Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE MER OM SUMO, foton

2023-07-07

Ailis och Nemos son Sumo visade mycket tidigt att han är en hund som lever upp till förväntningarna. Han fick flytta hem till sin pappas flock och revir och hans nya matte visste vad hon skulle göra för att plocka fram det bästa ur honom. Sumos pappa Nemo var en certifierad räddningshund som gick sin utbildning tillsammans med Sumos mormor Modji. Varför både Matte och Husse kände honom väl när han valdes som pappa till Ailis valpar.

Nemo fångade genast både Husses och Mattes intresse och han imponerade på räddningskursen! Matte kollade på ett tidigt stadium om Nemo kunde vara en tänkbar pappa till en kull med Modji, när räddningsutbildningen skulle vara avslutad. De två hundarna tillsammans borde kunna ge fina valpar! Men de visade sig vara för nära släkt. Nemo kom att ingå i träningsgruppen som tränar tillsammans varje vecka och var fortsatt en mycket bra hund. Både Modji och Nemo blev godkända som certifierade räddningshundar.

När Aili parades med en annan hanhund och gick tom föll valet på Nemo. En hund som både Matte och Husse älskade! Samt kände väl sedan många år tillbaka och det kändes märkligt att han inte hade fler avkommor. De två träningskompisarna ville gärna tillverka en kull valpar och fick fyra fina valpar tillsammans för fyra år sedan.

När Aili fick en son föll det sig naturligt att erbjuda honom till Nemos flock, som tackade ja till Mattes stora glädje! Var det någon som skulle kunna ta den killen till vara på ett bra sätt så var det ju hans pappas flock! Sumo fick snabbt lära sig många olika saker utöver räddningssöket och han tyckte att allt var lika roligt! En av alla roliga hundlekar han fick lära sig var att hitta pyttesmå bitar av röd kong. 

På onsdagens träning var fem pyttesmå flisor av röd kong gömda på olika ställen. Tre av dem hittade Sumo snabbt och de två sista fick han jobba lite extra på. Dem hittade han under skosulorna hos två av träningskompisarna, som satt som åskådare vid väggen i det stora rum som Sumo skulle söka igenom. Miniflisor av röd kong var alltså gömda under skor med sulor av gummiliknande material eller rent gummi, vilket är ju svårt att veta. Skor med fötter i och sittande på åskådare. Hur många hundar hade klarat det. Sumo imponerade stort på alla som såg detta!

Att tillverka valpar kan göras på många sätt. Matte har haft ett mål med sin uppfödning och det har varit att få fram rastypiska Lapska Vallhundar med rasens goda arbetsegenskaper i behåll. Sumo, Gátchis Åtså Sválla, från den sista kullen bevisar för Matte att hon nått sitt mål, liksom många hundar före honom med prefixet Gátchis. Inte minst hans mor Aili, mormor Modji och mormors mor Násti. Vilken kille! Så himla duktig och så himla trevlig! En kille som hamnade så rätt hos någon som tar hans goda egenskaper väl tillvara.

Det finns väldigt många väldigt bra Lapska Vallhundar som tyvärr aldrig får visa hur duktiga de är. Hundar som skulle kunna vara bra för aveln, med tillförande av goda arbetsegenskaper. En del av dem har som unga killar i slyngelålder betraktats som "jobbiga" och har kastrerats. Så himla synd. Bra/lovande hundar som hamnade fel. Sumo hamnade väldigt rätt.

Sumo och hans syster Jaffi är omslagsvalpar!

Foto: Åsa Lindholm

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)