Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FICK HÄNGA MED RUNT

2015-10-15

Onsdag.

Matte gick en kort morgonpromenad med hundarna och lät dem sedan följa med till stallet. De fick dock vänta i bilen medan Matte tog hand om sin tilldelade häst för dagen och red lektion. För hundarna fanns en hel del förströelser under tiden, i form av hästar i hagarna runt om och en och annan ryttare som passerade. Samt folk som rörde sig överallt på stallbacken och även ridlärarens Schäfervalp som ideligen tog sig ur kompastgallerhagen. Hon börjar bli stor nu!

Från att tre veckor i rad ha ridigt ett litet sto som gick av sig själv men krävde korrekta hjälper för att göra rätt, hamnade Matte nu i sällskap med en 24-årig vallack som sades ha "sju gångarter" i form av lägre och lägre växel men som  fick panik av ridspön. Han var även en eksemhäst. Matte satt upp och undrade om någon kunde se en insekt under magen på pållen, men det var eksemet som kiade. Den arma kraken kunde inte stå stilla. Matte fick denna ridlektion använda sina sedan länge oanvända muskler på insidan av benen för att hålla igång sin gamle gubbe. Som visade sig vara en riktigt duktig häst när man hittade rätt knappar att trycka på! Dagens uppgift var framdelsvändningar och han gjorde precis som han skulle. Fin kille! Han både töltade och travade i hyfsat tempo och både Matte och ridläraren var nöjda med lektionen.

Efter att ha klätt på hästen sin heltäckande överrock som skydd mot sol och insekter, drog Matte vidare till Arninge med hundarna. Ett besök på Jula var planerat för inköp av ny potent pannlampa. Den gamla har börjat glappa. Matte hittade en som visade sig lysa mycket starkt och långt med hel och halvljus för en trehundring. Husse tände till och skall köpa en likadan! Till nytta både på lagtävling, under träning och hemma i skogen. Lite energitillskott i form av torkad kycklingfilé för hundarna under den långa tävlingsdagen inhandlades också. Rent protein kan behövas under en lång arbetsdag. Inga tillsatser och inget onödigt tjafs att stoppa i sig i form av svindyra små bitar med diskutabelt innehåll när det är hårt arbete som väntar.

Modji och Aili leker dagligen vilda lekar med varandra och ibland blir även Násti leksugen och vill vara med. Men tvingas tyvärr ge upp då Aili är väldigt mycket på. Lite för mycket för en äldre dam på 12½ år. Men viljan finns där! Lite lekfullhet finns där ännu! Solen sken och hundarna njöt tillsammans med Matte ute på tomten några timmar.

När Husse kom hem tog han en skogspromenad med hundarna och Matte värmde upp huset med lite eld i kaminen, när temperaturen sjönk allt snabbare mot nollstrecket.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)