Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN HÄRLIG DAG!

2013-02-28

Efter en kylig och aningen skyig morgon blev det som utlovat på onsdagen. Sol från en klarblå himmel och sex plusgrader!

Matte kan vara en gnällkärring, men också se det positiva i tillvaron. Samt ta det tillvara! Så Matte grep dagen och hundarna och drog iväg till Vettershaga ute vid kusten mellan Åkersberga och Norrtälje. Den lilla stugan har nu varit i Mattes ägo sedan nästan ett år. Sedan inköpet har tomten inhägnats med fårnät mot två grannar och skogen på två sidor. Huset har fått en ny ytterdörr och en liten veranda, med gamla fönster på sidorna, mot öster. Den tidigare ytterdörren mot väster och grannhuset är nu köksingång. Lillstugan har fått ett nytt tak, sedan det upptäckts att nockstocken var totalt sönderäten av svartmyror. Matte slapp se taket inrasat denna vinter.

Här mår Matte och hundarna gott. Mycket gott!

Husse och Matte hade nyligen försökt rädda ett litet tvåstammat och mycket vanvårdat äppelträd, genom att ta bort den ena stammen och beskära den återstående stammen. Detta var mycket uppskattat av traktens alla harar! Barkningsarbetet var effektivt utfört på de kapade delarna och många var harpluttarna i snön! Återvinning. Hundarna åt begärligt upp varenda harplutt och var sysselsatta en god stund. Torrfoder utspritt över en del av tomten! Vilken hundlycka! Ny snö hade fallit sedan det senaste besöket och Matte hade att göra med skyffeln. Tung och blöt snö. Solen värmde och jackan åkte av. När trapp och veranda till lillstugan var framskottade, bar Matte tillbaka stolsdynor och annat som plockats bort vid takarbetet.

Belöningen för allt slit kom sedan i form av en mugg medfört kaffe i ena handen och en bit Cognacsmedvurst i andra handen. På en allt mer upptorkad veranda i solens sken. Hundarna hoppades förgäves på lite sovel på torrskaffningen.

Alla ytterdörrar hade fått stå öppna för att släppa in lite varmare luft under besöket. Nu bommade Matte, nöjd och belåten och drog hem igen med hundarna. Där väntade ytterligare ett par timmars utevistelse i gassande sol och med en porlande bäck som ljudkuliss. Matte knackade is från betongplattorna framför dörren. Hundarna bredde ut sig på varsitt trappsteg och gottade sig i solvärmen.

På kvällen tränade familjen i Näsbydalskolan igen. En ren Lapskträning, med Násti, Modji, Epic och Lime.

Sedan förra veckan hade en liten hårtuss fått ligga kvar på en hylla i ett litet förråd/garderob. I centrum av en ihoprullad slang. Matte lånade en handske och placerade ut, utstickande ur en byrålåda. Handsken var inte mycket använd och luktade dessutom häst! Uppblandad och svag människodoft. Knepigt. Eftersom skolan var stängd för sportlov pågick ingen kvällsaktivitet och hela entréhallen kunde användas som träningsområde. Där placerades två figuranter ut. Matte visste inte var. Modji fyndade först båda figgarna i entrén, en i utrymmet mellan ytterdörrarna och en bakom några bänkar. Kopplat sök och bra markeringar. Därefter fick hon söka i källaren och hade inga problem att lokalisera håret som legat sedan förra veckan. Modji till och med puttade upp den igenskjutna dörren in till skrubben, i sin iver att komma in och hon skallmarkerade mycket bra med en gång! Kanon! Handsken var lite knepig, med vittring som for i draget från fläktarna, men Modji lokaliserade vittringskällan och skallmarkerade så småningom. Här inne fick Modji söka fritt. Ute i kulverten kopplades hon och snart var även Husse hittad och markerad där han satt bakom en dörr. Modji hade gjort ett strålande arbete! Hon är noggrann och gör ett mycket bra nosarbete! Duktig Modji!

Násti fick ett liknande sök där hon hade en figurant mellan dörrarna och en i ett pyttelitet elevskåp! Varje träningsgrupp måste ha en medlem som kan knyckla ihop sig likt en ormmänniska och gömma sig i osannolikt små utrymmen! Det var inte  Matte som låg i skåpet, vilket väl knappast någon trodde heller.....  Som förare har man alltid förutfattade meningar om var en figurant kan ha gömt sig. Ett elevskåp är definitivt för litet! Tack E.! Kul att Du kunde trassla Dig ut igen!

Nástisönerna, tillika kullbröderna Epic och Lime gjorde finfina sök, som Matte dessvärre inte såg så mycket av. Såsom varande den figge som sist blev hittad. Men Husse berättade och skallmarkeringarna kunde Matte höra. De sköter sig fortsatt lysande bra på träningarna! Ungherrarna fick också söka både i entréhallen, kulverten och källarutrymmet. Omväxlande kopplat sök och frisök. Båda reagerade på håret som var gömt på hyllan.

Tack för en bra träningskväll! Som avslutades på MAX. När alla väl hittat dit. ;-)

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)