Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING TROTS TVÅ, foton

2020-10-05

Lördag.

Lapskflocken begav sig iväg till det närbelägna träningsområdet i en bergtäkt/bergkross, för att träna lite av varje inför lagtävlingen nästkommande helg. En lagtävling för sök- och räddningshundar består mestadels av olika sökuppgifter, men för att kunna åstadkomma en tävling för sex lag från fredag kväll till lördag kväll, sker tävlingen stationsvis med olika uppgifter. Sex lag alternerar mellan ses stationer enligt ett schema. Att få till funktionärer och figuranter till alla dessa stationer är inte det enklaste! Aktiva hundmänniskor har ofta fullt upp med sina egna hundar och många olika engagemang. Därför lägger man in andra typer av uppgifter än sök på några stationer, även om det förekommer sökuppgifter där ingen figurant är utlagd. Tomsök, vilket många missar att träna på! Där hunden inte rapporterar någon funnen figurant och där föraren då blir så stressad att en blindmarkering provoceras fram.....  Ibland på några oåtkomligt placerade köttbullar! Stationsansvariga brukar ha fler än en räv bakom örat! :-)  Husse och Matte har själva varit stationsansvariga på flera lagtävlingar över åren och har tävlat många år i rad och vet hur det kluras till!

Fantasin och leklusten brukar vara överraskande stor många gånger! Flera gånger har det varit filmtema och Modji och Aili och dessförinnan Násti och Gázzi har varit med och sökt försvunna människor hotade av hypnotisörer och zoombier, deltagit i rollspel med Jönssonligan och i Das Boot, där en kulvert på ett brandövningsfält var en ubåt! Där någon försvunnit.  På en lagtävling kan man räkna med en mängd olika typer av störningar! 

Inför årets lagtävling har det tipsats om mondioring och kongsök, så då får Modji och Aili naturligtvis träna på detta. De moment i mondioring som ekipagen kommer att bjudas på har förhandvisats på film. Därför kampas det en hel del med Modji och Aili nu och de skickas iväg, stoppas och återkallas. Det letas kong i form av flera utlagda minibitar samtidigt i "miljö".

Lördagens träning inleddes med att Matte gömde fyra minibitar, 1 x 1 cm. av röd kong, inom ett ca. 100 kvm. stort område, på olika nivåer i skrotmiljö. Bitarna hanterades med tång när de togs från sin rena burk. Där fick de sedan ligga till sig. Flocken flyttade sig längre in i bergtäkten och där släpptes Modji och Aili lösa för rastning på de mycket stora och öppna ytorna, omgivna av höga bergväggar och med många stora grus och stenhögar åt andra hållet. Här rörde sig flocken framåt längs kanten och under en timme hann Husse och Matte, växelvis, försvinna fem gånger var. Vilket innebar att hundarna fick totalt 10 figuranter! Det går utmärkt att sökträna även om man bara har tillgång till en figurant!

Vinden var frisk och slog mellan bergväggarna. När hundarna skallmarkerade den ena passade den andra på att försvinna. Hundarna rörde sig som en flock, tillsammans men inte tätt inpå varandra och de fyndade inte alltid samtidigt, då fick vinden lite olika. När en fyndat och skallmarkerade anslöt sig den andra. Efter att ha sökt i en timme i sträck pausade flocken en halvtimme i bilen med lite matsäck. 

När kongbitarna legat till sig i två timmar sattes Modji och Aili, en i taget på ett kopplat uppletande. Vinden var stadigt frisk och hundarna valde lite olika taktik. De fick gå som en vindstig utanför området och fick förvånansvärt snabbt vittring från den första lilla biten. De accepterade snabbt att de skulle släppa och jobba vidare efter övriga små kongflisor. Systematiskt sökte de igenom området och hade snart fyndat samtliga fyra kongflisor som gömts, så att Matte knappt, eller inte alls, kunde se dem. Matte förvånades över att de inte gick tillbaka till fyndad kongflisa, men rutinen från söket sitter i och man återvänder inte när Matte sagt "färdig". 

Hundarna fick sedan varsit enskilt sök efter Husse/Matte i skrotområdet.

Avslutningssvis skickades hundarna, en och en, till Husse ett stycke bort för att ha dragkamp och efter en nästan tre timmar med träning fanns det mycket kamp kvar i dem båda! Även snart tolvåriga Modji! En lekstund innan hemfärd.

Klicka för större bilder.

 

Söndag.

Dagsregn. Hundarna vilade i uterummet halva dagen. Matte tog sedan en lätt regnig promenad med dem i området och idealtiden på en viss sträcka måste revideras. Efter det att de nyligen oljegrusade vägarna bitvis fått avsevärt mycket större stenar utspridda över vägen vid en komplettering,  än vad som skett initialt. Det kändes mycket obehagligt att gå på, trots kraftiga skor avsedda för promenader! Aili uthärdade och ville hålla en bra fart, men Modji tappade synbart fart på dessa gåovänliga partier. Även Matte tappade mycket fart. Att gå i de djupa dikena var inget alternativ. Inte heller att vända om, då det skulle ta för lång tid hem. Vägar bara för bilar i ett fritidshusområde. Hur tänkte man här? Årsmötesbeslut....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)