Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNOKHUNDAR

2015-08-04

Måndag.

Att gräsmattan hemma är en del av sjöbotten och bäcken en del av Östersjön från tiden när Roslagen var en del av skärgården står rätt klart denna sommar! Den lilla stugan i skogen ligger i en dalsänka mellan sjöarna Hoven och Långsjön och marken består av blålera i den gamla fåran. Vattnet rinner inte undan när det regnat nästan varenda dag i två månader. En liten skvätt då och då och däremellan rejäla skyfall. När marken torkat upp kommer Matte att ta fram spaden och påbörja grävandet av ett dräneringsdika från centrum av gräsmattan ut till bäcken. Gräsmattan är vattendränkt och vattensjuk och kan bara beträdas med stövlar. Hundarna blir skitiga om fötterna när de går där. Sniglarna älskar detta och det har även förekommit iglar krälande på det, trots allt, klippta gräset....  Snoken/snokarna, Matte vet inte om där finns fler än en snok, trivs också. Rosorna är överförtjusta! Matte tofflar runt i sina foppa tofflor med spygatt där vattnet kan rinna ut, får fötterna tvättade och klipper vissna blommor för maximal blomning och stoppar näsan i nyutslagna blommor och njuter! Vinrankorna blommade mer än någonsin och nu syns små vindruvekart i mängder på klasar. Nu behövs det sol!

Måndagen bjöd på en hel del sol och en släng av sommarvärme, men med en ganska kall vind. Det var tomt vid badplatsen i Långsjön, när Matte for förbi på väg ner till byn för ett ärende. Matte och hundarna var snart hemma igen och tillbringade dagen på tomten. Modji och Aili hade fullt upp hela dagen med att hålla koll på snoken i bäcken! I värmen var den aktiv och valde att stanna kvar i bäcken på hundtomten, trots den intensiva uppvaktningen. Hade den velat vara ifred så hade den simmat norr eller söderut utanför hundarnas räckvidd. Násti kan gå ner och kolla ibland, men det är Modji och Aili som vill ha stenkoll på snoken. Matte ställde sig på motsatta sidan av bäcken för att se hur nära snoken hundarna befann sig. De stod och stirrade rakt ner i vattnet. Matte fick se snoken resa upp huvudet högt ur vattnet precis framför sina fötter, för att i sin tur stirra på hundarna! De såg inte snoken i sin tur. Då dök den och simmade fram till hundarna som upptäckte den och sedan försvann den in mellan de stora stenarna i kanten. Modji har tidigare legat och vilat i solen strax intill den vilande snoken, vid bryggan i bäcken. 

Senare på dagen gick Matte in och gjorde i ordning en mugg kaffe och tittade ut på trädäcket på baksidan av huset. Där ringlade en lång snok just över trallbrädorna, bort mot rabatten. Här finns ju mat åt den med grodor och paddor, men tyvärr förefaller salamandrarna ha försvunnit.

Hela dagen var Modji och Aili på alerten och "vallade" snoken. Matte är tydlig med att de måste vara försiktiga och "inte röra"! Tyvärr har Aili avlivat minst en kopparödla. Förmodligen av ren instinkt har hon sorkhoppat och knäckt dem mitt på med ett bett. Modji lärde sig av mormor Gázzi att döda, samt äta, både humlor, bin och getingar. Det bir snudd på en besatthet. Aili håller nu på att lära sig samma sak. Ingen har blivit stucken. De drar tillbaka läpparna och snappar med framtänderna. Även getingar dödade av Matte äts upp, så något välsmakande och förmodligen sött innehåller dessa insekter. 

Husse kvällspromenerade hundarna i skogen, där de åt blåbär längs stigen. Matte plockade in tvätten och gjorde kväll. Även snoken/snokarna hade  gjort kväll och hundarna gick raka vägen in när de kom tillbaka.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)