Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MORGONMOTION

2013-06-26

Tisdagen skulle bli varm även den. Matte tog med hundarna på en tidig cykeltur på 45 minuter. Upp och ner för backarna. I olika gångarter. Planeringen var att sedan ta en välbehövlig dusch inför en Ålandstripp på eftermiddagen. Men när Matte kom hem var det grannmöte ute på vägen. Elavbrott. Någon som visste något? Ingen visste annat än en kraftig smäll nyss. Utan el inget vatten. Pumpen stannar. En person utsåg sig själv till undersökare och lovade återkomma när han fått besked. Så länge kollade Matte om det fanns vatten nog i hydropressen och varvattenberedaren för en hårtvätt och lite övrig tvagning. Det gjorde det. Varför Matte rengjorde sig själv på gammalt vis. I handfatet. Matte har levt ett halvt år i en stuga med bara kallvatten och vedspis. Ingen telefon. Ingen bil. 3 km från byn. Det gick det också.  Med en treåring, en Husky och en Pudel. Det hade onekligen sina fördelar och sin charm! Gröna vågen på sjuttiotalet. Lärorikt. Nyttigt.

Just som Matte var klar hördes ett lätt brummande ljud från toaletten. Fläkten till toan hade startat och elen var tillbaka! Så den efterlängtade koppen kaffe gick att fixa, utan att behöva tända i kaminen i hettan! Det gamla spritköket hade väl i så fall varit ett bättre alternativ för lite varmvatten. Allt löste sig till det bästa.

Sedan lämnades hundarna och katten hemma och Husse och Matte for till Kappellskär en knapp timme bort, för att ta båten till Åland några timmar. Man far iväg mitt på eftermiddagen, äter lite gott, andas lite sjöluft, ser Mariehamn från båten och far tillbaka med vändande båt. Shoppar och fikar på hemvägen. Är tillbaka hemma på kvällen. Biljetten kostar 30 kronor. Man måste inte shoppa och man kan ha matsäck med. Ett populärt nöje bland traktens pensionärer. Men bussar kommer även med resenärer från hela mellansverige. Året runt.  Så här års blir passagerarna lite mer varierade. Semesterkänsla. Eftersom hundarna lämnas ensamma väldigt lite, så gör sig inte Husse och Matte något dåligt samvete för en enstaka dag som kan bli lite lång i ensamhet för dem.

Huset var mycket väl uppvärmt efter en dag med sol och 25 grader.....   Ytterdörren fick stå öppen under natten. Vakthunden Modji fördrog att sova ute på glasverandan. Klockan 4 öste regnet ner och det var svalt nog inne. Modji tvingades motvilligt in i huset när ytterdörren drogs igen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)