Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅNDAG - TISDAG

2012-08-29

måndagen tog Matte först en långpromenad med alla hundarna och lite senare fick Násti och Modji följa med på en längre cykeltur i området. Tempot växlade mellan gångarterna och det gick upp och ner för alla backar. Tanttrions kondition blir allt bättre, men Mattes lungor känns påtagligt små ibland när det går uppför.....  Men detta är nödvändigt för alla och man kan inte ta en räddningshund till prov och tävling utan en god kondition. Då spricker markeringarna. Vissa använder springband till jyckarna, men cykelturer bjuder på frisk luft, omväxlande omgivningar, uppför och nerför och det är GRATIS! Hundarna har fått för vana att dra på extra den sista kilometern hem och Matte får dämpa dem den sista biten för att de inte skall rusa rakt in i vilan. Även hundar kan behöva "skrittas av". Hemma väntade middagen på hundarna.

tisdagen hade Matte ett läkarbesök inbokat och blev borta halva dagen. Hundarna lämnades hemma efter en kort morgonpromenad.

Veckans träning ägde rum på Ramirent i Veddesta och deltog gjorde fyra Lapska och en Springer. Gázzi skuttade glatt ur bilen och studsade upp och ner i ren livsglädje! Hon fick söka efter tre figuranter fördelade i två förrådstält. Matte började med att låta henne söka i lina tomt över ett område och när Gázzi närmade sig tälten tog hon vittringen och släpptes lös. Gázzi kände omedelbart att någon fanns i det första tältet, men hade lite svårt att exakt lokalisera var figgen var gömd. Hon sökte efter väggarna och först när hon gick ut mitt i tältet kunde hon lyckligt konstatera att Husse låg uppe på en maskin, en bit ut från väggen! Efter en snygg skallmarkering och godisbelöning sökte Gázzi spontant vidare i nästa tält där hon snart hade lokaliserat båda sin figuranter och skallmarkerat dem. Duktig Gázzi!

Modji hade tre figuranter utplacerade i den nedre delen av området. Inom en mindre del i slutet av sökområdet. Matte började med att låta Modji söka tomt i den övre delen av området. Ganska omgående stötte Modji upp en hare som låg och tryckte och hoppade upp framför fötterna på Modji, som blev förvånad och tog några steg efter, men stannade omedelbart på Mattes tillsägelse. Där blev hon stående bakom en maskin, utom synhåll för Matte och när Modji sedan rörde sig framåt var Matte orolig att hon skulle sticka efter haren trots allt. Så som hennes mormor och mamma skulle ha gjort....  Men inte Modji! Hon ville bara få Matte inom synhåll. I harens flyktspår fortsatte så Matte med Modji lös och i stället för att skicka Modji på fortsatt frisök, tränades transport med lös hund med hare framöver. Modjis näsa jobbade för fullt hela tiden och blicken var i fjärran! Men hon höll sig intill Mattes sida.

Komna till det nedre området skickades Modji så på sök igen och snart hittade hon två figuranter, gömda intill varandra. En i en maskinhytt och den andre öppet på bredvidstående maskin. Modji markerade dem båda snyggt i tur och ordning. Snyggt jobbat! Därefter fortsatte söket och Modji hittade även den tredje figgen utan problem, bland diverse kompressorer (elller vad det kan ha varit?). Modji hade skött sig mycket bra och stod högt i värde! Matte hade just uppförsäkrat henne efter det att hon har erövrat två arbetstitlar inom loppet av några månader, samt dessutom haft framgångar i utställningsbranschen. Modji är en mångsidig hund med många strängar på sin lyra.

Mamma Násti fick ett stort frisök även hon, med figgarna utspridda över det nedre området. Násti jobbade mycket strukturerat och bra och hade ett bra sökmönster. Funna figuranter markerade hon snabbt och säkert och hon skällde ihållande och kraftigt! Mycket bra jobbat och läget känns gott inför söndagens funktionskontroll, som är kval inför SM. Om Násti blir godkänd på söndag blir hon den enda Lapska som kommer till start. Matte kan inte minnas om någon annan Lapsk tidigare startat i SM för räddningshundar. Minns någon annan?

SM för räddningshundar går i Vårgårda den 14-16 september och samtidigt går SM för Patrullhundar (bevakning) och i Rallylydnad.

Antal kommentarer: 1

2012-08-29 19:43:20 - Anette o 4 lapska

Hoppas hoppas på start i SM ! Jag kommer dit och hejjar !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)