Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LEKFULLA HUNDAR

2013-06-05

Tisdag och mulet med bara 11 grader. Kall vind. Måste det vara antingen eller? Matte önskar sig en temperatur mellan 11 och 22. Men hellre svalt! Livsandarna och orken får mer fritt fram, när man slipper svettas och pusta.  Mer blir gjort ute. Matte kollar fortlöpande vädret i Longyearbyen på Spetsbergen/Svalbard. Nu har nästan all snö smält. Det var +4 grader för några dagar sedan och på tisdagen var det nollgradigt.  Midnattsol. Inte så tokigt! Men allt är inte solsken där uppe. I torsdags körde ett hundspann ned i en glaciärspricka, 20-25 meter djup. Föraren hann hoppa av, släden kilades fast och hundarna fastnade på en avsats. Oskadda vad man kunde se. Hundarna bärgades när sikten tillät det på lördagen. Alla var oskadda!

http://svalbardposten.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=3486

Matte har svettats mycket i sin egen trädgård och valde att fara till Åkersberga Växtförsäljning för att hitta ersättning till några under vintern omkomna växter. Hundarna fick hänga med och kolla folklivet utanför butiken. Gräsmattan var vattendränkt när snön föll. Inte optimalt. Rötter drunnknar och ruttnar. En ny sorts vipphortensia fick följa med hem. Den påstods gilla fuktig jord! Det franska namnet betyder jordgubbar med grädde, vilket betyder att blommorna börjar i vitt och gradvis övergår i rosa. Låter bra. Ett gäng klarblå praktveronika kom också med för att bygga upp en ny prennrabatt i en rundel mitt på gräsmattan. Matte har tröttnat på att så rosenskära som inte hunnit gå i blom innan sommaren varit slut de senaste åren.

Resten av dagen ägnades åt lättare trädgårdsarbete och hundarna trivdes ute med kylan. Matte planterade praktveronika och hundarna busade runt och var på sitt allra lekfullaste humör. Äntligen var det väder att springa mycket och ha kul tillsammans! Att rusa omkring och jaga varandra runt rundeln på gräsmattan, är något som alla hundar som besöker tomten älskar att göra! Ännu roligare blir det när någon tvärvänder och byter varv.... Gräsmattan är strösslad med pinnar av olika längd och urgnagda märgben, så tänkbara "byten" att jaga efter finns det gott om. Ett flertal gånger drog Násti och Modji igång sina jaktlekar och fort gick det! Bra träning för Násti när hon skall parera olika föremål.

Matte, som var trött i kroppen av framstupa planteringsställning, gick in och fixade käk till familjen. Husse tog med hundarna på en skogspromenad. Han berättade att hundarna var på alerten och de intressanta dofterna var många!

Dofterna från damerna själva förefaller också väldigt intressanta dem emellan. Det är ett påtagligt kollande i rumporna. Något på gång?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)