Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAGEN FÖRE

2024-03-17

Lördag.

En vädervarning var utfärdad. Regn-snö-is-minusgrader och krafitig vind väntades och det egna reviret låg på skarven mellan gul varning ochorange varning. Flocken tog dagen till vara och tillbringade så mycket tid ute på tomten som möjligt mellan skurarna. Det skvätte till och från och regnade rejält några gånger. Husse hann gå morgonpromenaden till brevlådan för att hämta tidningen, utan att någon blev blöt, men sedan öste regnet ner! Under ett uppehåll i regnandet mitt på dagen hann även Matte gå en sväng med hundarna. Det blev tretton minuters powerwalk över berget bakom huset - innebärande runt kvarteret. Oavsett medsols eller motsols så måste man uppför en lång sugande backe! Efter det att hundarna fått gå på toa satte Matte högsta fart för maximal fysisk aktivitet på den korta rundan och satte personligt rekord på sträckan! För några dagar sedan låg ännu tjock is över vägen på några ställen och någon fart att tala om gick inte att hålla. Varför rundan tog tjugo minuter. 

Hudarna fick vara på tomten medan Matte rensade lite här och där, men med en gräsyta dränkt i vatten var det ingen hund som ville leka. Aili satt på en stor sten och studerade omgivningen och Dima följde efter Matte för att se vad hon pysslade med. Dima signalerade att det åter började regna, innan Matte hann märka några fallande droppar. Han rusade mot ytterdörren och ville bli insläppt och Aili hängde på.

Regnet tilltog i takt med att vinden tilltog och under kvällen hade regnet gått över till blötsnö och sedan snö. Det blåste kraftigt. Temperaturen sjönk och den blöta snön frös till. Precis som förväntat. Husses bil och Mattes bil har ännu dubbdäcken på. Många bilar har tyvärr inte det. 

Med nytt vatten i vattendunken och laddade batterier i mobilerna kände sig Matte och Husse förberedda inför ett eventuellt strömavbrott. Inga föremål låg lösa ute och kunde flyga iväg. Matte har hunnit vara med om många oväder och tidigare fick man själv, med sitt förstånd, tolka innebörden av väderprognoserna. Man visste vad regn som övergår i snö och fryser till innebär. Man visste vad som kan hända när det blåser kraftigt och vad de olika sekundmeterangivelserna innebär. Inga varningar enligt en skala med siffror eller färger utfärdades som nu. Man lyssnade på väderprognoserna på radio och rättade sig efter dem. Eventuellt hade man en dagstidning med en väderkarta, som man vuxit upp med att kunna tolka. Man överöstes inte med väderprognoser som nu. Väder har det alltid varit men alla dessa klassificerade vädervarningar är ett nytt inslag. Tåget som passerade barndomshemmet intill Roslagsbanan hade en motorvagn med egen plog. Det kom och gick som det skulle. Inga förseningar. Det känns inte som om utvecklingen gått framåt när det gäller att leva med väder. Att kunna tolka molnen och djurens beteende är kunskaper förlorade för många, som aldrig levt nära djur och natur. Dima visste att nu börjar det regna, innan Matte märkte det. Småfåglarna flockades kring fågelbordet och åt sig mätta, men försvann kort innan vinden tilltog.

Under natten till söndagen skulle det blåsa kraftig och snöa oupphörligt.

Söndag morgon: Det blev inte alls så mycket snö. Några centimeter, men ojämnt fördelade på grund av drivbildning. Strömmen var borta en kort stund på natten i ett större område, men var snart tillbaka. Om något träd gått omkull i närheten av huset vet Matte ännu inte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)