Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET SOL OCH FRISK LUFT

2015-02-11

Även tisdagen blev en härligt solig vinterdag med två plusgrader. Matte tillbringade förmiddagen inne med slutarbetet för att kunna lämna in kompletterande bygghandlingar. 

Mitt på dagen hade solen nått högt och värmde skönt! Då var det dags för Matte att ta med sig hundarna ut i govädret! Med flera minusgrader varje natt ligger all snö kvar. Ett vinterlandskap med snöiga vägar belyst av sol från klarblå himmel! Kan det bli bättre?! Med Icebugs på fötterna traskade Matte säkert på relativt halkiga vägar. Ut ur Ekskogen, över fotbollsplanen och in i Älgeby. Vidare bort till sjön Hoven, där promenaden fortsatte längs med stranden. Över snötäckta klippor genom skogsmark och mycket strandnära. Vid "lekudden" släpptes hundarna lösa för lite lek för den som ville. Aili ville! Hon drog långa repor i full fart där hon flög nerför bergknallarna! Hon for även ut på den snötäckta sjön med synnerligen tvivelaktigt isläge under snön och Matte fick tvärstopp på yrhättan. Livsfara! Aili hann endast några få meter ut. Násti skrapade bort snön och smaskade i sig fin jord under blåbärsriset och Modji skrotade omkring och studerade dofter mellan lekrundorna med sin dotter. Bitvis fick Matte sedan pulsa i snö upp på halva vaderna och mer, när Matte klev ner i dolda klippskrevor.

Ett stycke bort längs med sjön dök Cockermatte upp med sin fyrhövdade flock! Ett kärt återseende, då hon fann kärleken och flyttade iväg från sitt lilla hus mitt emot Lapskflocken och bort till Älgeby. Saknaden är stor! De två uppfödarkompisarna tillika tidigare grannarna gjorde sällskap vidare. Matte hade inte så långt kvar och Cockermatte hade väldigt långt kvar.

Innan flockarna skildes åt blev det en del snack i det flödande solskenet utanför Lapskflockens hemvist.

Matte och hundarna tillbringade sedan resten av eftermiddagen utomhus hemma på tomten. Gamla ben grävdes fram ur snön och även hundarna njöt av solen som värmde, trots bara ett par plusgrader.

Husse kom hem med posten just som Matte och hundarna dragit sig inomhus. I lokaltidningen kunde Matte läsa en artikel där det tydligt framgick att inte bara Matte är mycket missnöjd med hur byggnadskontoret i kommunen fungerar! Man vill få folk att flytta hit men man är inte förmögen att få fram bygglov och startbesked i tid. Husbyggen som planerats vara färdiga till sommaren har inte kunnat påbörjas ännu. Tre tjänster är inte tillsatta och det tar månader innan en handläggare ens tittar på inskickade handlingar en första gång.....

Man vill att kommunen skall växa, man vill ha inflyttning, man förmår inte se till att byggen kommer igång inom rimlig tid. Dåligt minst sagt och detta har diskuterats länge i lokalpressen. 90% av alla handlingar anses behöva kompletteras. Först efter komplettering börjar handläggningstiden på tio veckor att ticka iväg och den kan sällan hållas. Med flera månaders väntetid innan någon tittar på handlingarna en första gång kan ansökningshandlingar ligga på byggnadskontoret i ett halvår innan något händer. Fortsätter man att skicka ut brev med begärna om komplettering som är daterade tjugo dagar innan handlingarna lämnades in och två månader innan brevet når adressaten får man väl hålla med den politiker som anser att man här har ett stort problem! "Problemet är högst allvarligt. Vi måste kunna möta det behov som finns".

Att en kommunal chef dessutom är oförskämd mot den som kontaktar kontoret är ett gigantiskt problem för myndigheten. Underbemannat eller inte.

Sakkunnig på Näringsdepartementet anser att det finns skäl för en översyn, enligt Lokaltidningen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)