Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MICK THE BLACK LABRADOR

2024-08-16

Onsdag.

På kvällens träning i bergtäkten/stenkrossen fick träningsgruppen celebert besök av sin tidigare träningskompis Mick! En Labbekille som kom med i träningsgruppen för många år sedan nu, när han ännu inte hade fyllt ett år. En hund som Matte har kommit att älska för den personlighet han är. Svarta Labbar finns det många - men bara en Mick! Han har en fotande och skrivande matte och nu har Mick blivit filmstjärna! Matte blev nästan lite starstruck när Mick kastade sig över Matte och pussade henne över hela ansiktet!  Matte bad om en autograf och fick den i form av en extra blöt puss.

Mick har hunnit göra fyra kortfilmer och fler är på gång. Mick har varit och handlat klicka på länken, han har hittat den försvunna kompisen Feya och han har varit valpvakt, samt besökt sin hundkompis. -  Titlar på Youtube: Mick goes shopping, Finding Feya, Puppy sitter och Two friends. Mick var med och tränade räddningssök denna kväll som ett avbrott i filmkarriären och han blev så sugen att han övertalade sin matte att hänga med på fler träningar framöver. Månne nya projekt är på gång?

På kvällens träning deltog många, nu när semestrar tagit slut för flertalet och man är tillbaka i sina hemmatrakter. Området är stort och man delade upp gruppen i två mindre grupper, med tre hundekipage och en extra figurant i varje grupp. Husse och filmfotografen var medföljande figuranter utan egna hundar. Alltid välkommet! För hundarna gav det en möjlighet till nya och för dem okända figuranter; tack vare Micks medföljande team.

De områden som användes för sök under kvällen bestod av ett "skrotområde" med mycket av allt möjligt lämpligt att gömma sig bland. Staplar med betongplintar, huggna stenar och stora traktordäck. Storsäckar i grupp och liggande järnräls i staplar, samt diverse annat som gav bra gömställen. Det andra området erbjöd mer av typen ytsök, där olika containrar i mängd stod uppställda intill bergtäktens ytterkant.

Aili fick börja med ett sök kring de många containrarna. Här fanns två personer gömda på för Matte okända ställen. Aili fick frisöka och lokaliserade dem båda snabbt, samt skallmarkerade dem fint vid fynd. Dima fick också två figuranter gömda på för Matte okända platser och beskedet som figuranterna fått av en av förarna var att Dima inte skäller vid fynd. Han skall direktbelönas när han hittar en figurant. Vad man inte visste var att Matte under sommaren påbörjat markeringsträning med Dima och han kan skälla när han hittar någon! Matte gick med Dima i en tio meter lång lina för att ge honom utrymme att söka vittringar i vinden, men stoppade honom från att dra iväg efter harar. Sådana finns det gott om här!

Dima jobbade fint i linan och drog bestämt mot ytterkanten och slänten ner mot skogen. Där blev han stående med nosen uppåt sökande vittring. Han vände om och koncentrerade sig på ett par baljliknande contairar, öppna uppåt. Han kom till skall och talade tydligt om för den överraskade figgen att han var hittad! Att Dima skallmarkerade så bra var nytt för den som varit iväg på semester. Han bekräftade sedan att Dima varit helt rätt ute när han sökt sig mot slänten och Matte lät Dima söka sig tillbaka. Där gjorde han en mycket snygg avståndsmarkering av den för honom okände filmfotografen! Något Matte inte förväntat sig. Mycket snyggt jobbat av Dima.

Grupperna skiftade områden och Aili fick nu frisöka efter tre personer, gömda på för Matte kända ställen i skrotområdet. Hon inledde med att omedelbart hitta och skallmarkera en figge under en stor pressenning i början av området. Därefter fick Aili vittring mycket långt bortifrån i den friska vinden. Hon drog iväg rakt igenom hela området och hörde skallmarkera i områdets ytterkant,  ca sjuttiofem meter bort. Den stackars figgen fick hålla för öronen i väntan på att Matte, med sitt onda och instabila knä, skulle ta sig hela vägen fram. Aili hade kutat förbi Husse som gömt sig i en skopa på marken och hittade och markerade honom på tillbakavägen. Filmer finns på Instagram.

Dima fick även här söka i långlina. Matte visste inte var figgarna var gömda och Husse var facitgubbe. Han visste! Dima hittade sin första figurant uppe på några järnbalkar och kom fint till skallmarkering och den duktiga figgen jobbade mycket bra med Dima, för att få honom att skälla mycket och länge! Därefter hittade Dima nästa figge högt uppe på en stapel med betongfundament. Han skallmarkerade nerifrån marken men ville upp! Mycket överraskande hoppade han upp på stående spetsiga betongavskiljare i flera rader och sprang uppe på åsarna fam till gömstället! Där började han skälla, tappade balansen och föll ner emellan dem....  Vilket inte fick honom att ge upp! Han tog sig ut på öppen mark och började om genom att åter hoppa upp, för att springa hela vägen tillbaka till gömstallet över åsarna på de höga avskiljarna!!! Nu hade han dock lite svårt att ta till ett skall igen, stående så instabilt. Figuranten kom ner och Dima fick skälla lite nere på marken, innan han fick sitt godis.

Gång på gång visar Dima att han är en oerhört tålig hund. Han ställer upp på allt! Hans attityd är "Shit happens! På det igen!" Han hade kunnat bli en mycket bra räddningshund med en annan förare - om det inte vore för skotträdslan. Inga andra ljud skrämmer honom, tvärtom. Matte kan i alla fall låta honom få göra något som han tycker är fruktansvärt roligt och som han är mycket bra på! En ovanlig hund. En ovanligt bra hund.

När Matte nyligen kom med nagelsaxen i handen för att klippa sin egna naglar, blev Dima nyfiken. En sax! Kanske en klotång! Dima slängde sig omkull på altanen och sträckte fram tassen. Han älksar att få klorna klippta! Det gör inte Aili. Det har inte någon hund i Mattes eller Husses ägo gjort innan. Dima som hittades som valp på två månader i snön i december . Under en bil i Ryssland.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)