar gruppen nästan alltid utomhus, men vräker regnet ner känns det föga lockande att ligga figurant och att köra hund utomhus när man inte måste. I sommar har det tränats ovanligt mycket inomhus på grund av hettan till en början och nu nederbörd.

Det var annorlunda när Matte och Husse var aktiva på skarpa sök och måste kunna lita på att deras hundar fungerade optimalt, oavsett väder. Då tränades det utomhus både när det ösregnade och var väldigt kallt. Nu tränar Matte räddningssök bara för att det är en mycket givande träningsform för både hundar och förare - utan krav på att prestera under svåra väderförhållanden. Husse tränar inte längre hund aktivt, men han har massor med erfarenhet som han delar med sig av och han är en mycket bra och erfaren figurant!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)